Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Desatero rad na téma mazanec: Co patří do těsta, jak ho vytvarovat a jak ho upéct
Zdroj: Top recepty

Sváteční mazanec patří do tradiční velikonoční kuchyně a jeho přípravě se vždy věnovala náležitá pozornost. Bylo zvykem ho nejprve donést do kostela k posvěcení a potom teprve předložit k jídlu. Kulaté pečivo z kynutého těsta je na povrchu ozdobené symbolem kříže.

Velikonoční mazanec je sladkou dobrotou, která patří na velikonoční stůl, podobně jako na vánoční stůl patří vánočka. Mazanec si můžeme koupit, ale také sami upéct, a to si teprve pochutnáme. Těsto je podobné jako těsto na vánočku, ale správný tvar mazance vytvoříme snadněji. 

1

Kdy se peče mazanec

Mazanec býval svátečním obřadním pečivem, které se tradičně peklo na Bílou sobotu, v neděli se pak nosilo do kostela k posvěcení (k pomazání). V některých oblastech je to stále zvykem.

2

Co patří do těsta na mazanec 

Mazanec se připravuje z kynutého těsta, podobného jako na vánočku. Do těsta dáme polohrubou mouku a více vajec (nebo jen žloutky). Těsto zaděláváme mlékem. Přidáme vlažné máslo nebo jiný tuk, pro vůni strouhanou citronovou kůru, cukr a trošku soli. Těsto vylepšíme loupanými mandlemi a rozinkami. Na kvásek potřebujeme droždí, trochu mléka, cukru a mouky.

Kromě tradičního mazance z kynutého těsta můžeme upéct i mazanec z těsta tvarohového.

3

Jak tvarujeme mazanec

Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a vytvarujeme z něho kulatý bochánek. Položíme ho na plech, buď vymazaný nebo vyložený pečicím papírem. Necháme ho ještě znovu dokynout, během kynutí ho přikryjeme, aby těsto neosychalo. Před pečením na povrchu mazance nakrojíme kříž.

4

Jak péct mazanec

Mazanec před pečením potřeme rozšlehaným žloutkem se lžící vody. Poté nakrojíme povrch do tvaru kříže a ještě posypeme plátky vyloupaných mandlí. Připravený mazanec vložíme do vyhřáté trouby, po chvíli teplotu zmírníme a mazanec pozvolna upečeme dozlatova. Těsto je ve vyšší vrstvě, proto potřebuje důkladné propečení. Propečenost si ověříme vpíchnutím špejle, pokud zůstane suchá a těsto se na ni nelepí, je mazanec hotový.  Sundáme ho z plechu a necháme vychladnout na mřížce.

5

Na čem péct mazanec

Mazanec pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem nebo fólií k opakovanému použití, případně jen na vymazaném plechu.

6

Čím mazanec potřít

Mazanec před pečením potřeme vajíčkem rozmíchaným se lžící vody. Povrch nakrojíme do tvaru kříže a posypeme plátky nebo kousky loupaných mandlí.

7

Jak dlouho péct mazanec v troubě

Mazanec pečeme dostatečně, aby těsto bylo důkladně propečené a povrch krásně zbarvený dozlatova. Pokud se nám začne povrch příliš rychle barvit, raději na mazanec položíme plát alobalu nebo pečicí papír. Mazanec vkládáme vždy do dobře vyhřáté trouby, obvykle na 180 °C, po krátkém zapečení teplotu snížíme na 150–160 °C a mazanec pozvolna dopečeme.

8

Jak poznat, že je mazanec hotový

Hotový mazanec poznáme podle zkoušky propečenosti. Poslouží nám k tomu špejle, kterou vpíchneme do mazance, a to do místa, kde je těsto nejvyšší. Pokud špejle zůstane suchá, mazanec je hotový.

9

Jak na to, aby mazanec nepraskl

Prasknutí mazance by mělo předejít, když ho necháme před pečením dobře nakynout. Pokud praskne, obvykle to znamená, že byl před vložením do trouby málo nakynutý a začal prudce nabývat na objemu po vložení do trouby.

10

Proč mazanec klesne

Pokud mazanec klesne, tak se to stalo nejspíš proto, že těsto bylo příliš řídké nebo překynuté

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Na závěr jsme vybrali recept na skvělý mazanec, který si můžete upéct podle následujícího videa:

Můžete se podívat i na další recepty na oblíbená a tradiční velikonoční jídla.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky