Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Crumble je anglický dezert, který vznikl za 2. světové války jako chudá varianta drobenkového koláče, kdy mouka, máslo a cukr byly na příděl. Jde o jednoduchý a rychlý koláč bez těsta, složený jen z ovoce a drobenky.

Základ na crumble - krambl - je opravdu jednoduchý. K jeho přípravě využijeme jakékoliv sezónní ovoce, které můžeme mezi sebou i míchat. Po upečení jíme koláč z formy lžicí - jen tak můžeme ocenit jeho křehkost a šťavnatost.

Příprava formy na crumble koláč

Zvolíme si vhodnou formu - keramickou, skleněnou, silikonovou nebo smaltovanou. Vzhledem k tomu, že se dezert jí lžicí, mohl by se jiný choulostivý povrch lehce poškrábat. Místo velké formy můžeme použít malé misky či kelímky na suflé. Formy a formičky poctivě vymažeme máslem.

Jak připravit drobenku na crumble 

Z hladké mouky a třtinového cukru (můžeme použít i bílý krupicový cukr) umícháme směs, do které můžeme přidat ovesné vločky, kokos, nasekané oříšky či mandle. Vše promícháme a pak postupně vpracujeme změklé máslo tak, aby vznikla drobenka.

Příprava crumble je jednoduchá

Očištěné ovoce pokrájíme na kousky, které v míse smícháme se lžičkou Solamylu (nemusí být), skořicí a lžičkou cukru. Tvrdé ovoce krátce povaříme ve vodě. Okapané ho navrstvíme do formy, zasypeme připravenou drobenkou a formu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 °C asi 30 minut.

Pokud máme obavy, že koláč nestačí pro větší rodinu nebo návštěvu, můžeme ještě na poslední chvíli změnit plány a připravit drobenkový koláč, který je výborný s různými druhy ovoce - viz naše video:

Sladké drobečky

Hlídáte si váhu? Část mouky můžete nahradit moukou špaldovou, mletými vločkami nebo sekanými ořechy. Místo cukru zvolíme sladké ovoce a drobenku smícháme s náhražkou cukru. Máslo je potřeba ponechat, pokud chcete, aby crumble chutnal jako crumble - bez jemné máslové chuti se prostě neobejde.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky