Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma majoránka. Jak ji pěstovat, sušit a používat
Majoránka je považovaná za typicky české zabijačkové koření. Pěstování ze sazenic není náročné, na zahradách ji pěstujeme jako jednoletou rostlinu. V kuchyni ji používáme nejčastěji sušenou, protože tak lépe vynikne její aroma.
Majoránka najde uplatnění zvláště v tučnějších a nadýmavých pokrmech. Nezbytná je v jitrnicích, mletém mase (karbanátky, sekaná), bramborových jídlech (bramborák), guláši. Hodí se i do luštěnin, mnoha polévek, paštik, uzenin, také k drůbeži a rybám.
1
Kdy vysít majoránku
Majoránku sejeme v dubnu, začátkem měsíce na předpěstování, koncem dubna ji můžeme vysévat řídce už přímo na záhon. Semínka umístíme na povrch a lehce překryjeme zeminou.
2
Jak majoránku předpěstovat
Na předpěstování majoránku sejeme do květináče nebo malého pařeniště. Povrch zprvu jen rosíme, později už můžeme přidat mírnou zálivku.
3
Jak majoránku vysadit
Majoránku vysazujeme do záhonu z předpěstovaných sazenic vždy po 3-4 kusech u sebe, aby byla košatější. Sázíme ji až po jarních mrazících, protože by ji poškodily. Majoránku vysazujeme do prohnojené půdy na slunné místo chráněné před větrem. Okolí rostlin je potřeba průběžně kypřit a zbavovat plevele.
4
Jak kvete majoránka
Majoránka kvete od června do srpna, má narůžovělé květy, botanici takové květenství nazývají husté lichopřesleny (vypadají jako střapečky).
5
Jak často zalévat majoránku
Majoránka nesnáší přemokření, hlavně listů. Zálivku směrujeme ke kořenům. Hnojíme organickými hnojivy. Je výhodné ji pěstovat poblíž pažitky, protože mají podobné nároky na zálivku.
6
Jak se suší majoránka
Majoránku lze sklízet dvakrát i vícekrát za sezonu, vždy na počátku květu. Nejvíc kvete v červenci a srpnu. Sušíme ji opatrně ve stínu, v zavěšených svazečcích „hlavou“ dolů podobně jako levanduli. Suchou odrhneme.
7
Jak uchovat majoránku
Sušenou majoránku nasypeme do dobře těsnících obalů a uskladníme v temnu a suchu, aby neztratila barvu a vůni.
8
Jak použít čerstvou majoránku
Snítkami čerstvé majoránky můžeme zdobit pokrmy na talíři. Nasekanou přidáváme do stejných jídel jako sušenou. Dodá pokrmům svěží barvu. Musíme ale počítat s tím, že čerstvá nemá tak intenzivní vůni jako sušená.
9
Jak použít majoránku jako koření
Majoránku v dlaních rozemneme, abychom probudili její aroma a vmícháme do pokrmu až na samý závěr vaření. Majoránka varem hořkne.
10
Jaké jsou léčivé účinky majoránky
Majoránka obsahuje množství silic, tříslovin a hořčin, enzymy a z vitamínů hlavně C. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, uklidňuje zažívací trakt, působí proti nadýmání. V lidovém léčitelství se také používá jako čaj při zahlenění průdušek a výluh z ní je vhodný na aromatické posilující koupele.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Těhotnej kuchař vzpomíná na mládí: Nabídl retro recept na špagety Gustáva Husáka, nechybí v nich točeňák ani hromada eidamu
Bylinky na maso, které nesmějí chybět na vaší zahrádce. Právě teď je vhodný čas sázet například tymián nebo majoránku
Jak plnit cukrářský sáček, aby nebyla náplň všude okolo? Videonávod vám poradí
Komentáře