Cuketová mouka: Nevíte, co s nekončící zásobou cuket? Hit letošního léta vás nadchne
Cuketová mouka je opravdu skvělá a „za málo peněz hodně muziky“ zde opravdu platí, protože vám ušetří spoustu místa a přitom ani jeden kus nepřijde nazmar. A jak na to? Pojďte se s námi podívat na přípravu této speciality.
Sezona, kdy s pozdravem rovnou zvoláme, jestli zdravená osoba nechce cuketu, je tady. Co s cuketami, kterých jste již přejedeni? Máme pro vás skvělý tip – cuketovou mouku. Navíc po usušení a rozemletí zabere opravdu málo místa, můžete tedy neúnavně sušit až do konce sezóny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit cuketovou mouku
Připravte si cukety. Mladé kusy nemusíte loupat, ale pokud jsou přerostlé a mají již tvrdá semena, oloupejte je a semena lžící odstraňte. Poté už stačí cukety nakrájet na plátky o síle zhruba 0,5 centimetru a řádně je usušit. Správně usušená cuketa je velmi pevná a šustí. Nikdy není gumová, proto pokud se vám taková zdá, ještě ji nechte dosušit. Poté už jen stačí plátky cukety rozmixovat na jemný prášek. A je hotovo. Skladování doporučujeme v chladu a temnu, nejlépe ve sklenicích se šroubovacími víčky. Sklenice jsou odolné proti škůdcům a dobře se skladují.
Mouka najde využití i u alergiků
Takto připravená cuketová mouka skvěle poslouží na zahuštění omáček i polévek, aniž byste museli použít mouku. Je ideální pro většinu osob s potravinovými alergiemi, protože cuketa je označována jako hypoalergenní zelenina. Jen pozor na použité množství, stačí jí méně, než při použití klasické mouky.
A kdybyste už měli dostatek cuketové mouky, můžete dát šanci cuketovým chipsům, které se dají ochutit podle libosti. Stačí usušené plátky cukety nerozemlít na mouku, ale dochutit si je podle vlastního přání (sůl, bylinky, červená paprika) a máte hotové večerní zobání k televizi. Vyzkoušet můžete i omáčku z cukety a papriky podle našeho video-receptu, kterou v zimě určitě oceníte.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Deset otázek a odpovědí na téma cukety. Na co se hodí mladé i starší cukety, jak je zpracovat a nejlépe využít
Co uvařit k obědu z cukety? Vyzkoušejte oblíbené placičky, pastýřskou cuketu nebo sekanou
Deset tipů, jak zahustit polévku bez mouky. Uvařte v ní strouhaný brambor, rozmixujte část zeleniny nebo přidejte červenou čočku
Komentáře