Cukeťák na plechu: Jak udělat báječnou cuketovou sekanou
Cuketa se dá zpracovat podle dlouhé řady receptů a jedním z nejoblíbenějších je recept na cuketovou sekanou, někdy se jí říká také cukeťák. Postup není složitý, ale je potřeba pečlivě dodržet rozpis surovin. Naučíme vás výbornou sekanou, která se pokaždé povede.
Cuketu použijeme buď mladou, v tom případě ji nemusíme loupat a zbavovat semen, nebo starší a dobře narostlou, jejíž příprava bude pracnější. Slupku starší cukety je potřeba oloupat a semena odstranit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit jednoduchý cukeťák
Cukeťák je báječným způsobem, jak zužitkovat cukety.
- Připravte si 1 kg nahrubo nastrouhané cukety, 4 jemně nastrouhané mrkve, 4 nakrájené cibule, 4 vejce, 20 dkg strouhaného Eidamu, 1 prášek do pečiva, 2 hořčičné sklenky dětské krupice, 4 lžíce polohrubé mouky, 2 dcl oleje, hrstku jemně nakrájené naťové petržele (petržel není nutná).
- Na dochucení budete potřebovat sůl, vegetu a česnek.
- V míse smíchejte všechny suroviny. Když suché části (mouku, kypřicí prášek a dětskou krupici) promícháte zvlášť a pak teprve přidáte ke zbývajícím surovinám, půjde to snáze.
- Směs upravte na vymazaný a vysypaný plech (nebo rozložený pečicí papír) a upečte v troubě dozlatova.
- Cukeťák chutná teplý i studený, teplý je výborný k bramborové kaši a studený s chlebem. Část můžete také zmrazit na příště.
Cukeťák s uzeninou podle videa
Máme pro vás ještě jeden osvědčený recept, tentokrát do něj budete potřebovat klobásy. Recept je hrnkový, bez oleje a kypřicího prášku.
- Připravte si 3 hrnky nastrouhané cukety, 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku nastrouhaného sýra, 4 vejce a 250 g pikantních klobás.
- Na dochucení budete potřebovat sůl, mletý pepř, 1 lžičku mletého chilli, 1 lžičku majoránky, 6–7 stroužků česneku, 1 hrst petrželové natě.
- Na vymazání a vysypání pekáčku si připravte tuk a hrubou mouku, stačit bude jen pečicí papír.
- Klobásy nakrájejte nadrobno, cuketu a sýr nastrouhejte. Všechny suroviny smíchejte v míse a urovnejte do vymazaného a vysypaného pekáče nebo na plech.
- Pečte v troubě při teplotě 180 °C po dobu cca 35 minut. Hotový cukeťák se zbarví krásně dozlatova.
Postup si můžete vyzkoušet podle následujícího videa:
Jaký cukeťák se vám nejvíce osvědčil? Máte nějaké vyzkoušené rady a tipy? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentáře pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos na páře se smetanovou omáčkou a přílohou ve varném mixéru
Přidáno před 6 hodinami
Grilované ovoce s medem
Přidáno před 7 hodinami
Čirokový koláč s ovocem
Přidáno před 11 hodinami
Bulgur s pečenou dýní, cuketou a žampiony
Přidáno před 12 hodinami
Vajíčková lahůdková pomazánka se sýrem
Přidáno před 21 hodinami
Chowder s treskou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čím se liší přerostlé starší cukety od těch mladých? Jejich zpracování zabere více času, ale i pro ně máme dobré využití
Kypřicí prášek neboli prášek do pečiva - jak funguje a k čemu se používá
Co uvařit k obědu z cukety? Vyzkoušejte oblíbené placičky, pastýřskou cuketu nebo sekanou
Komentáře