Cukroví s kandovaným ovocem si můžeme dopřát i během roku, nejen na Vánoce
Kandované ovoce jsou malé kousky ovoce, které uvaříme v cukrovém roztoku. Necháme je 7–10 dní v tomto sirupu máčet za občasného dosypání cukru, až jeho koncentrace dosáhne 60–80 % cukernatosti.
Cukroví s kandovaným ovocem se běžně připravuje v mnoha domácnostech. Dokážete si představit Vánoce bez štóly, bílkového či biskupského chlebíčku a mnoha druhů vánočního cukroví, ve kterých vynikají barevné kostičky ovoce?
Jaké cukroví s kandovaným ovocem připravujeme
Těsto s kandovaným ovocem už nemusíme tolik sladit:
- Marokánky a florentýnky, jejichž příprava si je dost podobná - tenké placičky z ořechy a ovocem máčíme spodní stranou do čokolády.
- Nepečené kuličky a tyčinky jsou v kombinaci s kandovaným ovocem, ořechy nebo kokosem báječnou dobrotou nejen na Vánoce.
- Čokoládky, pralinky a truffles s kandovaným ovocem a oříšky připomínají svou chutí oblíbenou čokoládu Studentská pečeť.
- Slepované cukroví s polevou, ozdobené barevnými kousky kandovaného ovoce, krásně vypadají a jsou ozdobou svátečního stolu.
Kandované ovoce ve sladké kuchyni
Kandované ovoce si můžeme připravit i sami, i když je jeho příprava pro začátečníky trochu složitá. Kandujeme citrusovou kůru, třešně, jahody, meruňky, broskve, banány, mango i švestky. Musíme však pamatovat na to, že kandované ovoce již ovocem není - je spíše cukrovinkou s vysokou energetickou hodnotou.
Pokud znáte marokánky, nebude pro vás příprava florentýnek podle našeho videa nic složitého:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Krém na išelské dortíčky: Máslová klasika se zavařeninou vede, ale lahodný čokoládový nebo našlehaný karamelový chutnají božsky
Komentáře