Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slaný nákyp, když je dobře ochucený, zachrání mnohé hospodyňky od stávky strávníků. Protest "zase cuketa" neuslyšíte. Přitom je to jednoduché a rychlé jídlo na celý plech. Stačí k tomu cuketu správně upravit.

Cuketový nákyp je totiž velmi variabilní, může chutnat pokaždé malinko jinak a experimentům se rozhodně meze nekladou. Základem je nastrouhaná cuketa. S klidem využijete i cuketu, která vám nepozorovaně přerostla.

Jak upéct cuketový nákyp

Mladé cukety strouháme i se slupkou, větší musíme oloupat. Vždy předem ochutnáme, jestli cuketa není hořká.

  • Nastrouhanou cuketu ochutíme. Kromě soli a pepře se výborně hodí cibule, jarní cibulka, česnek, z bylinek hlavně majoránka, dobromysl, pažitka. 
  • Slané nákypy doplní nakrájené uzeniny (např. slanina, klobása, uzené maso, špekáček). Vegetariáni použijí uzené tofu nebo tempeh. Do nákypu upotřebíte i zbytek tepelně upraveného masa. Také můžeme doporučit strouhaný sýr, raději takový, který se teplem dobře rozteče. I čerstvé houby můžeme přidat, dodají jiný chuťový rozměr.
  • Máme-li malou cuketu, nastaví ji strouhaný brambor nebo zelenina (mrkev, celer, květák a další druhy). 
  • Správný nákyp obsahuje vejce. Část z nich můžeme nahradit trochou prášku do pečiva, přidaného k zahuštění.
  • Osolená cuketa pustí dost vody, proto musíme těsto zahustit. Kromě mouky nebo strouhanky můžeme doporučit ovesné vločky nebo předvařené obiloviny (bulgur, krupky), které vsáknou přebytečnou tekutinu.
  • Pak těsto nalijeme na plech nebo pekáč vymazaný tukem, ale praktičtější je vyložit pekáč papírem na pečení.
  • Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme do zrůžovění povrchu. Nákyp chutná teplý, vlažný i studený. Výborný je třeba druhý den na svačinu.
Jedním z cuketových nákypů vás krok za krokem provede náš videorecept.
Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky