Desatero rad na téma čaj: Poradíme, co o něm ještě nevíte
Čaj vzniká zpracováním listů čajovníku. Je to stálezelený keř, dorůstající výšky 5–15 m. Na plantážích jsou keře udržované do výšky kolem 1 metru kvůli pohodlnějšímu sběru čajových lístků.
Je jen málo těch, kteří neznají čaj ve všech jeho podobách. Čaj patří mezi klasické nápoje a je oblíbený i díky svému obsahu kofeinu - teinu. Čaj má své jisté místo v každé domácnosti. Co o čaji nevíte a chtěli byste to vědět?
Mohlo by vás zajímat
- Co je čaj
- Jaké jsou druhy čaje
- Jaké jsou barvy čaje
- Co potřebujeme pro přípravu čaje
- Jaká voda se hodí pro přípravu čaje
- Jak připravit čaj
- Jak podávat čaj
- Co ovlivňuje kvalitu čaje
- Co znamená "čaje" a "čajové dýchánky"
- Jak skladovat čaj
1
Co je čaj
Čaj je nápoj připravený louhováním lístků čajovníku, který se pěstuje v tropickém a subtropickém pásu - Čína, Indie, Srí Lanka, Japonsko, Indonésie a jiné. Listy čajovníku jsou různě dlouhé (1–25 cm) a sbírají se postupně podle jistých pravidel. Pití čaje sahá do hluboké minulosti a stalo se součástí kulturních tradic mnoha zemí.
2
Jaké jsou druhy čaje
Nejčastěji používaný je sypaný a sáčkový čaj, jejichž příprava je snadná i pro děti. Instantní a sirupové čaje s ním mají společný snad jen název. Také kompotovaný, pečený nebo ledový čaj není čajem v pravém slova smyslu. Bylinné odvary, které se nevyrábí z čajových lístků, také nejsou čaje - jde například o heřmánkový nápoj, maté, matcha nebo lapacho.
3
Jaké jsou barvy čaje
Fermentací a barvením lístků získáme čaj různých barev:
- Bílý čaj se vyrábí z mladých pupenů, které se chrání před sluncem.
- Zelený čaj vzniká ohříváním a lisováním nefermentovaných listů.
- Žlutý čaj je nejušlechtilejší a vyrábí se dlouhým sušením.
- Tyrkysový čaj je napůl fermentovaný, po několika hodinách se suší.
- Červený čaj se fermentuje a pak ležákuje. Je nejsilnější ze všech čajů.
- Černý čaj se získává vadnutím, svíjením, fermentací a sušením.
4
Co potřebujeme pro přípravu čaje
Kromě šálků s podšálkem na odložení čajového sáčku potřebujeme konvičku na vodu, sítko na sypaný čaj a lžičku. Pro zimní čaje přidáváme do hrnku koření a bylinky (skořice, hřebíček, máta, heřmánek) a dochucovadla (plátek a šťáva z citrónu, zázvor, rum).
Mohlo by vás zajímat
5
Jaká voda se hodí pro přípravu čaje
Pro přípravu čaje použijeme vodu z pramene, ze studně, z kohoutku nebo z plastových lahví. Nevhodná je voda z potoka nebo z řeky. Čaj spařujeme vařící vodou, která nesmí dlouho vřít, jinak změní své vlastnosti. Zelený čaj zaléváme převařenou horkou, nikoliv však vařící vodou.
6
Jak připravit čaj
Čajové lístky nebo sáčky spaříme vařící vodou z rychlovarné konvice nebo konvičky na vodu. Sáčky zaléváme přímo v hrnku, ale sypaný čaj je vhodnější zalévat ve skleněné nebo porcelánové konvičce, kde se louhuje po doporučenou dobu. Čaj přecedíme přes sítko a servírujeme. Sladíme až v hrnku podle chuti.
Mohlo by vás zajímat
7
Jak podávat čaj
Čaj servírujeme v konvici, kde ho zalijeme vařící vodou a přikryjeme pokličkou. Necháme louhovat, zamícháme a podáváme. Každý si nalije do hrnku množství podle chuti. Cukr a plátky citrónu nebo citrónovou šťávu servírujeme na podnose a každý si čaj ochutí sám. Čajové sáčky bychom měli odkládat do mističky - zásadně nepijeme čaj z hrnku, z kterého visí provázek s etiketou.
8
Co ovlivňuje kvalitu čaje
Kvalitu ovlivňuje druh čaje, umístění plantáže, počasí, stáří čajovníků, doba sklizně, doba fermentace a délka sušení. Na kvalitu čaje má vliv také doprava, skladování a doba spotřeby. I velmi kvalitní čaj pokazí nekvalitní nebo dlouho vařená voda v nevhodné konvici a délka louhování.
Kalendář Celý kalendář
Mezinárodní den čaje
Čaj se těší celosvětově velké oblibě. Svěží a voňavý nápoj připravovaný ze sušených listů čajovníku čínského má pro lidské tělo blahodárné účinky. V… Více o významném dni
9
Co znamená "čaje" a "čajové dýchánky"
V minulosti se mládež scházela na "čajích o páté", což znamenalo zábava bez alkoholu. Čajové dýchánky vznikly v polovině 19. století ve Francii, odkud se rozšířily do Anglie. Šlo o odpolední čas, vyhrazený návštěvám a setkáním bohatých lidí spolu s podáváním čaje a drobného občerstvení.
10
Jak skladovat čaj
Všechny druhy čajů musíme skladovat ve vzduchotěsných nádobách v chladu a temnu. Čajové sáčky skládáme těsně k sobě. Nikdy nedáváme dva druhy čajů do jedné nádoby, naprosto bychom zničili chuť i aroma každého z nich. Čaje nenecháváme volně na vzduchu, jinak bude jejich chuť nevýrazná a mdlá.
Víte, co se velice hodí k čajovému dýchánku? Je to cukroví, které dokonale doplní chuť horkého čaje. Upečte si s námi čajová kolečka podle našeho videa:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vše, co jste chtěli vědět o čaji a báli se zeptat: Čím se liší zelený a černý a jak ho vlastně správně uvařit?
Bývalá britská královna Alžběta si sáček oblíbeného čaje pro jistotu nosila v kabelce a před obědem musela mít speciální aperitiv
Domácí pečený čaj krok za krokem: Připravit se dá jednoduše i jako levný a nápaditý vánoční dárek
Komentáře