Jak pěstovat cukrovou řepu. Velmi snadno. Je skvělá k plnění řepánků i do boršče
Cukrovou řepu pěstuje málokdo, většinou na tuto tradiční rostlinu zapomínáme. Její pěstování je přitom snadné, podobné jako pěstování červené řepy. Jednoduché je i skladování. A hlavně - zajímavé je její využití, příjemně sladká chuť se uplatní ve sladkých i slaných pokrmech. Můžete z ní uvařit skvělé sladidlo "sirob".
Cukrová řepa se dnes již pěstuje daleko méně než dříve, ale nic nebrání tomu, abyste si ji vyseli na zahradu. Možná ji nejprve bude brát jako "raritu", ale pokud se ji naučíte používat v kuchyni, nejspíš jí i v dalších letech vyhradíte záhon. Řepy nemusíte mít mnoho, pro vyzkoušení bohatě stačí jeden malý sáček se semeny (cca 30 semínek).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat cukrovou řepu
Pokud pěstujete červenou řepu, postupujte při pěstování cukrové řepy stejně. Počítejte ale s tím, že má potenciál značně narůst.
- Záhon pro její pěstování by měl být dostatečně zásobený organickými živinami.
- Řepu vyséváme až v dubnu, vzrostlé rostlinky by už neměly ohrozit přízemní mrazíky. Pokud malé rostliny namrznou, jsou pak náchylné k vybíhání do květu (tzv. vyběhlice).
- Během léta, zvlášť v suchém a horkém srpnu, cukrovce dopřejte dostatek vláhy, aby dobře narostla. Opravdu se zalévání vyplatí.
- Se sklizní není potřeba spěchat, ale je potřeba vystihnout dobu, kdy dosahuje maximální cukernatosti. Obecně je to od poloviny září. V průběhu podzimu cukernatost klesá.
- Skladovat ji můžete jednoduše v bedničkách, které umístíte v chladnu. Řepa si dlouho zachová svěžest.
- Postupně řepu odebírejte a zpracovávejte.
Na co se cukrová řepa hodí
Její chuť je příjemně nasládlá, proto ji používejte tam, kde se sladká chuť dobře uplatní. Máme pro vás několik tipů.
- Výborně se hodí do boršče. Můžete ji přidat společně s červenou řepou (ve stejném poměru) - červená řepa dá polévce barvu, což cukrovka nedokáže. Pokud ale červenou řepu nemáte, uvařte polévku jen z cukrové řepy. Počítejte s tím, že polévka bude díky cukrovce výrazně sladší.
- Vyzkoušejte ji přidávat do náplní do buchet (řepánků). Postará se částečně o sladkou chuť, přislazení pak už stačí jen minimální.
- Můžete vyzkoušet uvařit staročeský sirob podle našeho receptáře. Nakrájenou nebo nastrouhanou řepu dobře povařte ve vodě. Ke konci vaření začne sirob karamelizovat a tmavnout, proto je potřeba dávat pozor na připálení. Na závěr by měl mít konzistenci tekutého medu. Chutná sladce a připravuje se bez přidaného cukru.
Jak udělat nádivku z cukrové řepy
Postup je snadný a s její přípravou by vám mohly poradit babičky, které si na leccos pamatují ze svého dětství.
- Na nádivku do cca 20 řepánků (buchet s náplní) budete potřebovat následující suroviny: 500 ml mléka, 250 g cukrovky, 250 g umletého máku, 3 lžíce krupicového cukru, 1 lžičku skořice, 1 lžičku citrónové kůry, 1 lžičku citrónové šťávy.
- Cukrovou řepu oloupejte a očistěte. Překrojte ji a nastrouhejte najemno.
- Umelte mák. Do mléka dejte mák, skořici, citrónovou kůru a nastrouhanou cukrovku.
- Vše za stálého míchání vařte dohusta. Bude to trvat asi 10 minut.
- Pak nádivku odstavte, přidejte do ní na dochucení ještě šťávu z citrónu a cukr.
Přesný postup přípravy řepánků i náplně najdete u receptu s názvem "staročeské řepánky".
Máte ještě další tipy na využití cukrové řepy? Napište nám je, naše babičky cukrovku určitě používaly i do dalších jídel. Příkladem je např. kapr na modro.
Komentáře