Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Desatero rad na téma horkovzdušná fritéza: Můžete v ní smažit, vařit i péct buchty
Zdroj: Pixabay

Také jste propadli kouzlu rychleji a zdravěji připravených pokrmů? Horkovzdušná fritéza je velkým pomocníkem v kuchyni. Snadno v ní připravíte všechny oblíbené pokrmy počínaje od mas, ryb a zeleniny, včetně sladkých buchet a muffinů.

Horkovzdušná fritéza nezabere v kuchyni příliš místa, zato zvládne spoustu práce. Díky cirkulaci horkého vzduchu v ní můžeme smažit, vařit i péct, a to pouze s minimem tuku. Připravené pokrmy jsou hotové daleko rychleji, než v běžné troubě. Na povrchu jsou křupavé a uvnitř si zachovají svou šťavnatost. Používání je snadné,  jistě si fritézu brzy oblíbíte a bude vaším společníkem možná i na cesty jako rychlý a zdravý vařič pro celou rodinu

1

Je jídlo z horkovzdušné fritézy stejné jako z normální fritézy? 

V horkovzdušné fritéze se pokrmy připravují cirkulací horkého vzduchu, zatímco v běžné fritéze se smaží ve vrstvě oleje, což možná vede k rychlejší přípravě, ale pokrmy se můžou připalovat a jsou nasáklé tukem. A protože tuk je nositel chuti, je třeba mít na paměti, že smažená jídla z horkovzdušné fritézy chutnají trochu jinak, než smažená v oleji. Ale nemusíte mít strach, jídla jsou sice zdravější, nicméně chutnají i tak skvěle. 

2

Jakou teplotu a dobu přípravy použít pro konkrétní pokrm?

Každá horkovzdušná fritéza peče mírně odlišně a má přednastavené programy pro různé pokrmy. Jakmile se s fritézou více seznámíme, zjistíme, že nám například sedí pro kuřecí maso kratší čas, než je uveden v návodu. Ze začátku je dobré během vaření pokrm kontrolovat a případně vypnout dříve, pokud se nám zdá již hotový. Pro představu zeleninové pokrmy připravíme na 180-200 °C přibližně do 15 minut, taktéž kuřecí řízky, větší kousky masa do 30 minut

3

Jaký typ tuku je nejvhodnější pro použití v horkovzdušné fritéze?

I když je v horkovzdušné fritéze smažení bez tuku, malé množství je přeci jen třeba. Dodá pokrmu chuť, protože tuk je nositel chuti a nepřichytí se k fritovací nádobě. Používáme přibližně 1 lžičku oleje (rostlinného), nebo přepuštěného másla, které vmícháme přímo do ingrediencí. Také můžeme použít olej ve spreji, který má velmi snadné a komfortní použití. 

4

Jak se vyhnout připečení jídla ke dnu fritézy?

Většina horkovzdušných fritéz má fritovací nádoby z nepřilnavých materiálů. I tak se někdy může stát, že se pokrm lehce přichytí. Tomu zabráníme vymazáním fritovací nádoby pomocí mašlovačky trochou oleje nebo přepuštěného másla. Použít můžeme i olej ve spreji. Také doporučujeme v polovině vaření pokrm promíchat. V případě, že se pustíme do pečení buchet, vyložíme nádobu pečicím papírem nebo alobalem

5

Jak často je třeba čistit horkovzdušnou fritézu?

Tak jako hrnce, i horkovzdušnou fritézu je třeba udržovat v čistotě. Záleží na míře znečištění fritézy po vaření, mnohdy stačí pouze utřít fritovací nádobu papírovou jednorázovou utěrkou. Pokud je nečistot více, lehce ji umyjeme houbičkou na nádobí a běžným saponátem. Použít můžeme i myčku na nádobí, je však třeba se ujistit, že daný typ horkovzdušné fritézy (nebo její konkrétní části) tam můžeme umístit. 

6

Jaké druhy potravin lze nejlépe připravit v horkovzdušné fritéze?

V horkovzdušné fritéze můžeme vařit, smažit i péct. Připravíme v ní téměř všechny druhy mas, ryb, hranolkykořenovou zeleninu, sýry, uvaříme vejce natvrdo, nebo upečeme sladké kynuté buchty i muffiny. Samozřejmostí jsou i jídla z jednoho pekáčku, kdy vrstvíme přílohu a na ni maso. Dáváme ale pozor, abychom fritovací nádobu nepřeplňovali. 

7

Lze použít horkovzdušnou fritézu k pečení pečiva nebo dortů?

Ano, dokonce i na domácí pečivo nebo korpus dortu můžeme horkovzdušnou fritézu použít. Těsto vypracujeme ručně, v případě pečiva můžeme jednotlivé kousky vytvarovat. Poté umístíme do formy vyložené pečicím papírem a potřeme rozpuštěným máslem. Nastavíme požadovaný program a upečeme. Stejně tak v ní můžeme upéct i domácí chleba

8

Jaký je nejlepší způsob, jak přidat koření a bylinky do jídel připravených v horkovzdušné fritéze?

Do horkovzdušné fritézy můžeme kořenit pokrmy úplně stejně, jako při přípravě v troubě. Maso lze marinovat a následně upéct ve fritéze. Nasekané bylinky a koření je možné se lžičkou oleje přidat do ingrediencí a vše společně promíchat a následně péct. Jen dáváme pozor, abychom zbytečně nepřidávali příliš tuku, nadbytek odsajeme papírovou utěrkou. 

9

Jak se vypořádat s příliš mastnými nebo nedovařenými jídly?

V horkovzdušné fritéze používáme pouze minimum oleje, a proto by se nemělo stát, že bychom získali příliš mastný pokrm. V případě, že se nám zdá jídlo nedovařené, není nic jednoduššího, než přidat čas pečení. Během vaření ve fritéze pokrm kontrolujeme a přibližně v polovině času promícháme. Tím docílíme rovnoměrného propečení. 

10

Jaké jsou nejlepší způsoby údržby a skladování horkovzdušné fritézy?

Po každém vaření doporučujeme horkovzdušnou fritézu vyčistit od nečistot. Většina fritovacích nádob je z nepřilnavých materiálů, a díky tomu mnohdy stačí pouze setřít nádobu papírovou utěrkou. Větší nečistoty lze umýt houbičkou a saponátem na nádobí, nebo fritovací nádobu umístit do myčky na nádobí. Horkovzdušná fritéza nezabírá příliš místa, proto ji můžeme mít bez obav k dennímu použití na kuchyňské lince. 

Jak na zeleninové hranolky v horkovzdušné fritéze?

Zeleninové hranolky jsou výbornou zdravou přílohou k masu, nebo jsou výborné s bylinkovým dipem jako lehká večeře. Skvěle se na ně hodí jakákoliv kořenová zelenina. Nejoblíbenější je mrkev, brambory, petržel nebo celer. Zeleninu očistíme a nakrájíme na přibližně stejně velké hranolky. Přidáme trochu soli, oblíbené koření a lžičku oleje. Dáme do fritovací nádoby a pečeme asi 15-20 minut (podle programu). 

Vyzkoušejte oblíbené celerové hranolky, které lehce okořeníte kari kořením. Získají si i odpůrce celeru. Celý postup můžete zhlédnout v našem video-návodu

Používáte horkovzdušnou fritézu? Podělte se s námi o vaše oblíbené recepty do komentářů. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky