Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Španělský ptáček je závitek z hovězího masa, plněný proužky cibule, uzeniny, slaniny, kyselé okurky, a vajíčkem natvrdo. Nikdo přesně neví, kde se název závitků vzal, ale to nic nemění na tom, že jde o výborné jídlo, které patří mezi stálice našich kuchyní.

Plněný závitek, španělský ptáček, se vyznačuje silnou, tmavou omáčkou, jejíž barva se výrazně odráží od bílé rýže, s kterou se podává. Udělat dobrou omáčku patří mezi požadované klasické dovednosti každé kuchařky. Myslíte, že víte o ptáčcích vše?

1

Co je španělský ptáček

Španělský ptáček pochází pravděpodobně z kuchyně Rudolfa II, na jehož dvoře vařili španělští kuchaři. Byl to plátek z telecího masa, plněný nádivkou, který připomínal ptáčka. V současnosti je tento pokrm jen mírně pozměněný, ale stále má podobu závitku, který je po rozkrojení díky svému obsahu barevně mramorovaný.

2

Z jakého masa je španělský ptáček

Původně se ptáčci připravovali z masa telecího, ale asi nejklasičtější je španělský ptáček z hovězí roštěnky. Jde o maso, které je drahé, proto se velmi často nahrazuje levnějším hovězím (plec, zadní i přední hovězí), vepřovou plecí, kuřecími či krůtími prsíčky, ale také kvalitním mletým masem.

3

Čím se plní španělský ptáček

Ptáčci mají tradiční náplň, která se jen málokdy mění. Základem je výseč z cibule, sterilovaná okurka, čtvrtina vejce, uvařeného natvrdo a proužek špeku nebo slaniny. Poslední částí nádivky je uzenina - hranolek měkkého salámu nebo šunky, čtvrtina klobásy nebo tenký párek.

4

Jak se balí španělský ptáček

Rozklepaný plátek masa osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na kratší stranu plátku naklademe náplň a zabalíme ho jako obálku. Ptáčka ovážeme nití, sepneme párátky, kovovými jehlami nebo speciálními sponkami na závitky. Snažíme se zakrýt i konce závitku, aby při dušení náplň nevylézala ven.

5

Jak se vaří španělský ptáček

Základem omáčky je cibule, osmažená do světle hněda na tuku. Pak se k ní může přidat na kostičky pokrájená slanina - vše orestujeme a vložíme ptáčky, které ze všech stran zatáhneme, podlijeme vývarem a dusíme. Při větším počtu ptáčků nejdříve osmahneme maso, vyjmeme a ve výpeku orestujeme cibuli a slaninu.

6

Čím se zahušťuje omáčka k ptáčkům

Omáčka musí být tmavá, hustá a silná. Cibule a slanina jí dodají potřebnou hustotu. Pokud chceme omáčky více, nastavíme ji trochou mouky, kterou zašleháme do studeného vývaru nebo vody a za stálého míchání lijeme postupně do omáčky. Nikdy do ní nelijeme zátřepku najednou - jinak bude šťáva moučnatá a světlá.

7

S čím se podává španělský ptáček

Přílohou ke španělským ptáčkům je tradičně rýže, ale i houskový nebo bramborový knedlík. Někdo dává dokonce přednost knedlíku žemlovému a někomu stačí pokrm konzumovat bez přílohy, kterou nahradí bohatší náplň v závitcích. Vyzkoušet můžeme i těstovinu tarhoňu nebo quinou, které jsou náhražkou rýže.

8

Jaké jsou varianty španělských ptáčků

Klasické ptáčky připravujeme z hovězího masa, ale použít se může jakékoli maso, které dušením zkřehne a změkne. Mnoho lidí červené maso nejí, proto dávají přednost masu vepřovému, drůbežímu nebo mletému. Důležitou vlastností omáčky na ptáčky je silná chuť a té můžeme dosáhnout i s jiným masem, vždy však s kvalitním základem.

9

Co jsou rozlítaní ptáčci

Někdy se stane, že potřebujeme zpracovat menší plátky masa nebo máme chuť na ptáčky, ale máme jen kostky hovězího. V tom případě maso podusíme na cibuli a během dušení ve vývaru k němu postupně přidáme na kostičky pokrájenou slaninu, uzeninu, okurku a naposledy vařené vejce

10

Jaké jsou možné chyby u přípravy ptáčků

Špatně zvolené maso způsobí, že jsou ptáčky tuhé nebo se naopak při vaření rozpadají. Málo zabalené závitky se při dušení rozevřou a náplň vypadne. Příliš mouky na zahuštění udělá z kvalitní šťávy světlou, moučnatou omáčku jalové chuti.

Pokud nahradíme drahé hovězí maso levnějším mletým masem, tak připravíme stejně dobré ptáčky jako z celých plátků - v tom vám poradí naše video:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli