Desatero rad na téma horkovzdušná fritéza: Poradíme, jak s fritézou správně pracovat
Tajemství horkovzdušné fritézy objevuje čím dál více hospodyněk. Pokud rychlost a jednoduchost přípravy pokrmů v tomto pomocníkovi okouzlila i vás, přinášíme vám odpovědi na nejčastější otázky ohledně oblíbené fritézy.
Díky horkovzdušné fritéze snadno a rychle připravíte nejen zmrazené polotovary, ale také jiná, chutná a plnohodnotná jídla - a to navíc bez přidání většího množství tuku. Jste-li milovníky smažených jídel, s fritézou si je připravíte o poznání zdravěji.
Mohlo by vás zajímat
- Co vše se dá dělat v horkovzdušné fritéze
- K čemu slouží horkovzdušná fritéza
- Jak pracovat s horkovzdušnou fritézou
- Jak upéct kuře v horkovzdušné fritéze
- Jak dlouho dělat řízky v horkovzdušné fritéze
- Proč si koupit horkovzdušnou fritézu
- Kolik energie spotřebuje horkovzdušná fritéza
- Jak dlouho se dělají brambory v horkovzdušné fritéze
- Jak dlouho se nahřívá horkovzdušná fritéza
- Co nepatří do horkovzdušné fritézy
1
Co vše se dá dělat v horkovzdušné fritéze
V této fritéze snadno připravíte za pomoci horkého vzduchu hranolky či americké brambory, zeleninu, ryby, řízky, drůbeží stehna, ale také koblížky. Ať už se rozhodnete připravit jídlo z čerstvých surovin nebo z mražených polotovarů, fritéza zvládne obojí. Navíc nepotřebuje čas k rozehřátí, což je velkou výhodou.
2
K čemu slouží horkovzdušná fritéza
Horkovzdušná fritéza je vlastně zdravější verzí fritézy olejové. Díky proudění horkého vzduchu v ní lze připravit mnoho jídel, aniž by se musela máčet v horké olejové lázni. Ušetříte tak nejen litry fritovacího oleje, ale také dost času k následnému úklidu.
3
Jak pracovat s horkovzdušnou fritézou
Do fritézy stačí vložit připravené suroviny, které lehce postříkáte olejem. Poté fritézu zapnete na příslušný program a pak už jen čekáte na hotovou přílohu či celé jídlo. Díky zabudované funkci vás některé modely mohou upozornit po určitých časových úsecích, abyste například hranolky promíchali a měli je pak rovnoměrně upečené.
4
Jak upéct kuře v horkovzdušné fritéze
Horkovzdušné fritézy existují v několika velikostech. Do některých se vejde kuře celé, do jiných jen pár stehen. Tak či tak stačí kuře dobře ochutit kořením rozmíchaným v oleji, do nádoby pod koš fritézy dát trochu vody (na šťávu) a nastavit potřebný program. Ke konci tepelné úpravy kuřete na něj položte několik plátků másla.
5
Jak dlouho dělat řízky v horkovzdušné fritéze
Tenčím řízkům z kuřecího masa bohatě postačí 10 minut při 180–200 °C, avšak vzhledem k rozdílnosti horkovzdušných fritéz doporučujeme jejich pravidelnou kontrolu. U silnějších plátků nebo plátků z tužšího masa přidejte minimálně 5 minut.
6
Proč si koupit horkovzdušnou fritézu
Koupi horkovzdušné fritézy doporučujeme všem, kteří si neumí představit život bez smažených jídel. Díky horkému vzduchu je připravíte mnohem zdravěji. Všichni milovníci křupavých dobrot si tak přijdou na své a přitom budou šetřit své zdraví.
Mohlo by vás zajímat
7
Kolik energie spotřebuje horkovzdušná fritéza
Příkon těchto fritéz se pohybuje mezi 1400–2000 W. Fritéza s nejvyšším příkonem (2000 W) spotřebuje v průměru 2 kW elektrické energie za hodinu. Přihlédnout však musíte k tomu, že se jen zřídkakdy stane, že by byla puštěna celou hodinu v kuse.
8
Jak dlouho se dělají brambory v horkovzdušné fritéze
Brambory předem nakrájejte na měsíčky nebo hranolky. Poté připravené brambory postříkejte malým množstvím oleje, ochuťte oblíbeným kořením, promíchejte a vsypte do koše horkovzdušné fritézy. Po 10 minutách tepelné úpravy při 200 °C brambory promíchejte, aby byly rovnoměrně propečené. Za dalších 10 minut je hotovo - pro jistotu je však vždy lepší ochutnat, abyste byli spokojeni.
9
Jak dlouho se nahřívá horkovzdušná fritéza
Horkovzdušné fritézy se nenahřívají, což je jednou z jejich zásadních předností. Nemusíte tak čekat na rozpálení oleje, jako je to u fritéz olejových. Zkrátka jen vložíte připravovaný pokrm, zapnete fritézu a po uplynutí doby jdete servírovat.
10
Co nepatří do horkovzdušné fritézy
V této fritéze byste jen stěží připravili rýži nebo těstoviny, raději je vařte v hrncích. Pozor dávejte na váhově lehké ingredience, které se mohou prouděním vzduchu přemístit na topnou spirálu. Posypání sýrem také nechte až nakonec, aby byl chutný.
Během podzimních večerů se všichni rádi zachumláme pod deku a pustíme si oblíbený seriál nebo z police vytáhneme rozečtenou knihu. Pokud u odpočinku rádi mlsáte slané dobroty, vyzkoušejte kuřecí popcorn se sladko-pálivou omáčkou:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na hranolky z horkovzdušné fritézy? Jsou dokonale křupavé i bez použití tuku
Brambory v horkovzdušné fritéze: Jak na křupavé hranolky i rovnoměrně opečené americké brambory
Olejové fritézy usmaží hranolky, upečou křupavou pizzu a ugrilují šťavnaté maso. Co všechno ještě umí?
Komentáře