Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co je cukrový rozvar: Poradíme vám, k čemu se používá
Zdroj: Freepik - azerbaijan_stockers

Cukrový rozvar je nedílnou součástí cukrářských výrobků. Bílkový sníh se zašlehaným rozvarem zůstane pevný a během krátké doby nezvodnatí, což je nežádoucí například u plněných kremrolí nebo bílkovo-máslového krému.

Cukrový rozvar na zpevnění bílkového sněhu připravujeme z krupicového cukru a vody. Pokud máme teploměr, použijeme ho k měření teploty sirupu - pokud ne, musíme rozvar vyzkoušet pomocí drátěného očka.

Jak připravit cukrový rozvar

Připravíme si stejné množství vody a cukru (například 1 hrnek) a drátek s očkem:

  • Vodu s krupicovým cukrem dáme do kastrolku svařit na 115–120 °C.
  • Když se voda přestane vařit a jen drobně perlí, ponoříme do ní očko z drátu.
  • Do cukrové blanky v očku foukneme - když odlétnou bublinky, rozvar je hotový.
  • Ještě horký rozvar zašleháme do sněhu z bílků.

Pokud se bojíme přípravy cukrového rozvaru, můžeme vyzkoušet šlehání bílků nad parou, ve vodní lázni:

Šlehání nad parou vyžaduje pozornost - bílky se mohou horkem srazit nebo přichytit na stěny nádoby. Cukrový rozvar je na přípravu snadnější.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky