Desatero rad na téma horkovzdušná fritéza: Můžete v ní smažit, vařit i péct buchty
Také jste propadli kouzlu rychleji a zdravěji připravených pokrmů? Horkovzdušná fritéza je velkým pomocníkem v kuchyni. Snadno v ní připravíte všechny oblíbené pokrmy počínaje od mas, ryb a zeleniny, včetně sladkých buchet a muffinů.
Horkovzdušná fritéza nezabere v kuchyni příliš místa, zato zvládne spoustu práce. Díky cirkulaci horkého vzduchu v ní můžeme smažit, vařit i péct, a to pouze s minimem tuku. Připravené pokrmy jsou hotové daleko rychleji, než v běžné troubě. Na povrchu jsou křupavé a uvnitř si zachovají svou šťavnatost. Používání je snadné, jistě si fritézu brzy oblíbíte a bude vaším společníkem možná i na cesty jako rychlý a zdravý vařič pro celou rodinu.
- Je jídlo z horkovzdušné fritézy stejné jako z normální fritézy?
- Jakou teplotu a dobu přípravy použít pro konkrétní pokrm?
- Jaký typ tuku je nejvhodnější pro použití v horkovzdušné fritéze?
- Jak se vyhnout připečení jídla ke dnu fritézy?
- Jak často je třeba čistit horkovzdušnou fritézu?
- Jaké druhy potravin lze nejlépe připravit v horkovzdušné fritéze?
- Lze použít horkovzdušnou fritézu k pečení pečiva nebo dortů?
- Jaký je nejlepší způsob, jak přidat koření a bylinky do jídel připravených v horkovzdušné fritéze?
- Jak se vypořádat s příliš mastnými nebo nedovařenými jídly?
- Jaké jsou nejlepší způsoby údržby a skladování horkovzdušné fritézy?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Je jídlo z horkovzdušné fritézy stejné jako z normální fritézy?
V horkovzdušné fritéze se pokrmy připravují cirkulací horkého vzduchu, zatímco v běžné fritéze se smaží ve vrstvě oleje, což možná vede k rychlejší přípravě, ale pokrmy se můžou připalovat a jsou nasáklé tukem. A protože tuk je nositel chuti, je třeba mít na paměti, že smažená jídla z horkovzdušné fritézy chutnají trochu jinak, než smažená v oleji. Ale nemusíte mít strach, jídla jsou sice zdravější, nicméně chutnají i tak skvěle.
2
Jakou teplotu a dobu přípravy použít pro konkrétní pokrm?
Každá horkovzdušná fritéza peče mírně odlišně a má přednastavené programy pro různé pokrmy. Jakmile se s fritézou více seznámíme, zjistíme, že nám například sedí pro kuřecí maso kratší čas, než je uveden v návodu. Ze začátku je dobré během vaření pokrm kontrolovat a případně vypnout dříve, pokud se nám zdá již hotový. Pro představu zeleninové pokrmy připravíme na 180-200 °C přibližně do 15 minut, taktéž kuřecí řízky, větší kousky masa do 30 minut.
3
Jaký typ tuku je nejvhodnější pro použití v horkovzdušné fritéze?
I když je v horkovzdušné fritéze smažení bez tuku, malé množství je přeci jen třeba. Dodá pokrmu chuť, protože tuk je nositel chuti a nepřichytí se k fritovací nádobě. Používáme přibližně 1 lžičku oleje (rostlinného), nebo přepuštěného másla, které vmícháme přímo do ingrediencí. Také můžeme použít olej ve spreji, který má velmi snadné a komfortní použití.
4
Jak se vyhnout připečení jídla ke dnu fritézy?
Většina horkovzdušných fritéz má fritovací nádoby z nepřilnavých materiálů. I tak se někdy může stát, že se pokrm lehce přichytí. Tomu zabráníme vymazáním fritovací nádoby pomocí mašlovačky trochou oleje nebo přepuštěného másla. Použít můžeme i olej ve spreji. Také doporučujeme v polovině vaření pokrm promíchat. V případě, že se pustíme do pečení buchet, vyložíme nádobu pečicím papírem nebo alobalem.
5
Jak často je třeba čistit horkovzdušnou fritézu?
Tak jako hrnce, i horkovzdušnou fritézu je třeba udržovat v čistotě. Záleží na míře znečištění fritézy po vaření, mnohdy stačí pouze utřít fritovací nádobu papírovou jednorázovou utěrkou. Pokud je nečistot více, lehce ji umyjeme houbičkou na nádobí a běžným saponátem. Použít můžeme i myčku na nádobí, je však třeba se ujistit, že daný typ horkovzdušné fritézy (nebo její konkrétní části) tam můžeme umístit.
6
Jaké druhy potravin lze nejlépe připravit v horkovzdušné fritéze?
V horkovzdušné fritéze můžeme vařit, smažit i péct. Připravíme v ní téměř všechny druhy mas, ryb, hranolky, kořenovou zeleninu, sýry, uvaříme vejce natvrdo, nebo upečeme sladké kynuté buchty i muffiny. Samozřejmostí jsou i jídla z jednoho pekáčku, kdy vrstvíme přílohu a na ni maso. Dáváme ale pozor, abychom fritovací nádobu nepřeplňovali.
7
Lze použít horkovzdušnou fritézu k pečení pečiva nebo dortů?
Ano, dokonce i na domácí pečivo nebo korpus dortu můžeme horkovzdušnou fritézu použít. Těsto vypracujeme ručně, v případě pečiva můžeme jednotlivé kousky vytvarovat. Poté umístíme do formy vyložené pečicím papírem a potřeme rozpuštěným máslem. Nastavíme požadovaný program a upečeme. Stejně tak v ní můžeme upéct i domácí chleba.
8
Jaký je nejlepší způsob, jak přidat koření a bylinky do jídel připravených v horkovzdušné fritéze?
Do horkovzdušné fritézy můžeme kořenit pokrmy úplně stejně, jako při přípravě v troubě. Maso lze marinovat a následně upéct ve fritéze. Nasekané bylinky a koření je možné se lžičkou oleje přidat do ingrediencí a vše společně promíchat a následně péct. Jen dáváme pozor, abychom zbytečně nepřidávali příliš tuku, nadbytek odsajeme papírovou utěrkou.
9
Jak se vypořádat s příliš mastnými nebo nedovařenými jídly?
V horkovzdušné fritéze používáme pouze minimum oleje, a proto by se nemělo stát, že bychom získali příliš mastný pokrm. V případě, že se nám zdá jídlo nedovařené, není nic jednoduššího, než přidat čas pečení. Během vaření ve fritéze pokrm kontrolujeme a přibližně v polovině času promícháme. Tím docílíme rovnoměrného propečení.
10
Jaké jsou nejlepší způsoby údržby a skladování horkovzdušné fritézy?
Po každém vaření doporučujeme horkovzdušnou fritézu vyčistit od nečistot. Většina fritovacích nádob je z nepřilnavých materiálů, a díky tomu mnohdy stačí pouze setřít nádobu papírovou utěrkou. Větší nečistoty lze umýt houbičkou a saponátem na nádobí, nebo fritovací nádobu umístit do myčky na nádobí. Horkovzdušná fritéza nezabírá příliš místa, proto ji můžeme mít bez obav k dennímu použití na kuchyňské lince.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na zeleninové hranolky v horkovzdušné fritéze?
Zeleninové hranolky jsou výbornou zdravou přílohou k masu, nebo jsou výborné s bylinkovým dipem jako lehká večeře. Skvěle se na ně hodí jakákoliv kořenová zelenina. Nejoblíbenější je mrkev, brambory, petržel nebo celer. Zeleninu očistíme a nakrájíme na přibližně stejně velké hranolky. Přidáme trochu soli, oblíbené koření a lžičku oleje. Dáme do fritovací nádoby a pečeme asi 15-20 minut (podle programu).
Vyzkoušejte oblíbené celerové hranolky, které lehce okořeníte kari kořením. Získají si i odpůrce celeru. Celý postup můžete zhlédnout v našem video-návodu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyčistit připálený hrnec i bez chemie: Pomůže obyčejná sůl, jedlá soda, dřevěný popel i coca-cola
Nejlepší hranolky nejsou jen z brambor: Zkuste třeba mrkvové, lilkové nebo z červené řepy!
Správné marinování pomůže grilovanému masu ke křehkosti a lepší chuti. Poradíme, jak a čím lze marinovat
Komentáře