Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketa se dá zpracovat podle dlouhé řady receptů a jedním z nejoblíbenějších je recept na cuketovou sekanou, někdy se jí říká také cukeťák. Postup není složitý, ale je potřeba pečlivě dodržet rozpis surovin. Naučíme vás výbornou sekanou, která se pokaždé povede.

Cuketu použijeme buď mladou, v tom případě ji nemusíme loupat a zbavovat semen, nebo starší a dobře narostlou, jejíž příprava bude pracnější. Slupku starší cukety je potřeba oloupat a semena odstranit. 

Cukeťák je báječným způsobem, jak zužitkovat cukety

  1. Připravte si 1 kg nahrubo nastrouhané cukety, 4 jemně nastrouhané mrkve, 4 nakrájené cibule, 4 vejce, 20 dkg strouhaného Eidamu, 1 prášek do pečiva, 2 hořčičné sklenky dětské krupice, 4 lžíce polohrubé mouky, 2 dcl oleje, hrstku jemně nakrájené naťové petržele (petržel není nutná).
  2. Na dochucení budete potřebovat sůl, vegetu a česnek.
  3. V míse smíchejte všechny suroviny. Když suché části (mouku, kypřicí prášek a dětskou krupici) promícháte zvlášť a pak teprve přidáte ke zbývajícím surovinám, půjde to snáze.
  4. Směs upravte na vymazaný a vysypaný plech (nebo rozložený pečicí papír) a upečte v troubě dozlatova.  
  5. Cukeťák chutná teplý i studený, teplý je výborný k bramborové kaši a studený s chlebem. Část můžete také zmrazit na příště.

Cukeťák s uzeninou podle videa

Máme pro vás ještě jeden osvědčený recept, tentokrát do něj budete potřebovat klobásy. Recept je hrnkový, bez oleje a kypřicího prášku.

  1. Připravte si 3 hrnky nastrouhané cukety, 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku nastrouhaného sýra, 4 vejce a 250 g pikantních klobás.
  2. Na dochucení budete potřebovat sůl, mletý pepř, 1 lžičku mletého chilli, 1 lžičku majoránky, 6–7 stroužků česneku, 1 hrst petrželové natě. 
  3. Na vymazání a vysypání pekáčku si připravte tuk a hrubou mouku, stačit bude  jen pečicí papír.
  4. Klobásy nakrájejte nadrobno, cuketu a sýr nastrouhejte. Všechny suroviny smíchejte v míse a urovnejte do vymazaného a vysypaného pekáče nebo na plech.
  5. Pečte v troubě při teplotě 180 °C po dobu cca 35 minut. Hotový cukeťák se zbarví krásně dozlatova.

Postup si můžete vyzkoušet podle následujícího videa:

Jaký cukeťák se vám nejvíce osvědčil? Máte nějaké vyzkoušené rady a tipy? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentáře pod článkem.

                                         

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky