Už se vám přejedly cukety? V nákypu ji nepozná ani ten největší odpůrce
Slaný nákyp, když je dobře ochucený, zachrání mnohé hospodyňky od stávky strávníků. Protest "zase cuketa" neuslyšíte. Přitom je to jednoduché a rychlé jídlo na celý plech. Stačí k tomu cuketu správně upravit.
Cuketový nákyp je totiž velmi variabilní, může chutnat pokaždé malinko jinak a experimentům se rozhodně meze nekladou. Základem je nastrouhaná cuketa. S klidem využijete i cuketu, která vám nepozorovaně přerostla.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct cuketový nákyp
Mladé cukety strouháme i se slupkou, větší musíme oloupat. Vždy předem ochutnáme, jestli cuketa není hořká.
- Nastrouhanou cuketu ochutíme. Kromě soli a pepře se výborně hodí cibule, jarní cibulka, česnek, z bylinek hlavně majoránka, dobromysl, pažitka.
- Slané nákypy doplní nakrájené uzeniny (např. slanina, klobása, uzené maso, špekáček). Vegetariáni použijí uzené tofu nebo tempeh. Do nákypu upotřebíte i zbytek tepelně upraveného masa. Také můžeme doporučit strouhaný sýr, raději takový, který se teplem dobře rozteče. I čerstvé houby můžeme přidat, dodají jiný chuťový rozměr.
- Máme-li malou cuketu, nastaví ji strouhaný brambor nebo zelenina (mrkev, celer, květák a další druhy).
- Správný nákyp obsahuje vejce. Část z nich můžeme nahradit trochou prášku do pečiva, přidaného k zahuštění.
- Osolená cuketa pustí dost vody, proto musíme těsto zahustit. Kromě mouky nebo strouhanky můžeme doporučit ovesné vločky nebo předvařené obiloviny (bulgur, krupky), které vsáknou přebytečnou tekutinu.
- Pak těsto nalijeme na plech nebo pekáč vymazaný tukem, ale praktičtější je vyložit pekáč papírem na pečení.
- Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme do zrůžovění povrchu. Nákyp chutná teplý, vlažný i studený. Výborný je třeba druhý den na svačinu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tvarohový dip k zelenině i masu
Přidáno před 14 hodinami
Husí prsa s podzimním ovocem
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí kousky podle asijské kuchyně
Přidáno před 19 hodinami
Podzimní chilli salát
Přidáno 17. 9. 2024 20:00
Jemný švestkový koláč s drobenkou
Přidáno 17. 9. 2024 19:17
Cheesecake s dýní a limetovými šnečky
Přidáno 17. 9. 2024 16:01
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na zadělávané dršťky: Se smetanovou omáčkou, slaninou a divokým kořením jsou vynikajícím a levným jídlem
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky: Štavnaté jídlo s dokonalou kombinací chutí potřebuje jen minimum času na přípravu
Komentáře