Cukroví bez lepku, mléka a vajec: Každý si může o vánočních svátcích pochutnat
Cukroví bez lepku, mléka a vajec je dietní sladkostí, kterou uvítají lidé s nejrůznějšími potravinovými alergiemi. Zdraví lidé dají radši přednost klasickému cukroví, ale osoby s dietou si nemohou příliš vybírat.
Jak připravit cukroví bez lepku, mléka a vajec
Při dodržení několika zásad si pochutnáme na skvělém cukroví:
- Vyhneme se klasické mouce a nahradíme ji moukou bezlepkovou, kterou v několika variantách nabízí každý větší obchod.
- Volíme takové mouky, které podpoří chuť cukroví - mandlovou, ořechovou, kokosovou, kukuřičnou, jáhlovou a jiné.
- Místo mléka a smetany použijeme bezlaktózovou, sójovou, kokosovou či mandlovou variantu. Musíme však pečlivě číst etikety na obalech.
- Vyhneme se živočišnému tuku a do těsta použijeme rostlinné máslo, které uvítají i lidé, kteří odmítají maso, tedy vegetariáni a vegani.
- Bez vajec a žloutků se obejde každé těsto, pokud ho dobře zpracujeme. Musíme se ale vzdát sněhového pečiva, které se připravuje z bílků.
Těsto zpracujeme stejně jako každé jiné - vykrajujeme ho, pečeme ve formičkách nebo připravíme jako nepečené. Promažeme ho marmeládou nebo polijeme polevou.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře