Cuketová směs na topinky je skvělý způsob zpracování přerostlých cuket. V zimě si pochutnáte na rychlé večeři
Cuketová sezóna je stále v plném proudu a nevypadá, že by v nejbližší době měla skončit. Co si ale počít s cuketami, které už mnohdy narůstají obřích rozměrů? Vyzkoušejte si z nich připravit cuketovou směs, která se výtečně hodí na křupavé topinky a můžete si ji uchovat i na zimu.
Cuketa je letní zelenina, která je díky své variabilitě velmi oblíbená. V kuchyni ji můžete využít na sladké i na slané pokrmy. Vzhledem k tomu, že jde o nenáročnou zeleninu na pěstování, většina zahrádkářů je během léta obdařena tolika plody, že už mnohdy neví, co si z ní připravit. Většinou se sbírají cukety ještě mladé, zhruba do 20 cm, nemusí se pak při zpracování loupat ani zbavovat vnitřků. Někdy se ovšem stane, že cuketu přehlédneme a ona pak naroste do gigantických rozměrů. Tyto cukety se nejlépe hodí do cuketových čalamád či směsí na topinky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na co cuketovou směs využít
Cuketová směs je velmi lahodná kombinace, která nejlépe chutná na topince. Mnoho lidí ji ale používá např. i jako základ do omáček na těstoviny. Jedná se totiž ve většině případů o směs cuket, cibule, česneku a jiné sezónní zeleniny, která se k těstovinám velmi hodí. Na závěr stačí do směsi přidat osmažené kuřecí maso, klobásu nebo jinou uzeninu, a při podávání vše zasypat vrstvou strouhaného sýra. Tuto směs si můžete připravit čerstvou v období, kdy cukety právě dozrávají, ale můžete si ji také zavařit a uchovat na zimní měsíce. Připravíte si tak polotovar na rychlou a snadnou večeři.
Jak směs připravit
Na základní dávku cuketové směsi (zhruba 10 porcí) budeme potřebovat: 1,5 kg cuket, 4 cibule, 6 –8 stroužků česneku, 125 ml olivového oleje, 3 lžičky soli, 3 lžíce cukru, 2 lžíce červeného vinného octa (nebo balsamica), 400 g rajčatového protlaku, 1 malou sklenku harissy, 5 lžic worcestrové omáčky, 1–2 lžíce kaparů, 0,5 lžičky chilli (nebo 2 sušené chilli papričky) a klobásu (tu můžete přidat až do závěrečného pokrmu). Postup je pak velmi rychlý.
- Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nastrouhanou cuketu (pokud je větší tak ji oloupeme a vydlabeme).
- Osolíme a promícháváme asi 3 minuty.
- Směs přendáme do pečicí nádoby. Přidáme ostatní suroviny a poté pekáč vložíme do trouby na 200 °C, na přibližně 40 minut. Občas promícháme.
- Hotovou směs plníme horkou do umytých čistých skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
- Druhá varianta je čerstvou směs rovnou použít na opečené topinky. V tomto případě si ke směsi můžeme přidat nakrájenou klobásu a namazané topinky ještě posypat sýrem.
Pokud si stále nejste jisti, jak připravit topinkovou směs z cukety, podívejte se na názornou ukázkou její přípravy ve video-receptu níže. Přejeme vám dobrou chuť!
Komentáře