Desatero rad na téma jahody: Jak je vysazovat, pěstovat, sklízet a zpracovat v kuchyni
Jahody, oblíbený druh ovoce, si každý snadno vypěstuje i na té nejmenší zahrádce nebo dokonce v květináči. Péče o ně je snadná a už v prvním roce po výsadbě se můžeme těšit na úrodu lahodných plodů.
- Jak si vybrat správnou odrůdu jahod?
- Kdy je nejlepší doba pro výsadbu jahod?
- Jak často zalévat sazenice jahod?
- Jak správně pěstovat jahody v záhonech?
- Kdy a jak sklízet jahody?
- Co udělat z čerstvých jahod?
- Jak mohu využít přezrálé nebo mírně poškozené jahody?
- Jak se dělá jahodová zmrzlina?
- Jak připravit jahodový přeliv na palačinky?
- Jak uchovat jahody na zimu?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Jak si vybrat správnou odrůdu jahod?
Pěstujeme především osvědčené kvalitní odrůdy, které se hodí do místa, kde máme zahradu. Poradit se můžeme se sousedy pěstiteli. Mezi nejoblíbenější stálice patří Carmen s velkými sladkými plody nebo velmi úrodná Senga Sengana, jejíž plody jsou o něco menší, ale zato jich je mnoho. Určitě můžeme vyzkoušet některou novinku, ale obvykle je lepší dát převahu jahod osvědčeného druhu a speciální odrůdu pro začátek pouze na vyzkoušení. Když se vám osvědčí, nové sazenice si už sami snadno vypěstujete.
- Můžete si vybrat jahodníky, které plodí pouze jednou v první polovině léta (rozdíly jsou i v časnosti úrody) nebo opakovaně plodící odrůdy.
- Oblíbené jsou drobné měsíční jahody, které při dobré péči a zálivce plodí celé léto až do prvních mrazíků.
- Zajímavostí je jahodník Korsika (od Permasemínek), který je velmi úrodný a pokud se vám podaří vypěstovat malé rostlinky ze semínek, můžete se těšit na bohatou úrodu drobných jahůdek, které se mohou využít i jako půdo-pokryvné rostliny.
- Hitem je pěstování převislých jahod, rostliny se hodí do květináčů a nádob pro skvělé využití prostoru.
2
Kdy je nejlepší doba pro výsadbu jahod?
Velmi vhodnou dobou je časné jaro. Při dostatečné zálivce (ideálně při deštivém počasí) se jahodníky velmi dobře ujmou a ještě letos budete sklízet menší množství chutných plodů. Jahodníky ale můžete vysazovat už od konce léta až do časného podzimu. Na mladších rostlinách se po sklizni vytvoří dostatek nových rostlin, proto si je můžete jednoduše sami vypěstovat. Vzhledem k cenám sazenic se to rozhodně vyplatí. Jen pozor, nečekejte s rozmnožováním vlastních jahodníků na dobu, až vám budou připadat "staré", v té době už mají šlahounů se sazeničkami minimálně a nezbývalo by vám nic jiného, než si nové koupit. Proto nové záhony připravte zavčas.
3
Jak často zalévat sazenice jahod?
Sazenice, zvláště na jaře vysazené, zaléváme pravidelně dokud se rostliny neujmou. I pak je občas zalijeme, protože kořenový systém ještě nemusí být dostatečně vyvinutý a sazeničky by mohly při suchém počasí zaschnout. Jahodníky potřebují vláhu i při květu, ale jakmile nastane sklizeň, jsme už se zaléváním opatrní. Příliš zamokřené plody snadno začnou plesnivět. Ideální je kapková závlaha (tj. přímo ke kořenům rostlin).
4
Jak správně pěstovat jahody v záhonech?
Máme pro vás několik typů pro snadné pěstování jahod:
- Jahody dobře prospívají ve výživné půdě na osluněném záhoně.
- Pěstování si zjednodušíme, když pod jahody dáme černou netkanou textilii nebo černý igelit. Na textilii je pěstování snazší, protože propouští vláhu a zároveň snižuje odpařování. Díky textilii nebo igelitu si ušetříme spoustu času, který bychom jinak strávili odplevelováním. Tím, že se jahody pěstují více let, velmi snadno při volné výsadbě zarůstají nepříjemnými plevely. Další vhodnou variantou může být slaměný mulč.
- Jahodníky vysazujeme buď brzy na jaře, nebo od konce léta až do podzimu, nejlépe během deštivých dnů nebo před deštěm. Tím si ušetříme práci se zaléváním.
- Pokud nemáme možnost pěstování na záhonu, můžeme je vysadit do nádob nebo květináčů, budou určitě potřebovat dostatečnou výživu.
- Jahodníkům poskytneme dostatek vláhy, a to především v době po výsadbě a při nasazování plodů. Vláhu potřebují i pokud přijdou přetrvávající vedra v době dozrávání plodů, nicméně zálivka na plody snadno způsobí jejich plesnivění. Ideální je kapková závlaha.
- Když po odplození začnou růst na šlahounech od jahodníků nové rostliny, dají se použít k nové výsadbě. S výsadbou je možné začít od srpna, ale vzhledem k obvyklým vedrům bývá výhodnější časný podzim nebo jaro.
- Pokud nové sazeničky nepotřebujeme, odstřihneme šlahouny asi dva až tři týdny po sklizni jahod. Je-li třeba, proces zopakujeme.
- A ještě jeden tip: Někteří zahrádkáři odplozené jahodníky jednoduše přejedou sekačkou, nastavenou na vyšší střih. Rostlinám brzy obrazí nové pěkné listy a záhony jsou "uklizené".
5
Kdy a jak sklízet jahody?
Máme pro vás několik tipů a rad, aby vaše jahody měly po sklizni co nejlepší kvalitu. Ne vždy jde vše uskutečnit ideálně, ale takto je to nejlepší.
- Jahody dozrávají postupně, proto vyžadují postupnou sklizeň. Sklizeň provádíme buď každý den, nebo každý druhý den.
- Jahody sklízíme nejlépe buď po ránu až oschne rosa, nebo později odpoledne, až k večeru.
- Nejméně vhodné je sklízet jahody za největších denních veder, protože by se po utržení do nádoby a jejich nutné doby pobytu na sluníčku rychle snížila jejich trvanlivost.
- Jahody trháme i s kališními lístky a malou stopkou, zvýšíme tím jejich trvanlivost.
- Jahody sklízíme "uštípnutím" pomocí prstů, pokud nám to nejde, raději si ke sklizni vezmeme nůžky.
- Nejlepší chuť a kvalitu mají zcela zralé plody. Poznáme je podle toho, že jsou celé červené. Přezrálé kvalitu a trvanlivost ztrácejí, nedostatečně zralé jsou méně sladké. Pokud utrhneme jahodu se světlou špičkou, necháme ji na tácku dozrát, dozraje během několika hodin. Potíž je v tom, že správně zralé jahody poznají velmi dobře ptáci a slimáci, proto se sklizní neotálíme.
- Jahody raději nedáváme do velké vrstvy, oblíbené jsou "jahodové košíky".
- Plesnivé a jinak napadené jahody trháme také, ale do odpadního kyblíku. Zásadně je nenecháváme na jahodnících, protože by se choroba rychle rozšířila na další plody. Nemocné plody nepatří ani na kompost, můžete je dát do popelnice nebo do bio-odpadů.
- A co s plody nakousanými od ptáků nebo slimáků? Žel to jsou často ty nejhezčí a kvůli těmto škůdcům někteří zahrádkáři trhají jahody ještě před dozráním bílé špičky jahod a nechávají je rozložené dojít. Je na nás, jak s nakousanými jahodami naložíme. Někdo je vyhazuje, někdo velké jahody nakousané od ptáků jen vykrojí a použije např. do džemu. Ty od slimáků na sobě mívají nepříjemný sliz, proto je raději vyhodíme.
- Sklizené jahody je ideální nepřesypávat do jiných nádob. Jenže pokud je naše sklizeň větší než trocha plodů v misce, tak se tomu obvykle nevyhneme. Manipulujeme s nimi pouze velmi opatrně, aby se jahody zbytečně nepomačkaly.
- Osvědčený způsob uskladnění je na tácech nebo na cukrářských nízkých přepravkách (bílé, s plným dnem), v chladném prostředí.
6
Co udělat z čerstvých jahod?
Čerstvé jahody opláchneme až těsně před konzumací a necháme okapat, případně osušíme. Máme dvě možnosti, kdy odstranit stopku, každá má své výhody. Když ji utrhneme až po mytí, jahody do sebe nenasáknou vodu a plody budou kvalitnější a pevnější, vhodnější ke zdobení. Když ji utrhneme před mytím, budeme mít jistotu, že na jahodách nezůstanou kousky zeminy, které se rády schovávají kolem stopky. A co s čerstvými jahodami?
- Můžeme je jíst "jen tak", především sladší odrůdy.
- Skvěle chutnají oslazené se šlehačkou, smetanou, jogurtem, kefírem či mlékem (i rostlinným), případně posypané práškovým cukrem.
- Jsou výborné do nepečených dezertů.
- Dají se z nich připravovat koktejly, používat je do smoothie a ke zdobení různých dezertů, moučníků, řezů a dortů.
- Jedinečné jsou k palačinkám a lívancům.
7
Jak mohu využít přezrálé nebo mírně poškozené jahody?
Přezrálé jahody jsou velmi oblíbenou surovinou pro výrobu marmelád a džemů, protože v sobě mají větší sladkost. Celkově se na marmelády a džemy nejvíce hodí "poslední" jahody, které bývají sice výrazně menší, ale nejsladší. Přezrálé jahody využijeme i do různých moučníků, které projdou tepelnou úpravou.
8
Jak se dělá jahodová zmrzlina?
Jahodová zmrzlina je lahůdkou, kterou si snadno připravíte sami doma. Můžete k tomu využít některý z našich osvědčených receptů. Jeden recept na jahodovou zmrzlinu jsme pro vás vybrali. A jak postupovat?
- Rozmixujeme 300 g čerstvých jahod.
- Přidáme 130 g krupicového cukru, 1 lžíci citronové šťávy, 150 ml smetany, 50 ml mléka. Společně promícháme.
- Směs dáme zamrazit do mrazničky. Pokud máme výrobník zmrzliny, použijeme ho.
- Důležité je mrznoucí směs vždy asi po hodině 2–3x promíchat, aby nevznikly velké krystalky ledu.
9
Jak připravit jahodový přeliv na palačinky?
Jahodový přeliv můžete vyzkoušet podle našeho receptu s jablkovými palačinkami. Jahody svaříme s cukrem a mátou. Přidáme rozmíchaný pudink ve vodě a provaříme do hustší omáčky. Jahody buď rozmačkejte nebo nechte ve větších kouscích. Přeliv se hodí nejen na palačinky, ale i např. na lívance a další moučníky, nebo na dozdobení pohárů.
10
Jak uchovat jahody na zimu?
Jahody jsou velmi choulostivé ovoce, spotřebovat bychom je měli nejpozději druhý den po sklizni, protože začínají rychle podléhat zkáze. Co brzy nespotřebujeme, uchováme na později.
- Nejvýhodnější způsob je mražení kvalitních plodů.
- Můžeme z nich také uvařit marmeládu (obvykle z posledních nejsladších jahod ve směsi s rybízem), zavařit jako kompot či zpracovat na sirup.
- Při velkém přebytku jahody můžeme dokonce sušit. Nakrájené na plátky se snadno suší v kvalitní sušičce. Uchovají si krásnou barvu a můžeme je pak používat např. na ozdobu kaší, do müsli a některých dezertů i jiných sladkých jídel.
Ještě pro vás máme jednu jahodovou pochoutku na závěr: palačinky zapečené s tvarohem a jahodami. Recept můžete vyzkoušet podle následujícího videa:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Jahodové řezy jsou lahodné a osvěžující. Připravujeme je z čerstvých jahod během jahodové sezony
Jahodové tiramisu: Nepečený italský dezert místo tradiční kávy ochutí jahody a jahodový sirup, vláčný je díky mascarpone se šlehačkou
Komentáře