Jak připravit cuketové chipsy? Zdravá a křupavá pochoutka je hotová během chvilky
Také rádi po večerech uzobáváte slané chipsy, ale potom vás trápí výčitky svědomí? Pak pro vás máme o mnoho zdravější, avšak chuťově srovnatelnou alternativu v podobě cuketových chipsů. Jsou zdravé a na přípravu snadné.
Cuketa je nízkokalorická zelenina, bohatá na vitamíny a minerály. Díky velkému obsahu vody je také snáze stravitelná. Cuketové chipsy jsou, oproti tradičním brambůrkám, zdravější a tudíž také vhodnější alternativou k jinak nezdravým bramborovým chipsům.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit cuketové chipsy
Tloušťka plátků, na které cuketu nakrájíme, je klíčová. Tenčí plátky budou křupavější, silnější naopak měkčí.
- Nejprve si omyjeme cuketu a zbavíme ji konců.
- Na struhadle, mandolíně nebo v kuchyňském robotu ji nastrouháme na stejné plátky.
- Plátky poskládáme na plech vyložený pečicím papírem, lehce pokapeme olivovým olejem a posypeme solí. Podle chuti můžeme doplnit o oblíbené koření nebo bylinky.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 160–180 °C, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Cuketa je jednoletá plodová zelenina, patřící do rodiny tykví. Je velmi oblíbená, zpracovává se mnoha způsoby. Připravuje se smažená, zapékaná, jako příloha, lze z ní uvařit polévku, pro její neutrální chuť z ní můžeme dokonce upéci moučník. Má nízkou energetickou hodnotu, tudíž se hodí pro redukční dietu.
K cuketovým chipsům se hodí také různé dipy, například jogurtový, avokádový nebo dip ze zakysané smetany. Lze je přidat i jako křupavý prvek do zeleninových salátů. Na závěr ještě přidáváme video s postupem přípravy trochu jiných cuketových chipsů.
Komentáře