Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoláda je produkt kvašení, pražení a mletí plodů kakaovníku - kakaových bobů. Kakao je lidem známo několik tisíc let a výroba samotné čokolády už mnoho staletí. Do českých zemí se kakaové boby dostaly před 200 lety.

Jen málo lidí, kteří připravují vánoční cukroví, nepoužije čokoládu. Čokoláda je nejméně ve třetině celkového množství upečených dobrot - čokoládou poléváme, zdobíme, plníme, vytváříme čokoládové ozdoby, malujeme ní a mícháme ji do těsta.

Jak přidat čokoládu do těsta

Tmavé těsto připravíme z kakaa nebo z čokolády:
  • Čokoládu nastrouháme nahrubo a přimícháme do těsta - získáme kropenaté cukroví. Jemné strouhání zaručí světle hnědé těsto.
  • Čokoládu rozpustíme a vlahou nalijeme do těsta, které dále zpracováváme, dokud nezíská správnou konzistenci a tmavou barvu.
  • Do nepečeného cukroví přidáváme většinou rozpuštěnou čokoládu, protože zajistí tvárnost hmoty.

Jak na čokoládové krémy

Kupujme kvalitní čokoládu, která nehrudkuje a chuťově je skvělá:

Jak polévat cukroví čokoládou

Máme několik možností, jak na čokoládovou polevu:

  • Cukroví poléváme nebo ho namáčíme do rozpuštěné čokolády, kterou naředíme kouskem ztuženého tuku, aby nebyla tak hustá a při jídle se nelámala.
  • Pokud chceme tenký a křupavý povrch cukroví, nemusíme čokoládu nastavovat, což je žádoucí při přípravě čokoládových skořápek a košíčků.
  • Hotové čokoládové polevy nejsou příliš kvalitní - doplníme je sekanými oříšky, kokosem nebo cukrářskými dekoracemi, které jim dodají chuť.

Jak zdobit cukroví čokoládou

Fantazii při zdobení se meze nekladou:

  • Využíváme jemné šrafování čokoládou ze sáčku s ustřiženou špičkou.
  • Barevný mramor vytvoříme z nanášení dvou čokolád rozdílné barvy.
  • Cukroví můžeme zčásti namáčet do rozpuštěné čokolády (banánky).
  • Na vlahou polevu nasypeme čokoládové hoblinky nebo strouhanou čokoládu.
  • Čokoládové ozdůbky koupíme v cukrárně nebo v běžných obchodech.
Jedním z mnoha receptů na vánoční cukroví jsou slepované hvězdičky máčené v čokoládě - na jejich přípravu se podívejte ve videu:
 

Sladké drobečky 

Čokoládové ozdoby si můžeme připravit sami. Potřebujeme čokoládu, kterou rozpustíme ve vodní lázni a nalijeme do cukrářského sáčku, kterému odstřihneme špičku. Na předem připravený pečicí papír malujeme čokoládou drobné ozdoby (můžeme si je předkreslit). Po ztuhnutí je sloupneme a ozdobíme jimi cukroví.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Další tipy a triky