Čokoládový fondán pro začátečníky: Luxusní dezert si připravíte i sami
Čokoládový fondán je francouzský dezert, který se kdysi podával jen v luxusních pařížských restauracích. Má podobu jemného čokoládového dortíku s horkou tekutou náplní a kopečkem zmrzliny vedle něj.
Čokoládový fondán, fondant, lávový dortík nebo tající dort je několik názvů pro luxusní čokoládový zákusek, který se hodí nejen k zasněženým zimním večerům, ale podává se po celý rok. Naučíme vás, jak si ho doma sami připravit.
Jak připravit čokoládový fondán
Musíme si sehnat formy na suflé - ale vystačíme si i s kávovými hrnečky:
- Formy nebo hrnečky vymažeme máslem a vysypeme práškovým kakaem.
- Ve vodní lázni rozpustíme 100 g kvalitní 70 % čokolády a 110 g másla.
- 60 g krupicového cukru ušleháme se 2 vejci a 2 žloutky do jemné pěny.
- Postupně zašleháme do pěny vychladlou čokoládovou směs.
- Přidáme 1 lžíci hladké nebo kokosové mouky a 1 lžíci nasekaných ořechů.
Těsto vlijeme do hrnečku a pečeme 10 minut na 210 °C. Po vyndání z trouby necháme fondán asi 2 minuty stát, pak ho opatrně vyklopíme na talířky, na kterých ho budeme podávat.
Jak podávat čokoládový fondán
- V zimě je vhodnější servírovat fondán horký, proto ho připravujeme až těsně před konzumací. Přidáním špetky skořice do těsta nic nezkazíme - skořice patří mezi zahřívací koření.
- V horkých dnech můžeme podávat fondán teplý nebo ho nechat úplně vychladnout. Servírujeme ho s kopečkem vanilkové nebo čokoládové zmrzliny, který umístíme vedle zákusku.
- Každý dortík poprášíme práškovým kakaem, ozdobíme horkou nebo studenou čokoládovou omáčkou a posypeme sekanými ořechy.
Dostali jste chuť na extra čokoládový zákusek a bojíte se fondánu? Nevadí... podle našeho videa si upečte dort plný čokolády a černého piva:
Sladké drobečky
Někdy se stane, že trouba peče jinak, než chceme, a čokoládový fondán se během okamžiku změní na čokoládový dortík. Nezoufejme - nic není ztraceno. Předstírejme, že to byl náš záměr, ozdobme dortík ušlehanou šlehačkou, zakysanou smetanou a ovocem. Pokud nemáme čerstvé ovoce, použijeme kompotované.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni? Zvládneme to snadno, ale do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody
Jídelní rozmary Beyoncé: Slavná zpěvačka si stáčí vlastní med a miluje lávové čoko dortíky. Víme, jak je připravit!
Komentáře