Croissant je máslový rohlík z kynutého těsta: Jeho předností je nadýchanost a křehkost
Croissant, francouzsky půlměsíc, je sladké nadýchané pečivo z jemného kynutého těsta, prokládaného máslem. Jeho vznik se datuje do roku 1 686, kdy při obléhání Budapešti neznámý pekař toto pečivo upekl.
Croissant patří mezi nejoblíbenější druhy pečiva. Jemně lístkuje a přitom je lehoučký jako vata. Podáváme ho posypaný cukrem, pocákaný čokoládou nebo plněný sladkými i slanými nádivkami. Poradíme vám, jak se připravuje.
Mohlo by vás zajímat
Croissant - jeden recept za všechny
Připravíme si základní kynuté těsto:
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 5 g čerstvého droždí
- špetka soli
- 20 g rozpuštěného vlahého másla
- 300 ml vlažného mléka
Smícháme mouku se solí, uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme částí mléka. Necháme vzejít kvásek, přidáme k němu zbytek mléka a máslo a vypracujeme hladké těsto, které dáme do tepla kynout.
Připravíme si máslovou vrstvu. Na potravinářskou fólii poklademe tenké lupínky másla, přikryjeme opět fólií a máslo vyválíme. Dáme do chladu ztuhnout.
Jak vytvarovat těsto na croissanty
Z vykynutého těsta vyválíme silnou placku a na ni diagonálně položíme máslovou vrstvu. Rohy kynutého těsta přeložíme jako obálku a rozválíme na tloušťku 1 cm. Pak těsto složíme na třetiny a dáme na 1 hodinu do chladu. Odpočinuté těsto opět rozválíme a složíme na třetiny, ale otočené o 90 °. Toto opakujeme ještě 2x. Pak těsto rozválíme na dlouhý pás, rozkrájíme na trojúhelníky a z každého zamotáme rohlík. Necháme ještě hodinu kynout na plechu a upečeme na 200 °C do růžova.
Podobný postup jako u přípravy croissantů je při pečení rohlíků. Pokud jim dáváte přednost, můžete se nechat inspirovat naším videoreceptem:
Sladké drobečky
Těsto na croissanty se nazývá plundrové, což je kynuté, prokládané máslem. Jednodušší a rychlejší variantou je použití listového těsta nebo pokrájení másla přímo na vyválený kynutý plát. Při tvarování rohlíků můžeme na nejširší místo trojúhelníku položit lžičku náplně - marmelády, kousku ovoce, Nutelly nebo i tvarohu. Slané verze croissantů se plní po rozkrojení pečiva.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Croissant z listového těsta s jablíčky provoní celou naši kuchyň podzimem a potěší rodinu i blízké přátele
9 tipů k využití potravinářské fólie: V kuchyni je nepostradatelným pomocníkem
Dovolená pro vaše chuťové pohárky: Udělejte si domácí croissanty jako z francouzské pekárny
Komentáře