Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krémy jsou pomyslnou třešničkou každého dortu. Nejenže báječně voní a chutnají, ale také skryjí nedostatky v korpusu a díky nim jsou moučníky vláčné. Ozdobení krémem udělá z obyčejné buchty luxusní dezert.

Krémové dorty jsou přehlídkou všech možných barev, příchutí a vůní. Dort bez krému je buchta a pro její přípravu platí jiná pravidla. Kromě vláčnosti a chuti zde hraje velkou roli také estetická stránka krémového zdobení a dekorování.

1

Proč používat krém na dorty

Dort je vyjádřením citů k obdarovanému, splňuje jeho přání a je v něm vše, co má rád. Dorty, připravené k odpolední kávě, nejsou sice tak honosné, ale účelem krému je dodat dezertu chuť. Samotný piškotový korpus je suchý, ale krém ho perfektně zvláční a zároveň ozdobí.

2

Jaké jsou krémy na dorty

Nejčastěji připravovaným krémem je máslový z másla a cukru. Přidáním uvařeného pudinku krém zjemníme a dodáme mu spoustu nových příchutí. Salko (i karamelové) s máslem vytvoří lehoučký sladký krém. Ušlehaná šlehačka, mascarpone nebo jemný tvaroh se hodí i pro malé děti.

3

Jak se připravují krémy na dorty

Většina krémů se připravuje šleháním ručním elektrickým šlehačem. Některé z nich mají tepelně upravenou složku (bílkový a žloutkový krém). Základem je dobře našlehané máslo s cukrem, do kterého se postupně přidávají další ingredience, které krém nastaví nebo dochutí.

4

Jaké jsou příchutě krémů

Pro získání příchutě krémů nejsou žádná pravidla. Používáme přírodní a potravinářská aromata, dochucovadla jako káva, vanilka, citrón, ovocné pyré a sirupy. Do krému se přimíchává rozpuštěná čokoláda, jemně mleté oříšky, mandle a kokos, sladké likéry a kvalitní alkohol.

5

Čím se dá nastavit krém

Jakýkoli máslový krém nastavíme uvařeným pudinkemitalským bílkovým sněhem, kaší z mléka a mouky, smetanovým sýrem nebo kondenzovaným mlékem. Tvarohové krémy nastavíme naopak vyšlehaným máslem, šlehačkou a mascarpone nebo přidáním pudinku bez vaření.

6

Jak napravit sražený krém

Surovina s vyšším obsahem vody (máslo, tvaroh) může způsobit, že se tuk a voda začnou oddělovat a krém se srazí. Postavíme misku na pár sekund do horké vody nebo do mikrovlnky a po vyndání povolený krém důkladně šleháme po dobu asi 15 minut, dokud není jemný a nadýchaný.

7

Jaký krém použít pod potahovku

Krém pod potahovku a marcipán musí obsahovat máslo, které v lednici zatuhne a potahodací hmota ho pěkně kopíruje. Krémy, které obsahují vodu (tvaroh, jogurt, kysaná smetana, směsi se želatinou, šlehačka a mascarpone) hmotu leptají a ta pak na dortu nedrží a roztéká se.

8

Jak zdobit dort krémem

Po rozřezání dortu na jednotlivé plátky každý kousek natřeme a dort složíme. Pokud právě nepřipravujeme dort naháč, potíráme také povrch a boky korpusu. Do sáčku s cukrářskou špičkou vložíme krém a mírným tlakem dort ozdobíme po okrajích, nastříkáním růžiček nebo ozdobných pásků

9

Jak připravit zdravý krém

Nejvhodnějšími zdravými krémy jsou ty, do kterých se nedává máslo. Jsou to tvarohové nebo smetanové krémy, popřípadě šlehačka, u kterých nastavíme hustotu ztužovačem, želatinou nebo pudinkem bez vaření. Místo cukru lze použít med nebo přírodní sirupy či umělé sladidlo.

10

Jak skladovat a uchovávat krém

Dorty s máslovými krémy jdou dobře zmrazit - smetanové krémy po rozmražení mokvají a řidnou. V ledničce vydrží krémový dort i několik dní, pokud je vložený do krabice s víkem. Krémy, které obsahují čerstvé ovoce a šlehačku, je lépe konzumovat nejpozději druhý den.

Jak na přípravu krému, který se nesráží? S tím vám poradíme, pokud se podíváte na naše video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky