Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopřiva dvoudomá je často považována za plevel, ale má mnoho užitečných vlastností, které oceníme především na jaře. Jen co se začne oteplovat, začínají růst její mladé listy, které používaly naše babičky v kuchyni. Můžeme to vyzkoušet podle nich a ochutnat z kopřiv ta nejoblíbenější jídla.

Kopřiva je ceněná pro své užitečné vlastnosti, které nám přinesou užitek nejen díky její konzumaci, ale i při péči o pleť, pokožku a vlasy. Vnitřně se kopřiva doporučuje především pro své močopudné, očistné a antianemické vlastnosti. Mimo jiné účinky zvyšuje produkci mléka u kojících žen.  

1

Jaké jsou hlavní výhody používání kopřiv v kuchyni?

Kopřivy jsou časnou jarní bylinou, kterou si snadno opatříme v době, když vše ostatní teprve začíná růst. Jsou zadarmo, jen k jejich sběru musíme vybrat místo, které je čisté a kam se nechodí venčit psi. Ideálním místem sběru je vlastní zahrada. Pokud se nám tam někde kopřivy uchytí, nemusíme s nimi bojovat, ale místo toho je využijeme v kuchyni. Kopřivy, i když na pohled nenápadné a při dotyku nepříjemné, jsou velmi cenné svými účinky a vlastnostmi.

2

V jakých pokrmech se nejčastěji používají kopřivy?

Typickým a tradičním pokrmem, do kterého používaly mladé kopřivové listy naše babičky a do kterého ji můžeme dávat i my, je velikonoční hlavička (nádivka). Listy kopřivy můžeme po spaření přidávat také do špenátu, obvykle použijeme část špenátových listů a část kopřivových, tzn. kopřivami špenát "nastavíme". Můžeme uvařit špenát pouze z kopřiv, pokud nám chuť vyhovuje. Menší množství kopřiv lze přidávat do různých karbanátků nebo polévek. Oceníme je na začátku jara, když nám jsou živiny a vitamíny z přírody stále vzácné.

3

Jaký je nejlepší způsob skladování kopřivy pro dlouhodobé použití?

Obvyklým a osvědčeným způsobem skladování kopřivy je sušení. Sušíme mladé kvalitní listy z čistého prostředí. Ideálním způsobem sušení je využití sušičky. Kopřiva by neměla být ve vysoké vrstvě, aby se nezapařila a listy neztmavly.

4

Jak uchovat čerstvé kopřivy?

Čerstvé kopřivy po natrhání rozložíme na bedničky a lehce natřepeme, chráníme je před zapařením. Uchováváme je v suchu a zbytečně je nevystavujeme světlu. Spotřebujeme je co nejdříve po natrhání, buď do jídel a nápojů, nebo je usušíme.

5

Jak se odlišuje chuť kopřivy od jiných běžných bylin?

Každá bylinka má svou vlastní specifickou chuť, stejně tak kopřiva. Pokud použijeme listy mladých kopřiv, jejich chuť je příjemná. Navíc je před přidáváním do jídla obvykle spařujeme, kopřiva je pak na chuť lepší. Vodu po spaření kopřiv je ale škoda vylévat, použijte ji po zchladnutí jako hnojivo pokojových nebo venkovních rostlin.

6

Jaká je nejvhodnější doba sklizně kopřivy pro použití v kuchyni?

Kopřivu sbíráme brzy na jaře, zaměříme se na čisté a pěkné mladé listy. Sbíráme je, stejně jako další byliny, při pěkném a slunečném počasí. Deštivé počasí není ke sběru vhodné - jak pro kvalitu kopřivových listů, tak i pro nás. Lépe se nám sbírá za pěkného počasí. A pokud se na kopřivy chystáte, nezapomeňte přibalit pevné rukavice, aby pro vás sběr nebyl utrpením. Na kopřivy si můžete vzít látkovou tašku nebo košík

7

Jaké jsou hlavní zdravotní přínosy kopřivy?

Dr. Pamplona Roger ve své Encyklopedii léčivých rostlin uvádí: "Listy obsahují velké množství chlorofylu, zeleného barviva rostlin, jehož chemické složení je velmi podobné složení hemoglobinu, červeného krevního barviva. Jsou bohaté na minerální soli, zejména železité, fosfor, hořčík, vápník a křemík, díky kterým má močopudné a očistné vlastnosti. Rovněž obsahují vitaminy A,C a K, kyselinu mravenčí, taniny a další látky, které dosud nebyly analyzovány. Díky tomu, že obsahuje výše uvedené látky, patří kopřiva k rostlinám, které nacházejí široké léčebné uplatnění."

8

Jak můžeme kopřivu zařadit do zdravého stravování? Jak spařit (blanšírovat) kopřivy?

Kopřivu sbíráme brzy na jaře, pomůže nám překlenout období, kdy ještě nemáme dostatek jiné zeleniny ze zahrady. Navíc v té době je kopřiva mladá a chutná. Později, když máme větší úrodu ze záhonů, kopřiva již ztrácí svěžest a přestává pro nás být atraktivní. Brzy na jaře ji používáme podobně jako špenát, můžeme ji přidávat do polévek, zapékaných jídel, do sekané atd. Spaření kopřiv je vhodné před přidáváním do jídla (špenát, hlavička), zbavíme se tím chuťově méně příjemných látek a výrazného zbarvení. Přesto je škoda tekutinu po spaření vylévat, raději ji použijeme po zchladnutí jako hnojivou zálivku pro rostliny.

9

Je možné pěstovat kopřivu doma v květináči nebo na zahrádce?

Kopřiva je rostlina, kterou si navzdory jejím užitečným vlastnostem do zahrádky nejspíš nevysadíme. Roste obvykle jako plevel, kterého bychom se rádi zbavili. Pokud se totiž někde uchytí, odstranit její kořeny není úplně jednoduché a je to boj na delší dobu. Roste ráda kolem plotů a v příkopech. Bývá běžnou součástí venkovských zahrad. Na jaře si ji sice rádi natrháme, ale později se chráníme před jejími žahavými vlastnostmi. Přesto kopřivu ocení i zahrádkáři, používá se na výrobu tekutých výživných hnojiv, stejně tak můžeme její listy dávat přímo do zeminy jako hnojivo.

Co se týče pěstování v květináči, oblibu si získala ozdobná kopřiva africká s barevnými listy, která se pěstuje v různobarevných odrůdách. Tuto teplomilnou rostlinu v našich podmínkách můžeme pěstovat jako letničku v květináčích nebo truhlících, případně jako pokojovou rostlinu. Ale kopřivu, kterou známe z naší přírody, v květináči nepěstujeme. 

10

Jaký je nejlepší způsob manipulace s kopřivou, aby se zabránilo podráždění kůže?

Kopřivu je nejlepší trhat v pevných rukavicích, látkových nebo kožených. Pracujeme tak, aby se zbytečně nedotýkala naší kůže. Zajímavostí, kterou je dobré vědět, je, že kopřiva po dvanácti hodinách od utržení přestává být žahavá a její listy získají příjemnou hebkost. Proto ji můžete v kuchyni zpracovat až po uvedených dvanácti hodinách.

Podle následujícího videa si můžete připravit kopřivový sirup. Listy se nevaří, sirup se připravuje zastudena.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky