Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Placky ze strouhaných brambor patří k oblíbeným pochoutkám nejen na poutích a venkovních akcí. Na bramborácích si můžete pochutnat kdykoliv chcete a pokud si potrpíte na kvalitním zpracování, skvěle si pochutnáte.

Připravit bramboráky není vůbec složité, je však potřeba dodržet několik základních pravidel - jestliže je dodržíte, docílíte dokonale křupavých placek. V následujících řádcích vám přinášíme odpovědi na 10 nejčastějších otázek týkajících se bramboráků.

1

Jak se dělá bramborák v troubě

Bramboráky, které pečeme v troubě,  jsou o poznání méně mastné. Těsto připravte klasicky podle vašich zvyklostí. Troubu si předem vyhřejte na 190–200 °C a plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem - nejlépe sádlem. Těsto můžete rozprostřít po celém plechu nebo z něj tvarovat placky. Pečte přibližně 20–30 minut a placky průběžně otáčejte - jakmile vrchní strana začne být zlatavá.

2

Co přidat do bramboráků, aby byly křupavé

Pro dokonalou křupavost bramboráků je zásadní správné nastrouhání brambor, které by se měly strouhat nahrubo. Hrubá mouka přidávaná do bramborákového těsta namísto mouky hladké nebo polohrubé zajistí dostatečnou křupavost. Nejlepší křupavosti bramboráků však docílíte tím, že namísto mouky použijete strouhanku nebo část mouky nahradíte nasekanými ovesnými vločkami.

3

Jaké brambory jsou nejlepší pro bramborák

K přípravě bramboráků jsou brambory varného typu C tou nejlepší volbou. Obsahují totiž největší množství škrobu, který skvěle slouží jako pojivo. Z mladých brambor se bramboráky připravují o poznání hůře - jsou hutné a neustále se trhají.

4

Musí se brambory na bramborák předem vařit

Ne, brambory předem nevařte, bramboráky se připravují zásadně z brambor syrových. Pokud byste chtěli použít brambory předem uvařené, vznikly by vám bramborové placky, které mají od bramboráků odlišné vlastnosti i chuť.

5

Jak zabránit, aby bramborák nasával příliš oleje

Tuk na pánvi nejprve nechte pořádně rozehřát, díky tomu se na plackách rychle vytvoří křupavá kůrka a nenasáknou tolik oleje či sádla. Při použití pánve s nepřilnavým povrchem stačí plochu dna jen lehce pomašlovat tukem a smažit je tak téměř nasucho. Také můžete bramboráky připravit v troubě s minimem tuku.

6

Jaké koření je nejlepší do bramboráku

Naprosto nezbytným kořením do bramboráků je majoránka. Tyto placky se však neobejdou ani bez klasiky v podobě soli a pepře. Můžete však použít kořenící směs přímo určenou k ochucení bramboráků, která se skládá ze soli, majoránky, sušeného česneku a cibule, mletého pepře a drceného kmínu.

7

Jak připravit bramborák bez mouky

Brambory varného typu C nastrouhejte z části najemno a z části nahrubo. Při slévání vody na dně mísy zůstane usazený škrob - ten přidejte zpět do brambor. Soudržnosti těsta lze také docílit celými rozšlehanými vejci nebo pevným bílkovým sněhem. Použít lze také nadrcené ovesné vločky nebo pohankovou mouku.

8

Co dělat, aby bramborák nebyl gumový

Nestrouhejte brambory najemno. Chcete-li jemnější strukturu, nastrouhejte polovinu množství brambor najemno, druhou nahrubo. Dávejte pozor na množství mouky v bramborákovém těstě. Pokud použijete více mouky než je potřeba, stane se bramborák gumovým a nedobrým. Příliš hutné těsto nařeďte horkým mlékem - těsto nebude hnědnout a výsledné bramboráky nebudou gumové.

9

Proč se dává do bramboráků mléko

Mléko zachová bramborám jejich světlou barvu - těsto nezačne na vzduchu nehezky hnědnout. Před přidáním mléka však nejprve sceďte nastrouhané brambory, aby následné těsto nebylo příliš řídké. Pokud je vypracované těsto příliš husté, právě horké mléko je ideální tekutinou, kterou můžete těsto naředit.

10

Proč se bramboráky připalují

Zbytečně velké množství mouky v těstě způsobí nejen rychlé připalování bramboráků, ale také jejich nedobrou konzistenci. Ke smažení je potřeba rozpálená pánev, nikoliv prudké smaženíbramboráky smažte na středním plamenu. Ke smažení bramboráků jsou ideální nerezové pánve se silnějším dnem.

Dokonale křupavé bramboráky si můžete připravit podle videa, které vás postupem provede krok za krokem. Máte nějakou tajnou vychytávku k přípravě bramboráků? Podělte se s ostatními v komentářích.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky