Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rozdíl mezi smetanou a šlehačkou je evidentní - smetana je tekutá a šlehačka je ušlehaná. Jde o jednu a tu samou surovinu, která chutná stejně, ale má odlišnou konzistenci a používá se k přípravě různých jídel.

Smetana i šlehačka jsou mléčné výrobky, které se hojně používají ve studené i teplé kuchyni a při přípravě slaných i sladkých jídel. Málokterá surovina má tak široké použití. Znáte ji dobře? Poradíme vám v deseti otázkách a odpovědích.

1

Co jsou smetana a šlehačka

Smetana je nejtučnější část mléka. Jde o hustou bílou látku, která se usazuje na povrchu mléka a získává se sbíráním nebo odstředěním. Smetana má různý obsah tuku - známe smetanu nízkotučnou, ke šlehání a vysokotučnou. Každá z nich se používá do jiného druhu pokrmu.

2

Kolik procent má smetana 

Nejnižší obsah tuku má smetana do kávy - 10 %. Následuje smetana do omáček a polévek s 12 % tuku. Smetana ke šlehání má 30–33 % tuku a vysokotučná 35–40 % tuku. Nejtučnější smetanou je de luxe, která má 48 % tuku a označuje se jako double creme - dvojitá smetana. 

3

Jak se dělá smetana

Kravské mléko obsahuje tuk, který ve formě kuliček stoupá vzhůru a usazuje se ve vrstvě na jeho povrchu. V mlékárnách se tuk odděluje od mléka pomocí odstředivek - ty ale v běžné domácnosti nenajdeme. Mléko se skladuje v mělkých širších nádobách (kameninové hrnce) a usazenou smetanu sbíráme naběračkou.

4

Jak ušlehat šlehačku

Z tekuté smetany připravíme šlehačku šleháním - metlou, robotem nebo elektrickým šlehačem. Díky tomu se do smetany vhání bublinky vzduchu, které ji napění a zpevní. Začínáme šlehat při nízkých otáčkách - když šlehačka zhoustne, přidáme rychlost a při dosažení potřebné hustoty otáčky opět snížíme.

5

Jaké jsou druhy smetany

Kromě živočišné smetany existuje i její rostlinná verze. Smetana může být zakysaná, sušená, sójová, kokosová, bez laktózy i bez tuku, ale i zahuštěná sladká (Jesenka) a nesladká. Ušlehaná smetana ve spreji je stále velmi oblíbená. Šlehačku můžeme nastavit ušlehaným bílkem, tvarohem nebo jogurtem.

6

Jak udělat domácí šlehačku

Pokud nemáme k dispozici šlehačku, můžeme si vyrobit vlastní. Zahřejeme 250 ml mléka a 175 g másla. Do mléka přisypeme lžíci cukru. Pozor, mléko nevaříme. Po rozpuštění másla směs přešleháme, aby mírně zchladla, a dáme ji důkladně vychladit do lednice. Pak ji ušleháme jako normální šlehačku.

7

Jak udělat tuhou šlehačku

Čím vyšší obsah tuku, tím se šlehačka snadněji a rychleji ušlehá. Smetana ke šlehání s 30 % tuku potřebuje ke své pevnosti ztužovač. Ideální hustota je taková, když je šlehačka jemná, hladká a drží tvar. Hrudkovitá šlehačka je přešlehaná - zachráníme ji pomalým zahřátím ve vodní lázni, vychlazením a přešleháním.

8

K čemu se používá tučná a netučná smetana 

Nízkotučná smetana se hodí do kávy a do polévek. Smetana s vyšším procentem tuku je výborná k přípravě polévek a omáček, v kterých se ale nesmí vařit, aby se nesrazila. Naopak tučnější smetanu v omáčkách nebo při přípravě ganache a bešamelu můžeme krátce povařit. Vysokotučnou smetanu šleháme a zapékáme. 

9

K čemu se používají smetana a šlehačka

Smetanou zjemníme kávu, polévky i omáčky. Využijeme ji k přípravě pomazánek, do salátů a zapékacích směsí, do různých druhů sladkých těst a krémů. Ušlehanou šlehačku potřebujeme k ozdobení zákusků a dortů, k přípravě nepečených dezertů, do zmrzliny a smetanových nadýchaných pěn.

10

Jak se skladují smetana a šlehačka

Smetanu skladujeme uzavřenou na chladném, tmavém místě (v lednici nebo v komoře) a hlídáme si datum spotřeby. Ušlehanou šlehačku sníme co nejdříve - nejen, že stáním zřídne, ale také žlukne a osychá na povrchu. Šlehačkové dorty konzumujeme nejpozději další den po ozdobení.

Smetana se přidává do sladkých i slaných těst k dosažení vláčnosti a tučnosti, například ve vánočním cukroví. K létu však patří poháry se šlehačkou a čerstvým ovocem. Na přípravu jednoho receptu z mnoha, do kterých patří smetana, se můžete podívat v našem videu:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky