Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketa pečená v troubě je rychlé letní jídlo, které se dá různě obměňovat a chutná moc dobře. Vyzkoušejme ty nejlepší recepty
Zdroj: Top recepty

Při teplém počasí a dostatečné zálivce cukety narůstají ostošest. Výborných jídel, na která je zužitkujeme, je sice nepřeberné množství, ale cukety pečené na plechu mezi nimi vynikají jednoduchostí přípravy.

Připravíme je velmi rychle, stačí nám na ně jenom několik surovin a za chvíli si můžeme pochutnávat. Potřebujeme mladé cukety, kterým není potřeba okrajovat slupku, ani odstraňovat tuhá semena. Odkrojíme oba konce cuket, poté cukety nakrájíme na plátky. Můžeme použít různé odrůdy cuket, o to bude pokrm na pohled lákavější.

Rychlé a jednoduché vaření

Plátky cuket narovnáme na plech, nejlépe v jedné vrstvě, a posypeme oblíbeným kořením - vhodné je především grilovací a kari (tím nešetříme), výborný je i sušený nebo rozmačkaný čerstvý česnek. Dále cukety posolíme a pokapeme olejem. Vložíme do trouby a upečeme do zezlátnutí. Podáváme s vařenými bramborami. Na talíři cukety posypeme nadrobeným balkánským sýrem a ozdobíme čerstvými lístky bazalky. Pokrm dobře chutná i s pečivem.

Jak pečené cukety vylepšit

Základní variantu lze obměnit různými způsoby. Změnit můžeme i použité koření. Společně s cuketou lze péct i další zeleninu nebo brambory. Můžeme vyzkoušet lilek, kapii, cibuli nebo rajčata. Po krátkém rozpečení se vše dá ještě posypat strouhaným sýrem (např. Eidam, Gouda), zalít rozmíchanými osolenými vejci a pokrm dopéct dozlatova. 

V troubě pečené cukety, různě ochucené a doplněné sýry nebo vejci, se hned tak nepřejí. Překvapí svou jednoduchostí a skvělou chutí. A pokud nám zůstanou upečené cukety na další jídlo, můžeme je rozmačkat vidličkou a použít na chutnou pomazánku.

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky