Desatero rad na téma jehněčí: Co vše potřebujete vědět, abyste přípravu jehněčího masa hravě zvládli
Jehněčí maso je považováno za delikatesu, a to právem. Je jemné, šťavnaté a dietní. Ať už jej připravujete pravidelně, nebo pouze slavnostně na Velikonoce, poradíme vám, jak docílit perfektního jehněčího pokrmu.
Jehněčí maso bývá neodmyslitelně spojováno s Velikonocemi, kdy se rodí jehňata, která jsou symbolem příchodu jara a zrodu. Jehněčí maso je z mladých ovcí ve věku do 6 měsíců. Díky tomu je maso chutné, křehké, lehce stravitelné a obsahuje málo tuku, takže je můžeme zařadit jako dietní typ masa.
1
Jak chutná jehněčí maso
Jehněčí je nasládlé, jemné a velmi šťavnaté maso, které má specifickou chuť i vůni se svým typickým slabým aroma, pro které je tak oblíbené. Pokud připravíme maso i s kostí, docílíme tím ještě výraznější chuti.
2
Co se hodí k jehněčímu
K jehněčímu masu se výborně hodí bylinky jako jsou rozmarýn, tymián a česnek. Skvěle ladí také s červeným vínem. Jako přílohu k dušenému jehněčímu masu můžeme zvolit bramborové knedlíky, k pečenému masu naopak vařené či opékané brambory.
Mohlo by vás zajímat
3
Co udělat z jehněčího masa
Jehněčí maso nabízí mnoho možností, jak si na něm pochutnat. Hřbet a žebra můžeme marinovat a grilovat. Velkou pochoutkou je také jehněčí guláš, čevabčiči, nebo ragú, které připravíme z jehněčího boku. Z jehněčí kýty naopak připravíme rychlé minutky. Jehněčí plec je výborná vařená i dušená.
4
Jaké bylinky na jehněčí
Nejčastější a nejoblíbenější bylinkou používanou na jehněčí je rozmarýn. Vyzdvihne totiž chuť masa a hodí se téměř do každého jehněčího pokrmu. Rozhodně ale neuděláme chybu se zemitými bylinkami, jako je tymián a česnek. Zajímavou kombinací, která ladí s jehněčím masem, je i svěží máta, oregano a koriandr.
5
Jak dlouho nechat odležet jehněčí
Použitím marinády můžeme pozvednout chuť jehněčího masa a zároveň částečně potlačit výrazné aroma. Minimální odležení je jedna hodina, doporučujeme však nechat maso odležet nejlépe přes noc. Koření se rozleží a maso do sebe nasaje chuť i vůni marinády.
6
Jak upéct jehněčí maso
Každá část jehněčího masa vyžaduje svou potřebnou dobu přípravy. Důležité je nejdříve odstranit povrchový tuk a blány. Poté můžeme maso okořenit podle chuti. Dále následuje tepelná úprava podle použitého typu masa. My doporučujeme pomalé pečení při nižší teplotě. Pečeme zakryté alobalem přibližně 3-4 hodiny na 110 °C. Ke konci pečení alobal odkryjeme. Takto připravené maso je šťavnaté a odpadává od kosti.
7
Jak marinovat jehněčí
Marinováním jehněčího masa docílíme pozvednutím chuti pokrmu pomocí bylinek a koření. Maso naložíme do marinády nejméně na 1 hodinu do chladničky, ideálně však přes noc. K jehněčímu masu se nejvíce hodí marinády z česneku, rozmarýnu, tymiánu, nebo divokého koření. Nesmí chybět také sůl, pepř a trochu olivového oleje. Všechny suroviny na marinádu smícháme a důkladně potřeme plátky masa. Dáme do uzavíratelné krabičky a necháme odležet. Poté tepelně upravíme.
8
Jak se dělá jehněčí guláš
Tento pokrm je vynikající nejen na Velikonoce. Na jehněčí guláš je nejlepší jehněčí bok, nebo kýta či plec. Pro zvýraznění chuti můžeme maso den předem marinovat ve směsi česneku, oleje a koření. Dále si připravíme základ orestováním cibule na sádle. Přidáme rajčatový protlak a mletou papriku pro správnou barvu guláše. Poté je čas na jehněčí maso nakrájené na kousky, které necháme zatáhnout a dochutíme solí a pepřem. Podlijeme vývarem a červeným vínem a dusíme minimálně 1,5 hodiny. Není třeba zahušťovat, nicméně dle potřeby můžeme přidat chlebovou strouhanku. Podáváme s knedlíkem nebo čerstvým chlebem.
9
Jak uchovat jehněčí maso
Jehněčí maso patří k masům, které poměrně rychle podléhají zkáze. Prvním znakem kazícího se masa je lepkavý povrch. Abychom tomu zabránili, je třeba dodržet několik pravidel. Pokud je na jehněčím větší množství tuku, odřízneme jej a až poté dáme zamrazit. Maso se nedoporučuje skladovat v uzavřené nádobě, dobře poslouží zabalení do fólie. V chladničce nám větší kousky jehněčího masa vydrží maximálně 4 dny, menší kousky o něco méně, 2-3 dny. Poté je třeba maso ihned zpracovat.
10
Jak dlouho vařit jehněčí maso
Jehněčí maso patří k červeným masům a vyžaduje delší tepelnou úpravu. Samozřejmě záleží na použité části masa, nicméně k dušení budeme potřebovat nejméně 1,5 hodiny, v tlakovém hrnci přibližně hodinu a k pomalému pečení asi 2-3 hodiny, aby maso bylo šťavnaté a odpadalo od kosti.
Jak udělat medovou marinádu
Medová marináda s česnekem podle našeho video-návodu rozhodně stojí za vyzkoušení. Výborně se hodí na jehněčí žebírka, ale i jiný druh masa podle naší chuti. Jehněčí maso necháme marinovat do druhého dne, aby se ingredience prolnuly a maso do sebe natáhlo chuť marinády. Poté pomalu pečeme v troubě.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Korunovace krále Karla III.: Oficiální menu oslav a recept na pečený lilek s jogurtovou zálivkou nadchly internet
Finále Polreichova souboje restaurací zná vítěze: Netradičně postavené menu porazilo punkový přístup, rozhodování ale ztížil dezert
Sherlock Holmes jedl jen ryby, které sám ulovil. Měl rád jehněčí, a když chytal zločince, bral si s sebou jako svačinu slané koláče
Komentáře