Desatero rad na téma dortové krémy: Nadýchaný krém dodá moučníku luxusní vzhled
Krémy jsou pomyslnou třešničkou každého dortu. Nejenže báječně voní a chutnají, ale také skryjí nedostatky v korpusu a díky nim jsou moučníky vláčné. Ozdobení krémem udělá z obyčejné buchty luxusní dezert.
Krémové dorty jsou přehlídkou všech možných barev, příchutí a vůní. Dort bez krému je buchta a pro její přípravu platí jiná pravidla. Kromě vláčnosti a chuti zde hraje velkou roli také estetická stránka krémového zdobení a dekorování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Proč používat krém na dorty
Dort je vyjádřením citů k obdarovanému, splňuje jeho přání a je v něm vše, co má rád. Dorty, připravené k odpolední kávě, nejsou sice tak honosné, ale účelem krému je dodat dezertu chuť. Samotný piškotový korpus je suchý, ale krém ho perfektně zvláční a zároveň ozdobí.
2
Jaké jsou krémy na dorty
Nejčastěji připravovaným krémem je máslový z másla a cukru. Přidáním uvařeného pudinku krém zjemníme a dodáme mu spoustu nových příchutí. Salko (i karamelové) s máslem vytvoří lehoučký sladký krém. Ušlehaná šlehačka, mascarpone nebo jemný tvaroh se hodí i pro malé děti.
3
Jak se připravují krémy na dorty
Většina krémů se připravuje šleháním ručním elektrickým šlehačem. Některé z nich mají tepelně upravenou složku (bílkový a žloutkový krém). Základem je dobře našlehané máslo s cukrem, do kterého se postupně přidávají další ingredience, které krém nastaví nebo dochutí.
4
Jaké jsou příchutě krémů
Pro získání příchutě krémů nejsou žádná pravidla. Používáme přírodní a potravinářská aromata, dochucovadla jako káva, vanilka, citrón, ovocné pyré a sirupy. Do krému se přimíchává rozpuštěná čokoláda, jemně mleté oříšky, mandle a kokos, sladké likéry a kvalitní alkohol.
5
Čím se dá nastavit krém
Jakýkoli máslový krém nastavíme uvařeným pudinkem, italským bílkovým sněhem, kaší z mléka a mouky, smetanovým sýrem nebo kondenzovaným mlékem. Tvarohové krémy nastavíme naopak vyšlehaným máslem, šlehačkou a mascarpone nebo přidáním pudinku bez vaření.
6
Jak napravit sražený krém
Surovina s vyšším obsahem vody (máslo, tvaroh) může způsobit, že se tuk a voda začnou oddělovat a krém se srazí. Postavíme misku na pár sekund do horké vody nebo do mikrovlnky a po vyndání povolený krém důkladně šleháme po dobu asi 15 minut, dokud není jemný a nadýchaný.
7
Jaký krém použít pod potahovku
Krém pod potahovku a marcipán musí obsahovat máslo, které v lednici zatuhne a potahodací hmota ho pěkně kopíruje. Krémy, které obsahují vodu (tvaroh, jogurt, kysaná smetana, směsi se želatinou, šlehačka a mascarpone) hmotu leptají a ta pak na dortu nedrží a roztéká se.
8
Jak zdobit dort krémem
Po rozřezání dortu na jednotlivé plátky každý kousek natřeme a dort složíme. Pokud právě nepřipravujeme dort naháč, potíráme také povrch a boky korpusu. Do sáčku s cukrářskou špičkou vložíme krém a mírným tlakem dort ozdobíme po okrajích, nastříkáním růžiček nebo ozdobných pásků.
9
Jak připravit zdravý krém
Nejvhodnějšími zdravými krémy jsou ty, do kterých se nedává máslo. Jsou to tvarohové nebo smetanové krémy, popřípadě šlehačka, u kterých nastavíme hustotu ztužovačem, želatinou nebo pudinkem bez vaření. Místo cukru lze použít med nebo přírodní sirupy či umělé sladidlo.
10
Jak skladovat a uchovávat krém
Dorty s máslovými krémy jdou dobře zmrazit - smetanové krémy po rozmražení mokvají a řidnou. V ledničce vydrží krémový dort i několik dní, pokud je vložený do krabice s víkem. Krémy, které obsahují čerstvé ovoce a šlehačku, je lépe konzumovat nejpozději druhý den.
Jak na přípravu krému, který se nesráží? S tím vám poradíme, pokud se podíváte na naše video:
Komentáře