Creme Brulee je francouzský smetanový dezert s karamelovou krustou
Creme Brulee (v orig. crème brûlée) se připravuje podle starého francouzského receptu. Jedná se o lehký dezert ze smetany, žloutků, cukru a tenké krusty opáleného cukru na povrchu.
Creme Brulee, pálený krém, se podobá našemu pudinku, ale je daleko krémovější díky základu ze smetany a žloutků. Podává se v ohnivzdorných miskách ze skla, porcelánu nebo z terakoty, a zdobí se ovocem, které úžasně podtrhne jeho chuť.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit Creme Brulee
Velkou výhodou je použití vhodných formiček a opalovací pistole. Potřebujeme:
- 600 ml 33–40% smetany ke šlehání
- 6 žloutků
- 60 g cukru krupice
- vanilku nebo vanilkový cukr
Žloutky s cukrem vyšleháme metličkou do pěny bez velkých bublin. Ke směsi postupně přiléváme horkou smetanu, ohřátou na 80 °C, a pilně šleháme, dokud se vše nespojí. Tekutinu přecedíme přes sítko. Troubu zahřejeme na 120–130 °C. Směs nalijeme do formiček, které vložíme do vyšší formy s teplou vodou, aby byly z jedné třetiny ponořené, ale nedotýkaly se navzájem. Kelímky zakryjeme alobalem a pečeme je 30 minut v troubě, pak alobal sejmeme a dopékáme dalších 30 minut.
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
Britský král Eduard VII.: Syn královny Viktorie tak miloval jídlo, že požadoval hodinové přestávky v opeře, aby se najedl
Komentáře