Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Také rádi po večerech uzobáváte slané chipsy, ale potom vás trápí výčitky svědomí? Pak pro vás máme o mnoho zdravější, avšak chuťově srovnatelnou alternativu v podobě cuketových chipsů. Jsou zdravé a na přípravu snadné.

Cuketa je nízkokalorická zelenina, bohatá na vitamíny a minerály. Díky velkému obsahu vody je také snáze stravitelná. Cuketové chipsy jsou, oproti tradičním brambůrkám, zdravější a tudíž také vhodnější alternativou k jinak nezdravým bramborovým chipsům.

Jak připravit cuketové chipsy

Tloušťka plátků, na které cuketu nakrájíme, je klíčová. Tenčí plátky budou křupavější, silnější naopak měkčí.

  1. Nejprve si omyjeme cuketu a zbavíme ji konců.
  2. Na struhadle, mandolíně nebo v kuchyňském robotu ji nastrouháme na stejné plátky.
  3. Plátky poskládáme na plech vyložený pečicím papírem, lehce pokapeme olivovým olejem a posypeme solí. Podle chuti můžeme doplnit o oblíbené koření nebo bylinky.
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 160–180 °C, dokud nejsou zlatavé a křupavé.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Cuketa

Cuketa je jednoletá plodová zelenina, patřící do rodiny tykví. Je velmi oblíbená, zpracovává se mnoha způsoby. Připravuje se smažená, zapékaná, jako příloha, lze z ní uvařit polévku, pro její neutrální chuť z ní můžeme dokonce upéci moučník. Má nízkou energetickou hodnotu, tudíž se hodí pro redukční dietu.

K cuketovým chipsům se hodí také různé dipy, například jogurtový, avokádový nebo dip ze zakysané smetany. Lze je přidat i jako křupavý prvek do zeleninových salátů. Na závěr ještě přidáváme video s postupem přípravy trochu jiných cuketových chipsů.

 

Další tipy a triky