Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medvědí česnek si u nás získal velkou popularitu, a není divu. Kromě toho, že je zdravý a výborně chutná, tak je i zajímavý na pohled. Porosty medvědího česneku stojí za to vidět a pokochat se jejich krásou. A to, že krásné svěží listy můžeme i ochutnávat, nás určitě nadchne.

Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří, dovede pokrýt velké plochy. I to může svádět nadšené sběrače k trhání zbytečně velkého množství listů. Jenže listy medvědího česneku jsou nejchutnější čerstvé a k uskladnění (mražení, sušení, pesto) jich nepotřebujeme mnoho.

1

Jaké jsou hlavní výhody používání medvědího česneku v kuchyni?

Medvědí česnek najde své uplatnění v naší kuchyni brzy na jaře. Je to období, kdy ještě mnoho dalších natí a zeleniny ze zahrady nemáme a česnekové listy jsou pro nás po zimě velmi vzácné. Navíc v sobě listy mají léčivé vlastnosti, které po dlouhé zimě určitě oceníme. 

2

V jakých pokrmech se nejčastěji používá medvědí česnek?

Medvědí česnek má příjemnou česnekovou chuť a má široké využití, ať už zasyrova nebo po tepelné úpravě.

  • Jeho čerstvé listy si můžeme jednoduše nakrájet na namazaný chléb a zdobit jimi jakékoliv jídlo, ke kterému se česneková chuť hodí. Použití je podobné, jako použití mladé pažitky nebo cibulové natě. Nakrájenými listy lze posypat smažená vajíčka, doplnit polévky a vařené brambory. Použijeme je ke zdobení vaječných omelet a dalších jídel, přidáváme do pomazánek nebo použijeme na přípravu bylinkového másla či do smoothie. Dokonce listy můžeme jíst "jen tak". 
  • Medvědí česnek se samozřejmě může používat i do jídel, která se budou tepelně upravovat, použití je totiž velmi široké. Prostě nakrájené listy dejte všude tam, kam byste jinak dali obyčejný česnek např. do karbanátků či do velikonoční hlavičky.
  • Medvědí česnek se hodí i do špenátu, ale než použít pouze listy medvědího česneku, bude chutnější použít klasický špenát a pouze ho doplnit medvědím česnekem.
  • Nakrájený česnek můžete využít i do pečiva, buď do těsta nebo do slaných náplní, na pizzu i na další slané koláče.
  • Populární specialitou z medvědího česneku je pesto. Přesný postup vám ukáže video na konci článku, nebo můžete vyzkoušet pesto s vlašskými ořechy. Pesto používáme na uvařené těstoviny a na dochucování jídel, do kterých bychom jinak přidali obyčejný česnek. 

3

Jaký je nejlepší způsob skladování medvědího česneku?

Medvědí česnek je nejlepší čerstvý. V ledničce vydrží dva dny v dobrém stavu, při delším skladování již jeho kvalita klesá. Období, kdy je česnek vhodný ke sběru, není až tak krátké, proto je lepší si utrhnout podle potřeby čerstvý, zvlášť pokud vám roste na zahradě.

  • Listy medvědího česneku si můžete i nasušit a používat do různých jídel, často bývá součástí různých dochucovacích směsí. Počítejte ale s tím, že jeho chuť po usušení již ztratí výrazné aroma. Dobře usušený česnek můžete rozmixovat na jemný prášek. Při skladování musí být chráněn před zvlhnutím.
  • Medvědí česnek můžete také mrazit, stačí ho nakrájet, osušit a uložit do mikrotenových sáčků. S množstvím to ale raději nepřehánějte, aby vám nezůstal ještě do dalšího roku.
  • Zřejmě nejoblíbenější způsob využití medvědího česneku je jeho zpracování do pesta. Jeho trvanlivost je dlouhá a pokud ho uchováte v ledničce a nebudete do něho přidávat např. parmezán, tak vám vydrží až do další sezony medvědího česneku.

4

Jak se odlišuje chuť medvědího česneku od běžného česneku?

Ačkoliv medvědí česnek poznáme už podle výrazné česnekové vůně, a tudíž voní i chutná česnekově, přece jen se jeho chuť liší od stroužků česneku, na které jsme běžně zvyklí. Souvisí to ale i s tím, že se jedná o listy, tedy zelené natě, a ne o cibulky. Podzemní část medvědího česneku je tvořená pouze maličkými cibulkami, ze kterých každým rokem na jaře znovu vyráží nové natě. Tuto část medvědího česneku ale běžně nekonzumujeme, cibulky jsou velmi malé.  

5

Jaká je nejvhodnější doba sklizně medvědího česneku?

Nejvhodnější doba sklizně medvědího česneku je brzy zjara, záleží na počasí, ale obvykle česnek sklízíme od poloviny března přibližně do poloviny května. Sklízíme mladé svěží listy. Později začne česnek vytvářet květenství a kvalita chuti jeho listů již klesá. Česnek dává svou sílu do květů a my se sběrem již končíme. Listy i květenství vymizí a rostlina zatahuje. Pokud medvědí česnek pěstujete na zahradě, určitě si označte místo jeho růstu cedulkou, abyste podzemní část omylem neponičili při zahradních pracích až rostlina zatáhne.

6

Jak sbírat medvědí česnek? 

Medvědí česnek se sbírá  velmi snadno, jeho listy můžeme sklízet pomocí nůžek a dávat je do proutěného košíku, misky nebo do látkové tašky. Listy bychom cestou neměli nechat zapařit a doma je uložíme do chladna. Sbíráme pouze takové množství, které brzy spotřebujeme, česnek nejlépe chutná čerstvý a svěží. Do zásoby sbíráme pouze když máme plán, jak česnek zpracovat (např. pesto, mražení, sušení). Ale i na zpracování do zásoby nám bohatě stačí i menší množství česnekových listů.

Listy medvědího česneku připomínají listy konvalinek, které také na některých místech rostou ve volné přírodě. Liší se ale výraznou česnekovou vůní, která je specifická. Navíc konvalinky rostou později než medvědí česnek. Česnek roste z cibulek a rozdíl je samozřejmě ve vzhledu květů, květenství česneku je s květy konvalinek nezaměnitelné.

7

Je možné zaměnit medvědí česnek za běžný česnek v receptech?

Jídla, do kterých dáváte běžný česnek, můžete doplnit medvědím česnekem. Pro správnou chuť pokrmu je ale lepší použít i běžný česnek, a medvědím česnekem jeho chuť pouze "posílit".

8

Je možné pěstovat medvědí česnek doma v květináči?

Můžete vyzkoušet pěstování na balkoně ve větším květináči nebo v pytlích. Zeminu doplňte rašelinou, květináče nenechte vyschnout a nedávejte je na přímé slunce, vhodnější je naopak stinné místo. Pokud sklidíme listy, tak už v průběhu sezony nové nevyrostou, proto je po sklizni nejlepší květináč umístit ven do zahrady, do stínu. Medvědí česnek se nejsnáze vysazuje na jaře jako trs s mladými listy a kořenovým balem. Může se rozmnožovat i semínky, ale je to zdlouhavější.

Medvědí česnek

Obliba této aromatické byliny poslední dobou prudce stoupla. A tak se medvědí česnek houfy mlsných Čechů vydávají sbírat do (zejména lužních) lesů a svá místečka si začínají bedlivě střežit. Pokud…

9

Je možné pěstovat medvědí česnek na zahrádce?

Medvědí česnek se velmi snadno pěstuje a na zahradě příjemně obohatí jarní sortiment natí, které máme k dispozici.

  • Pěstujeme ho ve skupinkách. Vyhovují mu vlhčí místa v polostínu, nejlépe v okolí opadavých keřů nebo stromů. 
  • Místo, kde ho pěstujete, si raději označte cedulkou, protože česnek zatahuje a když si místo neoznačíte, snadno jeho porost při obdělávání půdy v průběhu léta a na podzim poškodíte. Cibulky, které jsou schované v zemi, jsou pouze malé a snadno je přehlédnete.
  • Medvědí česnek se nejsnáze vysazuje jako trs s mladými listy a kořenovým balem. Může se rozmnožovat i semínky, ale je to zdlouhavější.

10

Jaký je nejlepší způsob čištění a přípravy medvědího česneku před použitím?

Natrhané listy medvědího česneku buď hned omyjeme, osušíme a připravíme k jídlu, nebo uložíme do chladna (nejlépe do ledničky) k pozdějšímu využití. Další příprava listů záleží na způsobu použití, buď je ponecháme celé, nebo, a to častěji, je nakrájíme nadrobno.

Na závěr pro vás máme video, které vás naučí připravit skvělé pesto z medvědího česneku. Můžete ho používat na těstoviny nebo k dochucování jídel. Chutné je i na topince nebo na chlebu s máslem.

 

Komentáře

MKraj: Dobrý den, děkujeme za komentář a vyjádření osobní zkušenosti. :)

JosefZeravicky: Dle mých zkušeností se mi osvědčilo: pokrájet (ne rozmixovat, nebo rozemlít robotem). Potom podrtit se solí a olivovým olejem. Napěchovat do sklenic. Uchovávat v ledničce. Pokud jej nesníme, vydrží do příští sklizně. Pažitkový jsme potkali v Praze. Ani sušení, ani mražení nám nevyhovuje.

DOBRÝ DEN,
na zahradě mi roste medvědí česnek pažitkový, a s úspěchem ho používáme ke všem pochutinám . Je trochu jiný jak tento ,,klasický,, , neb má lístky tenké a velký bílý květ. Krásně voní česnekem , zejména na chlebě se sádlem a nebo v polévce. Snadno se rozmnožuje a je ho plná zem jako koberec. Zatím jsem neměl čas vymyslet jak jej skladovat, jestli se solí , nebo v oleji a nebo v souvislosti s rajčaty či něco jinýho.
Máte nějaké návrhy a nebo zkušenosti? Děkuju za sdělení.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky