Desatero rad na téma kuřecí maso: Víme, jak maso správně krájet i tepelně upravit
Kuřecí maso se běžně konzumuje velmi často. To je způsobeno nejen jeho dostupností v kombinaci s nižší cenou, ale také tím, že chutná malým dětem i starším lidem. Jeho příprava je navíc velmi snadná i rychlá.
Oblíbenost kuřecího masa je nezpochybnitelná. Té se těší i z toho důvodu, že je rychle připravené k tepelné úpravě. K jeho marinování bohatě postačí dvě hodiny. Není tak důvod k panice, pokud potřebujete rychle připravit chutné a šťavnaté maso.
Mohlo by vás zajímat
1
Jak správně nakrájet kuřecí maso
Kuřecí maso, stejně tak jako všechna ostatní masa, je nutné správně nakrájet. Maso se krájí přes vlákna, která jsou na něm krásně viditelná. Díky správnému krájení dosáhnete šťavnatějšího a měkčího masa. Pokud krájíte kousky, je vhodné krájet je podobně velké, aby byly během tepelné úpravy hotové ve stejný čas.
2
Jak udělat šťavnaté kuřecí maso
Šťavnatého masa docílíte jednoduše - naložte ho. Tím se stane křehčím a jemnějším. Marinování však není podmínkou, důležité je maso připravovat při nižší teplotě, aby se příliš nevysušovalo. Dobrým pomocníkem je i kukuřičný škrob - pokud v něm kousky masa obalíte, zamezí jeho vysušení a zachová mu dokonalou šťavnatost.
3
Jak připravit kuřecí maso na pánvi
Kuřecí maso je náchylné na vysušení z důvodu malého obsahu tuku. Proto je dobré ho na pánvi připravovat společně se zeleninou, obalit ho ve škrobu, mouce s kořením nebo ho jen lehce orestovat a poté zalít omáčkou, ve které se dovaří.
4
Proč nemýt kuřecí maso
Kuřecí maso se nemá mýt z jednoho zásadního důvodu - může totiž obsahovat bakterie ohrožující zdraví (např. Salmonella). Jeho mytím můžete kontaminovat nejen dřez, ale i celou kuchyň, pokud voda při omývání stříkne dál nebo zůstane na některé z kuchyňských pomůcek, kterou poté budete dále nevědomky používat.
5
Jak nejlépe ochutit kuřecí maso
Jemné kuřecí maso stačí kořenit jen mírně. Pokud chystáte chuťově výraznou přílohu (pečené brambory, grilovanou zeleninu), vystačíte si jen se základem v podobě soli a pepře. Oblíbené je také s bylinkami nebo s domácím grilovacím kořením.
6
Jak naložit kuřecí maso
Za vyzkoušení stojí naložení kuřecího masa do jogurtu s bylinkami, česnekem a citrónovou šťávou. Nic nezkazíte ani sázkou na jistotu v podobě oleje a oblíbeného koření. Pamatujte ale, že nic se nemá přehánět - tedy ani množství či druhy koření.
7
Jak dlouho vydrží kuřecí maso v marinádě
Marinované maso vydrží v lednici déle než to čerstvé, marináda mu totiž prodlouží dobu spotřeby. Každopádně není dobré na tuto částečnou konzervaci spoléhat, proto naložené kuřecí maso spotřebujte do 5 dnů od naložení, nejlépe však dříve.
8
V čem obalit kuřecí maso
Jako první vás určitě napadl klasický trojobal, vždyť kdo by neměl rád kuřecí řízky? Dále pak lze kuřecí maso obalit v kukuřičných lupíncích, oříšcích, mouce či škrobu s bylinkami nebo kořením, za vyzkoušení stojí i panko strouhanka.
9
Jak udělat dobrý kuřecí vývar
Kuřecí vývar je skvělý nejen pro malé marůdky, ale také je dobré ho mít po ruce (v mrazáku) k přípravě různých pokrmů. Kuřecí skelety či celá stehna zalijte studenou vodou, přidejte vavřín, nové koření a celý pepř. Pomalu přiveďte k varu, osolte a vařte alespoň dvě hodiny na nejmenším plamenu. Chuť vylepšíte bylinkami a zeleninou, cibulí i se slupkou (dodá krásnou barvu), mrkví, petrželí a celerem.
10
Jak poznat zkažené kuřecí maso
Zkažené kuřecí maso poznáte podle několika ukazatelů. Jedním z nich je tmavá, šedivá či nažloutlá barva. Dobré kuřecí maso je totiž krásně a jednolitě růžové. Ani jakýkoliv zápach není v pořádku, stejně tak jako lepkavý povrch masa nebo jeho nadměrné pouštění vody. Pokud maso splňuje byť jediný bod, vyhoďte ho.
Patříte-li mezi příznivce jídel z jednoho pekáčku, pak pro vás máme úžasný tip. Na kuřecí stehna pečená na bramborách a žampionech nedáme dopustit, protože jsou šťavnatá a chuťově úžasná díky promyšlené kombinaci brambor, smetany, pórku a žampiónů. Přesvědčte se sami, videorecept vás provede jejich přípravou:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Proč nikdy nemýt kuřecí maso před přípravou? Odborníci varují: Riskujete onemocnění i zhoršení chuti pokrmu
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Letem masovým světem: Jak v obchodě bezpečně poznat čerstvé kuřecí maso? Všímat si musíme vůně, barvy i obalu
Komentáře