Deset odpovědí na nejčastější otázky, jak péct a zdobit linecké cukroví. Poradíme, jak při pečení uspět hned napoprvé
Linecké cukroví je nejběžnějším cukrovím naší sváteční tabule. Upéct ho můžeme již s předstihem, abychom včas mohli nazdobit a naplnit jednotlivé kousky a tvary. Protože se jedná o těsto s vyšším obsahem tuku, má práce s ním svá pravidla.
Linecké je asi nejoblíbenější vánoční cukroví. Toto těsto má dlouhou a zajímavou historii a je ho několik druhů, jak popisuje náš článek. U nás se peče linecké jako typické křehké těsto.
- Jak správně udělat linecké těsto
- Jaký cukr do lineckého těsta
- Jak dlouho vydrží v lednici linecké těsto
- Jak správně vyválet linecké těsto
- Jakou moukou podsypat linecké těsto
- Jak se peče linecké cukroví
- Čím naplnit linecké cukroví
- Kdy se maže linecké
- Jak na tvrdé linecké těsto
- Co dělat, když se linecké těsto rozpadá
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Jak správně udělat linecké těsto
Klasické linecké je křehké těsto v poměru 3:2:1, tzn. v tomto poměru použijeme díly hladké mouky, tuku a cukru. Studený tuk nakrájíme na kostičky, přidáme žloutky a rychle spojíme s ostatními surovinami. Ochutíme citronovou kůrou nebo vanilkou, skořicí apod. Kouli těsta zabalíme do fólie a uložíme do chladna k odležení.
2
Jaký cukr do lineckého těsta
Do jemných těst patří moučkový cukr, protože krupicový by měnil jejich konzistenci a vadil při rozvalování i pečení. Do cukroví většinou používáme moučkový cukr.
3
Jak dlouho vydrží v lednici linecké těsto
Linecké těsto je poměrně trvanlivé. Dobře zabalené vydrží v ledničce 7 až 10 dní bez ztráty kvality. O přípravě lineckého těsta krok za krokem si můžete přečíst v našem dalším článku.
Linecké cukroví
Vytáhněte oblíbená vykrajovátka, pusťte koledy a vrhněte se do oblíbené sváteční kratochvíle. Ačkoliv je nejstarší dochovaný recept na linecké těsto z roku 1653, v historickém kuchařském zápisníku… Podívejte se na všechny linecké cukroví.
4
Jak správně vyválet linecké těsto
Těsto necháme dojít do pokojové teploty a rozvalujeme ho po částech na sílu špejle. Špejle si můžeme položit vedle těsta, lépe pak odhadneme správnou tloušťku. Abychom do těsta nezaváleli mnoho mouky, doporučujeme válet mezi dvěma fóliemi.
5
Jakou moukou podsypat linecké těsto
Podsypáváme moukou, kterou jsme použili do těsta, takže hladkou. Mouky nedáváme mnoho (těsto by se lámalo), jen lehce vál poprášíme nebo podle čtvrtého bodu válíme mezi dvěma fóliemi. Hladká mouka může být i špaldová.
6
Jak se peče linecké cukroví
Vykrojené linecké tvary klademe na plechy vyložené papírem na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 160-170 °C. V horkovzdušné troubě můžeme péct ve více vrstvách, abychom proces urychlili. Pečeme krátce do světlounce růžové barvy na spodku tvarů. Těsto ještě dojde na plechu. Upečené tvary opatrně přendáme na rovnou podložku, aby se nezkroutily.
7
Čím naplnit linecké cukroví
Linecké cukroví plníme marmeládou nebo džemem bez kousků ovoce (džem je dobré propasírovat). Také můžeme plnit různými krémy s máslem, nejméně trvanlivé jsou pudinkové a vaječné. Velmi chutné je naplnit linecké cukroví nutellou nebo čokoládovým krémem ganache. Velice chutný je v lineckém cukroví citronový krém Lemon curd, doporučujeme vyzkoušet i jeho pomerančovou variantu.
8
Kdy se maže linecké
Linecké cukroví promazáváme na konci druhého nebo během třetího adventního týdnu, aby mělo čas se rozležet. Promazané cukroví zabalíme do krabice, označíme a dáme na chladné místo (spíž, balkon, sklep).
9
Jak na tvrdé linecké těsto
Těsto ztvrdne, když ho příliš zahřejeme teplou rukou nebo dlouhým zpracováním. Křehké těsto správně připravíme podle tohoto článku.
Mohlo by vás zajímat
10
Co dělat, když se linecké těsto rozpadá
Pokud se tvary rozpadají, zkontrolujte, zda jste dali správný poměr: 3 díly mouky, 2 díly tuku a 1 díl cukru. Můžete zkusit do těsta zapracovat vaječný bílek, který těsto při pečení zpevní.
Jak upéct cukroví z lineckého těsta
Věříme, že s našimi radami vám pečení půjde dobře a snadno od ruky. Náš videorecept názorně ukáže, jak připravit výborné linecké těsto a upéct z něho skvělé cukroví:
Přejeme krásné Vánoce a to nejlepší cukroví na vašem stole!
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře