Čalamáda z cukety: Připravte si na zimu tuto skvělou zeleninovou pochoutku k masu
Máte na zahrádce bohatou úrodu cuket a nevíte jak ji zpracovat? Vyzkoušejte oblíbenou čalamádu z míchané zeleniny, která se hodí nejenom k pečenému masu, a na které si díky jejímu zavaření do sklenic pochutnáte i v zimních měsících.
Čalamáda je pokrájená zelenina naložená do octového nálevu. Nejčastěji se skládá ze zelí, mrkve, cibule a barevných paprik. Díky kombinaci této zeleniny vytvoříte i oku lahodící pochoutku. Jaké druhy zeleniny do čalamády přidáte se meze nekladou. Pokud máte na zahrádce přebytky větších cuket, je to jedna z nejlepších variant na jejich zpracování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Využití čalamády
Čalamáda je velmi oblíbená směs zeleniny, díky níž si můžete letní úrodu ze zahrady uschovat i na zimu. Zachováte si tak, díky sterilizaci, i část vitamínů v ní obsažených. Výborně se hodí k pečenému masu, bramborákům, šunkoflekům a někdo ji rád mlsá jen tak samotnou. Čalamádu lze využít i jako základ dalších jídel, např. pod maso.
Příprava cuketové čalamády
Cuketová čalamáda není vůbec složitá na přípravu. Nejtěžší částí je příprava zeleniny, to znamená vše si očistit a nakrájet, pak už jde postup rychle. U cuketové čalamády je výhoda, že nemusíte s ochutnávkou čekat až do zimy, ale můžete ji vyzkoušet už druhý den po uležení.
- Na čalamádu budete potřebovat: 2 kg cukety, 500 g červené papriky, 250 g mrkve, 250 g cibule, 2 stroužky česneku, 100 g cukru, 1 dl oleje, 50 g soli a 1 dl octa.
- Cuketu zbavíte slupky a semínek. Společně s mrkví ji nastrouháte na hrubém struhadle.
- Papriku a česnek nakrájíte na proužky a cibuli na kolečka.
- Veškerou zeleninu smícháte dohromady.
- Přidáte cukr, olej, sůl a ocet. Vše řádně zamícháte a necháte minimálně 1 hodinu uležet.
- Následně plníte do čistých skleniček a sterilizujete 25 minut na 80 °C.
Cuketová polévka
Následující video vám ukáže, jak si můžete z mladých cuket připravit také letní cuketovou polévku, která vás nejen zasytí, ale i osvěží. Je příjemně jemná a na zajímavé chuti jí přidají citronová šťáva s lístky koriandru.
Komentáře