Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Creme Brulee (v orig. crème brûlée) se připravuje podle starého francouzského receptu. Jedná se o lehký dezert ze smetany, žloutků, cukru a tenké krusty opáleného cukru na povrchu.

Creme Brulee, pálený krém, se podobá našemu pudinku, ale je daleko krémovější díky základu ze smetany a žloutků. Podává se v ohnivzdorných miskách ze skla, porcelánu nebo z terakoty, a zdobí se ovocem, které úžasně podtrhne jeho chuť.

Jak připravit Creme Brulee

Velkou výhodou je použití vhodných formiček a opalovací pistole. Potřebujeme:

  • 600 ml 33–40% smetany ke šlehání
  • 6 žloutků
  • 60 g cukru krupice
  • vanilku nebo vanilkový cukr

Žloutky s cukrem vyšleháme metličkou do pěny bez velkých bublin. Ke směsi postupně přiléváme horkou smetanu, ohřátou na 80 °C, a pilně šleháme, dokud se vše nespojí. Tekutinu přecedíme přes sítko. Troubu zahřejeme na 120–130 °C. Směs nalijeme do formiček, které vložíme do vyšší formy s teplou vodou, aby byly z jedné třetiny ponořené, ale nedotýkaly se navzájem. Kelímky zakryjeme alobalem a pečeme je 30 minut v troubě, pak alobal sejmeme a dopékáme dalších 30 minut.

Sladké drobečky

Vychladlý dezert posypeme na povrchu stejnoměrně cukrem a opálíme pistolí - cukr se lehce spálí, proto musíme být opatrní. Podáváme s ovocem. Pokud nevlastníme pistoli, můžeme mističky vložit do trouby a nechat pod grilem cukr zkaramelizovat.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky