Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitný kvas je nedílnou součástí kvalitních kváskových chlebů a dalšího pečiva. Často je nazýván kváskem, ale s droždím opravdu nemá nic společného, až na jednu věc - řídí kynutí. Milovníci poctivého kváskového chleba, nyní zbystřete. Přinášíme vám 10 nejčastějších otázek na téma kvas.

Kvas obsahuje pouhé dvě ingredience - mouku a vodu. Kvašením pak vzniká něco natolik úžasného, že díky tomu můžeme péct nepřeberné množství pečiva a nejen to. Kvas je například potřebný při přípravě klasického kysela, ale díky němu si můžeme také pochutnávat na lívancích, dalamáncích nebo dokonce na pizze.

1

Jak správně udělat kvásek

Do čisté sklenice si odsypte 50 g celozrnné mouky, přilijte 50 g vlažné vody a promíchejte v hustou kaši bez hrudek. Sklenici přikryjte vlhkou utěrkou - kvas potřebuje přísun vzduchu. Směs nechte fermentovat, tedy kvasit při pokojové teplotě. Další dva dny pak ke kvasu přidávejte vždy po 50 g vody i mouky. Poté již stačí každý den oddělit lžíci kvasu do nové sklenice a nakrmit ho vodou a moukou po 50 g. Takto krmte kvas dokud nezesílí, což zpravidla trvá asi měsíc.

2

Jak se správně starat o kvásek

Kvásek potřebuje, stejně jako vše živé, krmit. Pokud z něj budete péct velmi často, udržujte ho na kuchyňské lince a krmte každý den. Pečete-li s kváskem jednou za týden či méně, je vhodné ho skladovat v lednici a krmit 1–2x týdně. Před pečením ho však alespoň den předem uložte na linku a nakrmte, aby byl aktivní a silný.

3

Jak dokrmovat kvásek

Kvas dokrmujte pravidelně, aby zůstal silný - slabý kvas nedokáže utáhnout těsto na chléb. Jako ideální možnost se nám osvědčilo ponechat "špinavou sklenici" po kvasu (kde je odhadem lžička kvasu) a přidat do ní 50 g mouky a 50 g vody. Poté je nezbytně nutné obsah sklenice pořádně promíchat, nebojte se použít stěrku. Díky menšímu množství kvasu trvá déle než se nakrmí, a tak mu to stačí 1–2x denně.

4

Jak poznat, že je kvásek hotový

Hotový kvas, tedy kvas na vrcholu, poznáte jednoduše. Je minimálně dvojnásobný od chvíle nakrmení, je plný bublinek a jeho vrchol je do obloučku, kopečku. Pokud si nejste jisti, je tu ještě jeden trik, jak poznat správně "narostlý" kvas, který je již připraven k pečení - stačí ťuknout sklenicí o pracovní plochu. Pokud kvas začne klesat, je čas s ním pracovat. Pokud by zůstal nehnutě na místě, potřebuje ještě chvíli.

5

Jak poznat silný kvásek

Silný kvas poznáte podle toho, že od nakrmení během následujících 9–12 hodin minimálně zdvojnásobí svůj objem, je plný bublinek a krásně voní po chlebu. Z takového kvasu je pravdu radost péct, protože skvěle utáhne hutná těsta.

6

Jak často krmit kvásek

Zdravý, aktivní a silný kvas uchovávaný při pokojové teplotě krmte 1–2x denně podle toho, za jak dlouhou dobu dosáhne vrcholu. Oproti tomu kvas skladovaný v lednici je vhodné krmit 1–2x týdně v závislosti na tom, jak často z něj chcete péct.

7

Jak oživit kvásek

I zdánlivě mrtvý kvas nemusí být opravdu k vyhození. Odeberte malou lžičku kvasu a přidejte k ní vodu a mouku po 20–30 g. Toto opakujte každých 12 hodin a sledujte, jestli ve směsi vznikají bublinky nebo narůstá. Pokud ani po několika (zpravidla po 4) dnech neuvidíte žádné změny či jakoukoliv aktivitu, kvas je mrtvý. Většinou však začne po dvou dnech být aktivní a do několika dalších i silný.

8

Co s přebytky kvásku

Přebytečný kvas by byla neskutečná škoda vyhazovat. Použít ho můžete například do podkrkonošského kysela, bagetek, dalamánků, lívanců nebo třeba do skvělých kvasových krekrů. Vhodné také je přebytek kvasu usušit - pro všechny případy.

9

Jak poznat špatný kvásek

Špatný kvas poznáte velmi snadno - po nakrmení do 9–12 hodin nezdvojnásobí svůj objem, netvoří se v něm žádné bublinky znamenající fermentaci a navíc páchne kysele až acetonově. Pokud není plesnivý, stačí ho rozkrmit a můžete zase péct.

10

Jak udělat z kvásku rozkvas

Rozkvas vznikne nakrmením kvasu. Večer před plánovaným pečením odeberte lžičku kvasu (nebo "špinavou" sklenici se zbytkem kvasu) a nakrmte ho. Do rána zdvojnásobí svůj objem a vy ho následně můžete použít k přípravě (nejen) chleba.

Kvas můžete mít žitný, ale také pšeničný či bezlepkový, záleží na vašich preferencích. Žitný je však u nás nejoblíbenější, protože jedině s ním upečete dokonale chutnající chléb. V cizině se zase těší velké popularitě hutný pšeničný kvas zvaný Lievito Madre, tedy z italštiny "matka kvasu", který je skvělý na sladké pečení.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky