Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládový fondán je francouzský dezert, který se kdysi podával jen v luxusních pařížských restauracích. Má podobu jemného čokoládového dortíku s horkou tekutou náplní a kopečkem zmrzliny vedle něj.

Čokoládový fondán, fondant, lávový dortík nebo tající dort je několik názvů pro luxusní čokoládový zákusek, který se hodí nejen k zasněženým zimním večerům, ale podává se po celý rok. Naučíme vás, jak si ho doma sami připravit.

Jak připravit čokoládový fondán

Musíme si sehnat formy na suflé - ale vystačíme si i s kávovými hrnečky:

  • Formy nebo hrnečky vymažeme máslem a vysypeme práškovým kakaem.
  • Ve vodní lázni rozpustíme 100 g kvalitní 70 % čokolády a 110 g másla.
  • 60 g krupicového cukru ušleháme se 2 vejci a 2 žloutky do jemné pěny.
  • Postupně zašleháme do pěny vychladlou čokoládovou směs.
  • Přidáme 1 lžíci hladké nebo kokosové mouky a 1 lžíci nasekaných ořechů.

Těsto vlijeme do hrnečku a pečeme 10 minut na 210 °C. Po vyndání z trouby necháme fondán asi 2 minuty stát, pak ho opatrně vyklopíme na talířky, na kterých ho budeme podávat.

Jak podávat čokoládový fondán

Záleží na tom, v jakém ročním období zákusek připravujeme:
  • V zimě je vhodnější servírovat fondán horký, proto ho připravujeme až těsně před konzumací. Přidáním špetky skořice do těsta nic nezkazíme - skořice patří mezi zahřívací koření.
  • V horkých dnech můžeme podávat fondán teplý nebo ho nechat úplně vychladnout. Servírujeme ho s kopečkem vanilkové nebo čokoládové zmrzliny, který umístíme vedle zákusku.
  • Každý dortík poprášíme práškovým kakaem, ozdobíme horkou nebo studenou čokoládovou omáčkou a posypeme sekanými ořechy.

Dostali jste chuť na extra čokoládový zákusek a bojíte se fondánu? Nevadí... podle našeho videa si upečte dort plný čokolády a černého piva:

Sladké drobečky

Někdy se stane, že trouba peče jinak, než chceme, a čokoládový fondán se během okamžiku změní na čokoládový dortík. Nezoufejme - nic není ztraceno. Předstírejme, že to byl náš záměr, ozdobme dortík ušlehanou šlehačkou, zakysanou smetanou a ovocem. Pokud nemáme čerstvé ovoce, použijeme kompotované.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky