Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrachová kaše je často podceňovaným pokrmem. Myslíte, že hrachovka je "příliš obyčejná"? Vyvedeme vás z omylu - má nevídaný potenciál. Stačí ji vylepšit čerstvými bylinkami nebo například pečenou zeleninou.

Hledáte recept na rychlý a zároveň sytý oběd? Nevyřazujte z výběru luštěniny - loupaný hrách je díky absenci slupky velmi rychle uvařený, skvěle vás zasytí a výslednou hrachovou kaši můžete nakonec doplnit vejcem či oblíbenou uzeninou.

1

Co se dává do hrachové kaše

Základem je hráchcibule a česnek, z koření se neobejdete bez soli a pepře. Máslo a mouku využijete k přípravě jíšky, kaši však lze zahustit i rozmixováním.​​​​ Čerstvé bylinky jsou k nezaplacení, stejně jako divoké koření. Zkuste hrách povařit například s libečkem - rozdíl v chuti poznáte po prvním soustu.

2

Čím se zahušťuje hrachová kaše

Nejsnadnější možností je odebrání části uvařeného hrachu, jeho rozmixování a následné vrácení do základu. Kaši lze však částečně rozmixovat i přímo v hrnci. Zahušťování jíškou je běžná praxe, ale zkuste jíšku cibulovou, rozdíl je markantní.

3

Jaké koření se dává do hrachové kaše

Naprostým základem je sůl a pepř, muškátový oříšek pak kaši dodá zajímavý šmrnc a libeček jí zvýrazní chuť. Divoké koření se využívá při vaření luštěnin, polévek i omáček. Použít můžete také rozmarýn, majoránku nebo saturejku. Proti nadýmání pak skvěle poslouží kmín nebo fenykl.

4

Musí se hrách před vařením namáčet

Zatímco hrách loupaný nemusíte předem namáčet, u hrachu celého je namáčení minimálně několik hodin předem doporučováno - celý hrách by se měl namáčet alespoň po dobu 2 hodin, ideálně přes noc. Loupaný hrách lze koupit v zelené nebo žluté podobě - liší se však jen barvou. Jeho výhodou je i to, že loupáním se rozpadá na poloviny - to přispívá ke vzniku žádané kašovité konzistence.

5

Jak urychlit vaření hrachu

Chcete-li značně zkrátit přípravu, použijte hrách loupaný namísto hrachu celého - nejdéle totiž trvá změknutí jeho slupky. K urychlení vaření luštěnin dopomáhá jejich včasné namočení - stačí hrách namočit alespoň na 2 hodiny před jeho přípravou a doba vaření se tak zkrátí přibližně na polovinu. Znáte vychytávku s jedlou sodou? Stačí ji přidat do vody k hrachu, promíchat a uvařit - během chvilky je hotovo (zhruba do 10 minut).

6

Jak správně dochutit hrachovou kaši

Pokud toužíte po plné chuti, uvařte hrách v masovém či zeleninovém vývaru. K dochucení můžete použít prolisovaný česnekvyškvařenou slaninu či smetanu, která kaši krásně zjemní. Finální dochucení se pak neobejde bez smažené cibulky.

7

Kolik hrachu na porci kaše

Množství hrachu na jednu porci kaše je obecné - záleží na tom, jak velké jedlíky doma máte a zda se jedná o dospělé či děti. V zásadě se používá 500 g suchého hrachu na 4 porce, tedy 125 g hrachu na porci hrachové kaše pro jednu osobu.

8

Co dát do kaše místo másla

Ke zjemnění hrachové kaše můžete použít mlékopřípadně smetanu. Máslo lze nahradit také olejem, ale na chuti už to bude dosti znát. Jestliže toužíte po chuťové obměně hrachové kaše, můžete do ní přidat osmaženou a poté rozmixovanou cibuli.

9

Jak zředit hrachovou kaši

Jestliže je vaše hrachová kaše po uvaření příliš hustá, můžete ji jednoduše zředit - nejlépe vývarem (masovým či zeleninovým). Použít však můžete také smetanu, mléko, čistou vodu nebo vodu z hrachu. Následně nezapomeňte kaši dochutit.

10

Kdy solit hrách během jeho přípravy

Byť je ve společnosti zažito, že luštěniny se nikdy nesolí před uvařením, špetka soli jim neuškodí. Finální solení však opravdu ponechte až po uvaření, tedy změknutí hrachu. Solte opatrně, koření i bylinky (např. libeček) zvýrazňují chuť.

Věříme, že nyní vás už nezaskočí žádná otázka týkající se hrachové kaše. S její přípravou vám také může pomoci názorný videorecept z naší dílny:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli