Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketová směs na topinky je skvělý způsob zpracování přerostlých cuket. V zimě si pochutnáte na rychlé večeři
Zdroj: TopRecepty.cz

Cuketová sezóna je stále v plném proudu a nevypadá, že by v nejbližší době měla skončit. Co si ale počít s cuketami, které už mnohdy narůstají obřích rozměrů? Vyzkoušejte si z nich připravit cuketovou směs, která se výtečně hodí na křupavé topinky a můžete si ji uchovat i na zimu.

Cuketa je letní zelenina, která je díky své variabilitě velmi oblíbená. V kuchyni ji můžete využít na sladké i na slané pokrmy. Vzhledem k tomu, že jde o nenáročnou zeleninu na pěstování, většina zahrádkářů je během léta obdařena tolika plody, že už mnohdy neví, co si z ní připravit. Většinou se sbírají cukety ještě mladé, zhruba do 20 cm, nemusí se pak při zpracování loupat ani zbavovat vnitřků. Někdy se ovšem stane, že cuketu přehlédneme a ona pak naroste do gigantických rozměrů. Tyto cukety se nejlépe hodí do cuketových čalamád či směsí na topinky.

Na co cuketovou směs využít

Cuketová směs je velmi lahodná kombinace, která nejlépe chutná na topince. Mnoho lidí ji ale používá např. i jako základ do omáček na těstoviny. Jedná se totiž ve většině případů o směs cuket, cibule, česneku a jiné sezónní zeleniny, která se k těstovinám velmi hodí. Na závěr stačí do směsi přidat osmažené kuřecí maso, klobásu nebo jinou uzeninu, a při podávání vše zasypat vrstvou strouhaného sýra. Tuto směs si můžete připravit čerstvou v období, kdy cukety právě dozrávají, ale můžete si ji také zavařit a uchovat na zimní měsíce. Připravíte si tak polotovar na rychlou a snadnou večeři.

Jak směs připravit

Na základní dávku cuketové směsi (zhruba 10 porcí) budeme potřebovat: 1,5 kg cuket, 4 cibule, 6 –8 stroužků česneku, 125 ml olivového oleje, 3 lžičky soli, 3 lžíce cukru, 2 lžíce červeného vinného octa (nebo balsamica), 400 g rajčatového protlaku, 1 malou sklenku harissy, 5 lžic worcestrové omáčky, 1–2 lžíce kaparů, 0,5 lžičky chilli (nebo 2 sušené chilli papričky) a klobásu (tu můžete přidat až do závěrečného pokrmu). Postup je pak velmi rychlý.

  • Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nastrouhanou cuketu (pokud je větší tak ji oloupeme a vydlabeme).
  • Osolíme a promícháváme asi 3 minuty.
  • Směs přendáme do pečicí nádoby. Přidáme ostatní suroviny a poté pekáč vložíme do trouby na 200 °C, na přibližně 40 minut. Občas promícháme.
  • Hotovou směs plníme horkou do umytých čistých skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
  • Druhá varianta je čerstvou směs rovnou použít na opečené topinky. V tomto případě si ke směsi můžeme přidat nakrájenou klobásu a namazané topinky ještě posypat sýrem.

Pokud si stále nejste jisti, jak připravit topinkovou směs z cukety, podívejte se na názornou ukázkou její přípravy ve video-receptu níže. Přejeme vám dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky