Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gyros je tradiční řecký pokrm, který je podobný tureckému kebabu. Obě jídla se připravují stejně, ale z rozdílných druhů masa. Tradiční gyros se chystá ve stáncích a v restauracích na speciálním vertikálním rožni.

Slovo gyros je doslovným překladem tureckého slova döner, který znamená "otáčet se" na rožni. Mnoho lidí si plete řecký gyros z vepřového nebo jehněčího masa s tureckým kebabem, který se připravuje z masa hovězího, kuřecího či skopového.

1

Co je řecký gyros

Gyros je pokrm připravený z naložených kořeněných plátků vepřového masa (někdy i skopového), které se grilují na otáčivém vertikálním rožni. Opečené maso je pak postupně seřezáváno v podobě tenkých plátků, které se spolu s hranolky a zeleninou servírují v pita chlebu a přelévají se řeckou omáčkou tzatziki. V domácích podmínkách se gyros za použití tradičního koření připravuje na pánvi nebo v troubě.

2

Jak se dělá tradiční gyros

Velké kusy masa se nakrájí na slabé plátky.  Masa je potřeba hodně - tradiční jehla na gyros pojme v průměru 100 kg obsahu. Každý plátek masa se rozklepe do tenka, naloží do směsi gyros koření, olivového oleje a bylinek a nechá se několik hodin marinovat. Plátky masa se pak pevně napíchají na jehlu a následně se grilují na otáčejícím se rožni za neustálého seřezávání již opečených částí.

3

Z jakého masa je gyros

Gyros se tradičně připravuje z vepřové kýty, vzácněji z masa skopového a jehněčího. Použití hovězího a drůbežího masa patří spíše ke kebabu. Maso musí být libové, aby se dobře okrajovalo - prorostlé maso obsahuje části, které se špatně seřezávají a odpůrci tučného masa takový pokrm odmítají. V domácích podmínkách se jídlo připravuje z jakéhokoliv dostupného masa naloženého do gyros koření.

4

Čím se dá dochutit gyros

Základem marinády na gyros je olivový olej a bazalka, tymián, červený či černý pepř, koriandr, oregano, sladká paprika, sušený česnek a cibule, petržel, sůl. Někdy se přidává kurkuma, kmín a muškátový oříšek pro lepší chuť a barvu. Koření na gyros můžeme koupit v obchodě v několika druzích nebo si ho sami namícháme podle chutí, které preferujeme. 

5

Jak udělat koření na gyros

V domácích podmínkách si můžeme namíchat jakékoliv koření - ale mnoho z nás se řídí podle vlastní chuti. V mlýnku nebo v mixéru smícháme stejné množství (odměrka na kávu) hrubozrnné soli, sladké červené papriky, tymiánu, sušené majoránky a bazalky, oregana, koriandru, kuliček černého pepře a hnědého cukru. Můžeme přidat špetku skořice a trochu kmínu. Směs koření umixujeme několika pulsy do jemné konzistence a přesypeme do skleniček.

6

Jak udělat gyros v troubě

Jen málokdo má doma rožeň na gyros. Nicméně si můžeme gyros připravit i v troubě. Rozklepané plátky masa naložíme do marinády a necháme minimálně 2 hodiny odležet. Pak je rozložíme na plech a upečeme, při servírování je krájíme na tenké šikmé plátky. Druhá varianta je gyros na jehlách, zapíchnutých vertikálně do roštu nad plechem nebo položených na grilovací mřížce.

7

S čím se podává gyros

V Řecku dostanete gyros zabalený v měkkém chlebu pita spolu s hranolky, zeleninou (rajčata, cibule) a omáčkou tzatziki, což je bílý jogurt ochucený koprem, solí a černým pepřem, smíchaný s utřeným česnekem a nastrouhanou salátovou okurkou. Gyros se podává také na talíři, kde jsou všechny ingredience zvlášť a každý si je kombinuje podle vlastní chuti.

8

Na co se hodí gyros koření

Koření na gyros je velmi chutné. Díky své výrazné chuti se hodí k vaření, pečení, dušení, smažení i grilování všech druhů masa - vepřového, hovězího, skopového, drůbežího, ale i zvěřiny, ryb a mletého masa. Gyros koření ochutí saláty, pomazánky, omáčky na špagety, lečo, pizzu i rýži a je častou součástí marinád na grilované maso, ryby a zeleninu.

9

Jak připravit gyros na grilu

Maso pokrájené na plátky a naložené do marinády s gyros kořením grilujeme na mřížce nebo jako špízy na jehlách. Velké grilovací akce vyžadují otočný rožeň s horizontální jehlou, na kterou se vejde větší množství masa a o samotné otáčení se stará elektřina. Plátky masa je vhodnější sevřít mezi dva kovové talíře upevněné matkou, aby se maso nekroutilo a kraje se nepřipalovaly.

10

Jak se dá ohřát zbylý gyros

Ořezaný gyros krátce ohříváme v mikrovlnce, prudce upečeme v troubě nebo orestujeme na rozpálené pánvi. Dlouhé ohřívání způsobí vysušení masa. Zbytky nedopečeného masa stáhneme z jehly a tepelně ho upravíme nejpozději do druhého dne. Můžeme ho dopéct v troubě, osmažit na pánvi jako stri-fry nebo ho dokonce podusit ve šťávě. Jisté je, že nejlepší gyros je ten čerstvý, který se ořezává a okamžitě konzumuje.

Kalendář Celý kalendář

Pokud si myslíte, že gyros nelze připravit doma, mýlíte se. Vepřový a krůtí gyros je stejně dobrý (nebo ještě lepší) jako ten ze stánku. Podívejte se na naše video a nechte se inspirovat:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky