Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketová mouka: Nevíte, co s nekončící zásobou cuket? Hit letošního léta vás nadchne
Zdroj: Pixabay, Rhythm_In_Life

Cuketová mouka je opravdu skvělá a „za málo peněz hodně muziky“ zde opravdu platí, protože vám ušetří spoustu místa a přitom ani jeden kus nepřijde nazmar. A jak na to? Pojďte se s námi podívat na přípravu této speciality.

Sezona, kdy s pozdravem rovnou zvoláme, jestli zdravená osoba nechce cuketu, je tady. Co s cuketami, kterých jste již přejedeni? Máme pro vás skvělý tip – cuketovou mouku. Navíc po usušení a rozemletí zabere opravdu málo místa, můžete tedy neúnavně sušit až do konce sezóny. 

Jak připravit cuketovou mouku

Připravte si cukety. Mladé kusy nemusíte loupat, ale pokud jsou přerostlé a mají již tvrdá semena, oloupejte je a semena lžící odstraňte. Poté už stačí cukety nakrájet na plátky o síle zhruba 0,5 centimetru a řádně je usušit. Správně usušená cuketa je velmi pevná a šustí. Nikdy není gumová, proto pokud se vám taková zdá, ještě ji nechte dosušit. Poté už jen stačí plátky cukety rozmixovat na jemný prášek. A je hotovo. Skladování doporučujeme v chladu a temnu, nejlépe ve sklenicích se šroubovacími víčky. Sklenice jsou odolné proti škůdcům a dobře se skladují.

Mouka najde využití i u alergiků

Takto připravená cuketová mouka skvěle poslouží na zahuštění omáček i polévek, aniž byste museli použít mouku. Je ideální pro většinu osob s potravinovými alergiemi, protože cuketa je označována jako hypoalergenní zelenina. Jen pozor na použité množství, stačí jí méně, než při použití klasické mouky.

A kdybyste už měli dostatek cuketové mouky, můžete dát šanci cuketovým chipsům, které se dají ochutit podle libosti. Stačí usušené plátky cukety nerozemlít na mouku, ale dochutit si je podle vlastního přání (sůl, bylinky, červená paprika) a máte hotové večerní zobání k televizi. Vyzkoušet můžete i omáčku z cukety a papriky podle našeho video-receptu, kterou v zimě určitě oceníte. 

Komentáře

Další tipy a triky