Crema Catalana je smetanový krém s citrusy a s křupavou krustou na povrchu
Crema Catalana je lehký smetanový dezert s tenkou karamelovou krustou, ochucený skořicí a šťávou a kůrou z citrusů. Velmi často se zdobí čerstvým ovocem, které v kombinaci s citrusy zajistí krému dokonalou chuť.
Crema Catalana je španělská verze francouzského dezertu Creme Brulée - smetanového pudinku s karamelovou krustou na povrchu. Jejich hlavní odlišností je použití citrusů a skořice v katalánském krému, které mu dodají svěží chuť a vůni.
Jak připravit Crema Catalana
Jeho příprava není složitá, rozhodující je vhodná teplota a hladká konzistence. Potřebujeme:
- 600 ml 31% smetany nebo plnotučného mléka
- 70 g krupicového cukru
- 4 žloutky
- 30 g kukuřičného škrobu
Rozkrájený citrón (případně pomeranč) a 1 ruličku skořice svaříme krátce s mlékem nebo smetanou a odstavíme. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny a za stálého míchání přilijeme většinu mléka. Směs pomalu vaříme a přitom přiléváme zbytek mléka s rozmíchaným škrobem. Hustý krém nalijeme do mističek a dáme vychladit.
Vychlazený dezert stejnoměrně posypeme třtinovým nebo bílým cukrem a pomocí pistole povrch opálíme do podoby karamelu. Pokud nemáme pistoli, můžeme krátce zapéct krém v troubě pod grilem. Další možností je použití flambování.
Bojíte se přípravy Crema Catalana? Podle našeho videa si můžete připravit vanilkový pudink, který posypete cukrem a zapečete pod grilem nebo opálíte pistolí:
Sladké drobečky
Komentáře