Desatero rad na téma gulášová polévka: Oblíbený pokrm připravíme mnoha způsoby
Gulášová polévka je nevlastní sestrou pravého guláše. Spolu s dršťkovou polévkou tvoří nerozlučný pár v menu každé restaurace a jídelny, ale vaří se také v našich domácnostech a je nejprodávanější mraženou i pytlíkovou polévkou.
Gulášová polévka je jednou ze základních polévek našich kuchyní. Její předností je výrazná barva i chuť, která se pohybuje od jemné pro děti až po pikantní pro muže. Její příprava je jednoduchá, proto má své místo i při kempování a na dovolené.
Mohlo by vás zajímat
- Co je gulášová polévka
- Co se dává do gulášové polévky
- Z jakého masa se dělá gulášová polévka
- Co nesmí chybět v gulášové polévce
- Čím se dochucuje gulášová polévka
- Čím se zahušťuje gulášová polévka
- Jak se připravuje gulášová polévka z pytlíku
- Jak udělat gulášovou polévku bez masa
- Jak a kdy se podává gulášová polévka
- Jak skladovat gulášovou polévku
1
Co je gulášová polévka
Gulášovka je druh husté polévky, která má díky mleté paprice výrazně červenou barvu. Hustotu jí dodává cibule, maso a brambory. Výrazná chuť koření polévku perfektně doladí. Hospodská klasika se podává s chlebem nebo pečivem, v domácím prostředí ji servírujeme spíše jako součást obědového menu.
2
Co se dává do gulášové polévky
Tradiční gulášová polévka se neobejde bez cibule, mleté červené papriky, masa v různých podobách a na malé kostičky pokrájených brambor. Každý člověk, který už takovou polévku vařil, má svůj vlastní recept. Proto není zvláštní, že do ní přidává fazole, zelí, cuketu, pokrájenou papriku nebo rajčata.
3
Z jakého masa se dělá gulášová polévka
Polévku připravujeme z levného hovězího nebo vepřového masa, pokrájeného na kousky nebo předem umletého. Někdo používá do základu slaninu či špek, jiný zase prorostlé uzené maso. Naprostá většina gulášovek se neobejde bez špekáčků (klasický buřtguláš), párků, klobás nebo salámu.
4
Co nesmí chybět v gulášové polévce
Stejně jako při vaření guláše musíme připravit základ - na sádle orestovat cibuli, na kostičky pokrájené maso a sladkou, popřípadě pálivou, mletou papriku. Základ zalijeme vývarem nebo vodou a spolu se solí a kořením povaříme. Pokud přidáváme do polévky brambory, přisypeme je v polovině vaření masa.
5
Čím se dochucuje gulášová polévka
Kromě sladké a pálivé papriky používáme česnek čerstvý i sušený, kmín, sůl, pepř, majoránku - nebo koupené namíchané zabijačkové koření. Výjimkou není používání masového vývaru, bujónu nebo bujónových kostek, aby se zvýraznila chuť guláše. Mnoho lidí dochucuje polévku rajčatovým protlakem nebo kečupem.
6
Čím se zahušťuje gulášová polévka
Polévku zahušťujeme moukou, rozmíchanou ve vodě. Někdo dává přednost jíšce, s níž je polévka vydatnější. Nicméně tou nejlepší variantou jsou už uvařené, měkké brambory - část jich můžeme rozmačkat a vrátit do polévky nebo to uděláme pomocí vidličky až na talíři. Pikantní polévku můžeme zahustit chlebem.
7
Jak se připravuje gulášová polévka z pytlíku
Vždy dodržujeme návod, který nás přípravou polévky provede - pokrm máme na stole do pár minut. Pokud nám jde jen o klasickou gulášovou chuť, kterou se nám nedaří vyladit, můžeme do pytlíkové polévky přidat brambory, uzeninu, zbytky masa, zeleninu a záklechtku z mouky a vody.
8
Jak udělat gulášovou polévku bez masa
Vegetariáni si mohou na gulášové polévce také pochutnat - k cibulovému základu s paprikou patří neodmyslitelně brambory, ale také červená paprika, zelí, kapusta, cuketa, fazole i čočka nebo různé druhy hub (hlíva, václavky, lesní houby). Kořenová zelenina vykouzlí z gulášové polévky jiný druh, ale to vůbec nevadí.
9
Jak a kdy se podává gulášová polévka
Polévka se podává buď před hlavním jídlem nebo jako tzv. svačinová s chlebem nebo s rohlíky. V zimních měsících příjemně zahřeje i jako teplá večeře. Pod stanem využijeme pytlíkovou polévku "co dům dá" a pak ji vaříme v kotlíku nebo v ešusu. Podle množství dodaných ingrediencí můžeme nakrmit jednotlivce nebo celou rodinu.
10
Jak skladovat gulášovou polévku
Gulášová polévka dlouho nevydrží - sní se dříve, než může zbýt. Nicméně i případný zbytek můžeme uchovat do dalšího dne v zakrytém hrnci v lednici. Pro svačinu na další den volíme sklenici se šroubovacím víčkem, ve které se dá polévka ohřát v mikrovlnce. Gulášovka se dá dobře mrazit nebo vakuovat.
V našem videu se můžete podívat na přípravu pravé gulášové polévky, ale slovo "pravé" je v tomto případě zavádějící - receptů na ni je opravdu mnoho:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit poctivý bramborový guláš? Vydatný chutný pokrm dobře zasytí, přitom levně a snadno
Hospodská gulášová polévka: Mleté hovězí dodá skvělou chuť, paprika zase barvu, důležitý fígl je ve správném osmažení cibule
Jak zahustit gulášovou polévku. Oblíbená polévka pro zahřátí - s vůní papriky, majoránky a česneku
Komentáře