Čokoláda ve vánočním cukroví: Čokoládou poléváme, zdobíme a přidáváme ji do těsta
Čokoláda je produkt kvašení, pražení a mletí plodů kakaovníku - kakaových bobů. Kakao je lidem známo několik tisíc let a výroba samotné čokolády už mnoho staletí. Do českých zemí se kakaové boby dostaly před 200 lety.
Jen málo lidí, kteří připravují vánoční cukroví, nepoužije čokoládu. Čokoláda je nejméně ve třetině celkového množství upečených dobrot - čokoládou poléváme, zdobíme, plníme, vytváříme čokoládové ozdoby, malujeme ní a mícháme ji do těsta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak přidat čokoládu do těsta
- Čokoládu nastrouháme nahrubo a přimícháme do těsta - získáme kropenaté cukroví. Jemné strouhání zaručí světle hnědé těsto.
- Čokoládu rozpustíme a vlahou nalijeme do těsta, které dále zpracováváme, dokud nezíská správnou konzistenci a tmavou barvu.
- Do nepečeného cukroví přidáváme většinou rozpuštěnou čokoládu, protože zajistí tvárnost hmoty.
Jak na čokoládové krémy
Kupujme kvalitní čokoládu, která nehrudkuje a chuťově je skvělá:
- V kastrůlku rozehřejeme 33% smetanu a nasypeme do ní nalámanou čokoládu. Směs rozmícháme do hladka, necháme vychladnout a vyšleháme.
- Čokoládu předem rozpustíme ve vodní lázni - k vlahé čokoládě přidáme rozpuštěné máslo, směs necháme mírně prochladnout a vyšleháme.
- Rozpuštěnou vlahou čokoládu lijeme tenkým pramínkem do směsi ušlehaného másla s cukrem a znovu vyšleháme do nadýchaného krému.
Jak polévat cukroví čokoládou
Máme několik možností, jak na čokoládovou polevu:
- Cukroví poléváme nebo ho namáčíme do rozpuštěné čokolády, kterou naředíme kouskem ztuženého tuku, aby nebyla tak hustá a při jídle se nelámala.
- Pokud chceme tenký a křupavý povrch cukroví, nemusíme čokoládu nastavovat, což je žádoucí při přípravě čokoládových skořápek a košíčků.
- Hotové čokoládové polevy nejsou příliš kvalitní - doplníme je sekanými oříšky, kokosem nebo cukrářskými dekoracemi, které jim dodají chuť.
Jak zdobit cukroví čokoládou
Fantazii při zdobení se meze nekladou:
- Využíváme jemné šrafování čokoládou ze sáčku s ustřiženou špičkou.
- Barevný mramor vytvoříme z nanášení dvou čokolád rozdílné barvy.
- Cukroví můžeme zčásti namáčet do rozpuštěné čokolády (banánky).
- Na vlahou polevu nasypeme čokoládové hoblinky nebo strouhanou čokoládu.
- Čokoládové ozdůbky koupíme v cukrárně nebo v běžných obchodech.
Sladké drobečky
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře