Jak využít čokoládu ve sladkém pečení: Tipy pro všechny příležitosti
Čokoláda je plod kakaovníku. Vyrábí se kvašením, sušením, pražením a mletím zrnek z kakaových bobů. Výsledným produktem je hořké kakao, které se dále zpracovává s kakaovým máslem a cukrem.
Nejpoužívanější surovinou a dochucovadlem ve sladkém pečení je kakao a čokoláda. Používá se v mnoha podobách nejen ve formě tabulek a pralinek, ale také jako přísada do těsta, na zdobení nebo do čokoládové polevy.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou druhy čokolády
Známe tři základní druhy:
- Čokoláda hořká má minimálně 35–50 % kakaové sušiny - ale může být až 90 %. Skládá se pouze z kakaového másla, kakaového prášku a malého množství cukru. Neobsahuje žádné jiné tuky. Hořkou čokoládu využijeme při přípravě pralinek, muffinů a čokoládových polev. Je součástí pěn, krémů, zmrzlin a sušenek a vyrábí se z ní figurky a ozdoby.
- Čokoláda mléčná obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo, cukr a sušené nebo kondenzované mléko. Kakaové sušiny musí mít minimálně 25–35 %. Tato čokoláda je nejoblíbenější. Mléčnou čokoládu mají rády hlavně děti. Má podobné využití jako hořká čokoláda. Připravují se z ní horké nápoje, polévá se jí cukroví, zdobí se jí dorty.
- Čokoláda bílá se vyrábí z kakaového másla, kondenzovaného nebo sušeného mléka a většího množství cukru. Obsah kakaového másla musí být nejméně 20–25 %. Bílou čokoládu, která vlastně čokoládou není, jelikož neobsahuje kakaovou sušinu, používáme na zdobení dortů, zákusků a cukroví nebo do bílých polev.
Tip: Čokoláda, ze které chceme vyrobit křupavé, křehké a lesklé pralinky, musí projít temperací. Čokoláda totiž na vzduchu nebo v teple šedne a není křupavá.
Použití kakaa ve sladkém pečení
Kakao jsou sušené a mleté plody kakaovníku bez přídavku kakaového másla a cukru. Extrémně hořký kakaový prášek není určený k přímé konzumaci. Pro svou čokoládovou chuť a tmavě hnědou až černou barvu se používá velmi často.
- Při pečení korpusů, řezů, rolád, muffinů a drobného pečiva.
- Při přípravě krémů, sladkých pěn, nepečených dortů a zmrzliny.
- Pro chuť i barvu se přidává do moučníků, sušenek, perníku, cukroví.
- Do kakaových polev, nádivek a pomazánek a k obalování lanýžů.
Tip: Kakaový prášek nabíráme na lžičku a opatrně dávkujeme - nikdy ho nesypeme přímo z dózy, jelikož má tendenci všechno kolem nás poprášit jemným hnědým prachem. Kakao se špatně míchá s vodou a mlékem, ale dobře se rozpouští v tuku.
Jaké jsou další druhy čokolády
Jaké netradiční čokolády můžete koupit v obchodě?
- Ruby čokoláda je známá svou růžovou barvou a vyrábí se ze speciálně pěstovaných červených bobů.
- Bublinková čokoláda se vyrábí vháněním bublinek vzduchu do tekuté čokolády a chlazením při nízkém tlaku.
- Dia čokoláda neobsahuje cukr nebo je slazená náhražkami cukru. Je vhodná pro diabetiky nebo pro lidi v dietním režimu.
- Ledová čokoláda obsahuje nerafinovaný kokosový tuk, který se rozpouští při teplotě 20 °C a v ústech vyvolává chladivý efekt.
- Plněná čokoláda se plní různými tekutými i tuhými náplněmi a krémy, kousky ovoce, oříšků nebo mandlí.
- Ochucené čokolády mají příchuť podle použité ingredience - ovoce, alkohol, oříšky, kokos, káva nebo mentol.
Sladké drobečky
Čokoládou a kakaem se nikdy nic nezkazí. Dorty a zákusky, ozdobené stékanou polevou, krajkou z rozprášeného kakaa nebo hoblinkami z čokolády jsou ozdobou svátečního stolu. Čokoládové odlitky z formiček, domácí pralinky a vlastnoručně vyrobené dekorace každého zaručeně potěší jako jedlý dáreček.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
7 důležitých potravin, které dovezl Kolumbus z Ameriky do Evropy: Jsou mezi nimi brambory, rajčata i kakao
Jak temperovat čokoládu: Kvalitní, báječně křupavá čokoláda se v ruce nerozpustí
Krmila hady, teď peče bláznivé dorty. S tímhle hororovým vyhrála jihočeská cukrářka Lucie mezinárodní soutěž
Komentáře