Croissanty: Na francouzském pečivu si můžeme pochutnávat od rána do večera
Croissanty jsou tradičním francouzským pečivem, na kterém si ráno pochutnáme s čajem či mlékem. Plněné croissanty jsou výborné také k odpolední kávě a pečivem se slanou náplní nepohrdneme ani k večeři.
Francouzské pečivo z plundrového těsta velmi rychle zdomácnělo po celém světě. Nadýchaný, do tenoučkých vrstev lístkující rohlík, se stal oblíbenou pochoutkou pro děti i dospělé - a to jak ve své jednoduché podobě, tak i s různými náplněmi. Poradíme vám základní recept na křehké pečivo, které si můžete upéct doma.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na nadýchané croissanty
Podmínkou pro křehkost, nadýchanost a bohaté lístkování pečiva je příprava dokonalého plundrového těsta, které se zpracovává podobně jako těsto listové. O potřebné vlastnosti se zde postará kombinace kvasinek a aktivního droždí. Těsto na croissanty se skládá ze dvou vrstev - kynuté a máslové, které se na sebe pokládají, rozvalují a překládají podle daných pravidel. Příprava plundrového těsta je pro začátečníka trochu složitá, ale s trochou trénování jde všechno snadněji. Croissanty se před pečením potírají rozšlehaným vejcem a sypou plátky mandlí, mákem, oříšky, ale i sezamem nebo kmínem, pokud je podáváme naslano.
Čím se dají croissanty naplnit
Plní se před nebo po upečení, sladkou nebo slanou náplní:
- Na trojúhelník těsta klademe lžičkou k širšímu kraji kopeček náplně - marmeládu, tvaroh, nutellu, mák, oříšky nebo uvařený pudink. Trojúhelník zabalíme jako rohlík, necháme odpočinout, potřeme vejcem a upečeme.
- Upečené pečivo můžeme podélně rozkrojit, potřít některou z uvedených náplní a zase spojit. Fajnšmekři si croissant pocákají čokoládovou polevou. Výhodou je, že použijeme takovou náplň, na kterou máme právě teď chuť.
- Croissanty rozkrojíme po délce (na zadní straně necháme nedokrojené), jemně pomažeme marmeládou, nastříkáme šlehačku ze sáčku s řezanou špičkou a ozdobíme ovocem. Místo šlehačky můžeme použít pudinkový nebo žloutkový krém, čokoládové šrafování či moučkový cukr na posypání.
Jak připravit nutellové croissanty
Croissanty s nutellou milují nejen děti, ale i dospělí. Jak si je můžeme doma připravit? Stačí k tomu kynuté těsto a nutella nebo jiná lískooříšková pomazánka. Pokud máte rádi lístkující pečivo, vyzkoušejte také variantu z listového těsta - bude stejně chutná jako z kynutého nebo plundrového těsta.
Sladké drobečky
Croissanty jsou pečivo z plundrového (kynutého) těsta, proto je k jejich přípravě použita špetka cukru. Protože jde o výrobek neutrální chuti, můžeme se kdykoliv během pečení a chladnutí rozhodnout, čím peříčkově lehké croissanty naplníme - slaná verze je stejně chutná jako ta sladká.
Komentáře