Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Původ medovníku je nejasný - bývá označován za ruský, staroslovanský nebo gruzínský. Jisté je, že medovik se od roku 1997 prodává i u nás pod názvem medovník. Jde o dort, složený z plátů medového těsta a máslového krému.

Medovník se stal součástí bohaté nabídky zákusků v našich cukrárnách. Jeho ořechová, medová a karamelová vůně i chuť zlákaly mnoho kuchařek k tomu, aby si jeho přípravu vyzkoušely doma. Co potřebujete o medovníku vědět?

1

Odkud pochází medovník

Není známo, odkud recept na medovník pochází - jeho různé varianty jsou známé nejen z oblasti bývalého Sovětského svazu, ale i ze zemí, které s ním sousedily. Původ medovníku je ruský, ukrajinský, arménský nebo gruzínský, ale na obalech je uvedeno, že jde o staroslovanskou recepturu

2

Kdo u nás vyrábí medovník

Vyrábí ho ruská chemička Marianna Khibovská, žijící v Praze. V roce 1996 upekla dort podle starého receptu na svou narozeninovou oslavu. Moučník měl takový úspěch, že s manželem postupně založili firmu, která nyní dodává medovníky do obchodů v celé republice.

3

Co obsahuje medovník

Medovník by se podle staroslovanské receptury měl skládat z pěti plátů promazaných dvěma krémy, a je posypaný drobečky těsta s ořechy. Ve svých mnoha variantách však obsahuje více nebo méně plátů těsta a různé druhy krémů, včetně ukrajinské varianty z kysané smetany.

4

Z jakého těsta je medovník

Těsto na medovník se připravuje nad parou ve vodní lázni. Rozpuštěný tuk smícháme s vejci, medem, cukrem a pak i s moukou se sodou. Mícháme asi 10 minut, dokud směs není bez hrudek a nemá jednotnou barvu. Můžeme použít ruční elektrický šlehač a metly ve tvaru spirály.

5

Jak se peče medovník

Připravíme si plechy vyložené pečicím papírem a na ně nakreslíme podle talíře kruhy. Těsto stěrkou natřeme na papír a kruhy přetáhneme o 1 cm. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C 5–10 minut, ale celou dobu hlídáme barvu těsta. Po upečení podle stejného talíře okrájíme okraje plátů a odřezky schováme.

6

Čím se plní medovník

Na plnění si připravíme kondenzované karamelové mléko a máslo, které ušleháme do jemného krému. Kondenzované mléko si můžeme připravit den předem vařením uzavřené plechovky mléka po dobu 2 hodin. Korpusy se před natřením prokapávají cukrovým rozvarem, který těsto zvlhčí. 

7

Čím se posypává medovník

Všechny odřezky těsta (i upečený zbytek) nadrtíme na drobečky a smícháme s mletými vlašskými ořechy. Celý dort potřený krémem obsypeme drtí, aby byl úplně zakrytý. Můžeme ozdobit půlkami ořechů, posypat práškovým kakaem nebo ozdobit hoblinkami čokolády.

8

Co se dá připravit z těsta na medovník

Kromě kulatého a hranatého dortu se často připravuje roláda nebo medovníkové řezy, které můžeme krájet na libovolně velké kostky. Z upečeného a rozdrceného těsta na medovník a zbylého krému můžeme připravit báječné kuličky do vánočního cukroví nebo sušenky k nedělní kávě.

9

Rozdíl mezi medovníkem a Marlenkou

Medovník je tradiční staroslovanský recept. Marlenku u nás začal prodávat arménský podnikatel, žijící na Moravě, v roce 2003. V zásadě se oba moučníky ničím neliší, mají jen mírně rozdílnou chuť. Medovník i Marlenka si našly své místo v cukrárnách a obchodech v celé republice.

10

Jak dlouho vydrží medovník

Originální receptura zaručuje trvanlivost celého dortu po 23 dní. Pokud moučník uchováme v chladu, pár dní zaručeně vydrží. Další možností je upečení medovníkových plátů, které uskladníme v chladu, přičemž jsou proložené pečicím papírem nebo fólií. Můžeme je potřít krémem, v případě potřeby i za měsíc.

Podívejte se na videorecept na jednoduché medovníkové řezy. Krém můžete použít takový, který máte rádi - zde je máslový krém se Salkem a moučnou kaší:

 

 

Komentáře

Další tipy a triky