Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočka je mimořádně oblíbená luštěnina, jejíž použití přináší pro náš jídelníček celou řadu výhod. Čočka je nejen chutná a snadno se z ní vaří, ale také je velmi výživná a zdravá. Kromě toho je skvělá i její cena. Z půl kila čočky můžeme připravit vydatné jídlo pro celou rodinu.

Luštěniny obvykle před vařením namáčíme, aby se zbavily látek, které mohou způsobit nadýmání. Namáčení také výrazně urychlí vaření. Čočku stačí namočit na kratší dobu např. na dvě hodiny. Pokud ale zapomeneme, nevadí, čočka bude rychle uvařená i tak.

Jak připravit čočkový salát

Postup je velmi jednoduchý, přesné množství surovin je uvedeno ve videoreceptu níže:

  1. Čočku přebereme, aby v ní nezůstaly kamínky, propláchneme na cedníku a uvaříme s bobkovým listem do změknutí. Bude nám na to stačit 15–20 minut.
  2. Uvařenou čočku hned propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  3. Na pánvi opečeme nakrájenou slaninu, vegetariáni mohou stejným způsobem připravit uzené tofu.
  4. Oloupanou cibuli, pórek a kapii nakrájíme na menší kousky.
  5. Připravíme zálivku, na kterou potřebujeme olivový olej, vinný ocet, dijonskou hořčici, špetku cukru, sůl a mletý pepř. Dochutíme tak, jak nám vyhovuje.
  6. Vychladlou čočku v míse smícháme s cibulí, pórkem, kapií, opečenou slaninou (nebo uzeným tofu). Zalijeme zálivkou a dobře promícháme. Necháme vychladit, aby se chutě propojily.
  7. Podáváme s vařeným vajíčkem, případně s pečivem. Při podávání můžeme vylepšit kopečkem zakysané smetany.
Čočku připravujeme i dalšími chutnými způsoby. Oblíbené jsou především výborné čočkové polévky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky