Čokoládové dorty jsou velmi oblíbené: Víte, jaký je rozdíl mezi Sacherem, Harlekýnem a Paříží?
Rozdíl mezi čokoládovými dorty většina lidí vůbec nevidí. Příprava tří nejznámějších dortů je však naprosto odlišná - společnou mají pouze sladkou chuť čokolády. Naučíme vás, jak poznat, který dort jste si k mlsání vybrali.
Sacher, paříž, harlekýn. Určitě jste se setkali s tím, že označení zákusků v cukrárně je chybné a že ani vy vlastně vůbec nevíte, jak má který dort vypadat. Všechny dorty mají společnou čokoládu, ale rozdíly mezi nimi jsou zjevné. Víte, jaké?
Dort Sacher
Moučník je známý od roku 1832 z Vídně, kdy cukrářský učeň Franz Sacher vyrobil na večírku pro hosty knížete Metternicha jedinečný čokoládový dort. Byl rozkrojený v polovině, natřený meruňkovou marmeládou, politý čokoládovou polevou a s nápisem Sacher, napsaným čokoládou.
Originální recept na dort neexistuje, je to výrobní tajemství, které se nevyzrazuje. Sacher se proto připravuje z másla, našlehaného s cukrem, do kterého pomalu přiléváme rozpuštěnou čokoládu. Pak vmícháme žloutky a nakonec sníh z bílků. Upečený dort v řezu bohatě potíráme meruňkovou marmeládou, pak jí natřeme i celý povrch dortu a dáme vychladit - přeléváme čokoládovou polevou.
Dort Paříž
Skládá se ze dvou vrstev - čokoládového korpusu a stejně vysoké vrstvy pařížské šlehačky. Dort je možné polít krájecí čokoládovou polevou, ozdobit růžičkami pařížské šlehačky a ozdobit strouhanou čokoládou. Vysoký dort můžeme prokrojit a naplnit dvakrát.
Dort paříž má své jméno díky pařížské šlehačce, kterou je vhodnější připravit den předem. Skládá se ze smetany, cukru a kakaa (někdo přidává i kousek kvalitní čokolády), které se svaří a po vychladnutí se uloží do chladu. Krém ušleháme až druhý den hned po vyndání z ledničky, aby směs nestačila povolit.
Dort Harlekýn
Dezert má název, který připomíná kostkovaný harlekýnský oblek. Dort se plní šlehačkami dvou barev. Šlehačka se na jednotlivé pláty stříká pomocí sáčku do dvoubarevných kruhů. Každé šlehačkové patro střídáme pořadí barev.
Recept na dort harlekýn existuje v mnoha verzích - nejčastěji se používá korpus z celých ušlehaných vajec s cukrem, které šleháme do opravdu husté pěny, přidáme mouku s kakaem a smícháme. Nepoužíváme prášek do pečiva! Dort upečeme, prokrojíme na stejné pláty, ozdobíme uvnitř i na povrchu a podáváme. V řezu je vidět kostkovaný dekor z dvoubarevné náplně.
Mohlo by vás zajímat
Sladké drobečky
Všechny tři dorty jsou výborné, ale jen jeden z nich musí chutnat jako originál - sacher. Ostatní dva dorty mohou mít čokoládové korpusy, které nejsou z původního receptu, protože ten vlastně nikdo nezná. Pokud upečete čokoládový korpus a budete přemýšlet, jak ho ozdobit, zkuste ušlehat bílou šlehačku nebo si připravit šlehačku pařížskou a zaručujeme, že budou chutnat jako pravé.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak na domácí pařížskou šlehačku: Díky jedné ingredienci skvěle drží tvar a chutná božsky
Krásně ozdobený dort je naší chloubou. Jednoduchý trik nám usnadní krájení upečeného korpusu na rovné pláty
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
Komentáře