Desatero rad na téma marmeláda: Jde o nejchutnější způsob, jak skladovat ovoce
Marmeláda by podle pravidel měla obsahovat určitý podíl citrusů, ale ve skutečnosti se pod názvem domácí marmeláda skrývá směs jednodruhového nebo míchaného ovoce, které se rozvaří s cukrem.
Vaření marmelády patří k dovednostem každé kuchařky stejně jako vaření knedlíků a pečení bábovky. Každé ovoce je jinak sladké, proto je vhodnější při přidávání cukru postupovat podle osvědčeného receptu a postupně si vytvářet své vlastní.
Mohlo by vás zajímat
1
Co je domácí marmeláda
Marmeláda znamená jednodruhovou nebo míchanou směs ovoce či zeleniny, která se spolu s cukrem vaří do polotekuté konzistence. Když začne želírovat nebo odkápnutá na talířku drží po vychlazení tvar, je hotová a můžeme ji plnit do skleniček, popřípadě sterilizovat.
2
Z čeho se připravuje marmeláda
Všechno sezónní ovoce se dá v jakémkoli množství zpracovat do marmelády. Použijeme ovoce z trhu nebo z vlastní zahrádky, nasbírané v lese nebo darované. Marmeládu lze připravit z jednoho nebo více druhů ovoce. Sladkou marmeládu uvaříme také ze zeleniny - například z cibule, z řepy, cukety nebo z dýně.
3
Jak připravit ovoce na marmeládu
Všechno ovoce se musí pečlivě umýt, očistit od stopek a slupek, vypeckovat, vyjmout z něho jádřince a pokrájet na kousky, popřípadě rozmačkat. Používáme zralé nebo přezrálé ovoce, ale pečlivě odstraníme všechny nahnilé, poškozené nebo natlučené kusy. Nezralé ovoce vyřadíme.
4
Čím se sladí domácí marmeláda
Domácí marmeládu vaříme klasicky s bílým nebo hnědým řepným cukrem. Místo něj můžeme použít třtinový cukr, včelí med, umělá či přírodní sladidla, sirupy, nebo jen špetku soli, která z přezrálého ovoce vytáhne potřebnou sladkost. Cukr je však v marmeládách nejpoužívanějším hlavním konzervantem.
5
Čím se dochucuje marmeláda
Nejčastěji používáme hřebíček, celou skořici, vanilku, chilli, kousky zázvoru, ale i lístky máty nebo meduňky. Chuť dodají plátky citrónu nebo pomeranče, ale i jádra z pecek (meruňky). Koření vaříme v čajovém vajíčku nebo v látkovém sáčku, před naléváním do sklenic je vyjmeme.
6
Jak dlouho se vaří marmeláda
Několik minut připravovaná marmeláda se nazývá džem. Je řidší konzistence a obsahuje různě velké kousky ovoce. Blesková marmeláda je sice výborná na chleba s máslem, ale do koláčů nebo k promazání dortů se hodí spíše hutnější a jemnější marmeláda bez kousků.
7
Na co si dát pozor při vaření marmelády
Při zpracování ovoce si musíme dát pozor na pořezání nožem nebo ustrouhnutí kůže na struhadle. Při vaření marmelády pozor na stříkání vařící tekutiny - horký cukr na kůži nepříjemně pálí. Sbíráním pěny z povrchu získáme průzračnou marmeládu a pěnu využijeme k mlsání.
8
Jak plnit skleničky marmeládou
Sklenice na marmeládu musí být umyté, vysušené a s nepoškozenými víčky. Do skleničky vložíme široký trychtýř na marmeládu a směs do něj opatrně nalijeme naběračkou. Trychtýř vyndáme a okraje skleničky pro jistotu otřeme suchou utěrkou. Okamžitě nasadíme suché víčko a sklenici obrátíme.
9
Jak uchovat domácí marmeládu
Sklenice s marmeládou otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout. Marmeláda však vydrží déle, pokud se pár minut sterilizuje. Marmeláda s medem nebo s náhražkami cukru má kratší trvanlivost, proto je musíme často kontrolovat. Marmelády bez cukru uchováváme v lednici a spotřebujeme co nejdříve.
10
K čemu se marmeláda používá
Marmeládou můžeme natřít pečivo či chleba s máslem, promazat jí dorty a řezy, marmeládu lze přidat do ovocných pohárů a do zmrzlin, plnit jí ovocné koláče, šátečky, koblihy a palačinky. Marmeládu přidáváme do knedlíků, do čokolády, do jogurtů a tvarohu, a je nedílnou součástí vánočního cukroví.
Domácí marmeláda se bude hodit pokaždé, když zatoužíte po moučníku s chutí ovoce. Zkuste si například kynuté buchty, plněné marmeládou, s jejichž přípravou vám pomůže naše video:
Komentáře