Čtvrtá postní neděle se nazývala družebná a pekly se na ni speciální koláče
Družebná nebo též Družbadlná či Družební neděle byla dočasným uvolněním a zmírněním strohé postní doby. Lidé se navštěvovali, hostili, družbové smlouvali budoucí sňatky, které se ale mohly konat až po Velikonocích. Končily přástky, nejlepší přadlena dostala zdobený věnec z kynutého těsta. Často se pro návštěvy pekly koláče s názvem Družbance.
Jak upéct Družbance
Družbance jsou větší koláče, bohatěji zdobené. Koláčové těsto je tučnější, aby během pečení nevyschlo. Podle knihy České Velikonoce od Petra Herinka na ně potřebujeme 350 g polohrubé a 350 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g sádla, 100 g cukru, 2 vejce, 80 g (mělo by stačit 40 g) droždí, špetku soli, lžíci rumu a asi 350 ml mléka. Náplně na každém koláči jsou alespoň dvě, může být tvarohová, maková, povidlová (švestková, jablečná, hrušková, borůvková), ořechová atd. Na ozdobu potřebujeme rozinky, mandle, drobenku a na potření 1 vejce.
- Z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek.
- Změklý tuk, vejce a cukr ušleháme v míse.
- Přidáme vykynutý kvásek, rum, mouku, sůl a zaděláme a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. S vypracováním těsta nám pomůže hnětač nebo domácí pekárna.
- Zatímco bude těsto kynout, můžeme připravit nádivky (viz výše), zdobení nebo drobenku.
- Z vykynutého těsta vyválíme bochánky (asi 20 ks) a po opětovném vykynutí každý roztáhneme nebo rozválíme na větší kruh.
- Kruhy opticky rozdělíme na čtvrtinové výseče, které vyplníme nádivkami. Ozdobíme a znovu necháme na plechu vyloženém papírem na pečení dokynout.
- Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem a pak je upečeme při 200 °C v předehřáté troubě.
Domažlické koláče a valašské frgály
Družbance jsou oblíbeným moučníkem nejen pro návštěvy. Podobným moučníkem jsou také domažlické koláče a valašské frgály, které jsou ještě větší a mají jiné zdobení. Frgály nás naučí následující video-recept.
Komentáře