Deset otázek a odpovědí ke zpracování rebarbory v kuchyni. Jak ji upravit a co z ní uvařit
Reveň rebarbora pochází z Asie a velmi rozšířené je její pěstování na Britském souostroví. Je to vytrvalá rostlina a množí se výsevem semen nebo dělením trsů. Na jaře v kuchyni používáme její řapíky.
1
Jak pracovat s rebarborou?
Reveň rebarbora je listová zelenina, která se používá nejčastěji jako ovoce. Ke kuchyňské úpravě využíváme dlouhé červené nebo zelené řapíky listů. Je mrazuvzdorná, má ráda humózní půdu a dostatek vláhy. Dobře prospívá i v polostínu pod ovocným stromem. Tvořící se květenství odstraňujeme, aby se rostlina nevysílila. Sklízí se postupně, křehké řapíky se neřežou, ale vylamují a vždy se snažíme, aby 1/3 listů u rostliny zůstala. Odřízneme čepel listu a zbyde řapík, který se používá.
2
Kdy je sezona rebarbory?
Její sezona trvá od dubna do konce června. Pak už nejsou řapíky kvalitní a obsahují vysoké množství kyseliny šťavelové. Reveně si ceníme pro obsah ochranných látek, hlavně provitamínu A, vitamínu C, niacinu, dále železa, draslíku, fosforu a hořčíku. Také obsahuje nezanedbatelné množství pektinu, tříslovin, flavonoidů, kyseliny listové, jablečné a dalších látek.
3
Kdy nejíst rebarboru?
Nepříjemný je výskyt kyseliny šťavelové, takže by ji neměli konzumovat lidé s nemocemi ledvin, močových cest, revmatismu a dny. Také pro těhotné ženy a malé děti není zcela vhodná.
4
Jak rychle oloupat rebarboru?
Před tepelnou úpravou je nutné řapíky oloupat. Loupeme od kořenů ke špičce. Oba konce začistíme a pak rebarboru krájíme a dál s ní pracujeme.
5
Jak upravit rebarboru na koláč?
Rebarboru krájíme příčně na špalíky nebo kousky. opláchneme ji a spaříme. Okapanou použijeme.
6
Jak spařit rebarboru?
Pro snížení obsahu kyselin ji můžeme spařit nebo minutku blanšírovat. Při spařování ji na cedníku prolijeme vařící vodou, můžeme i zopakovat. Pak ji necháme okapat. Raději ji doplňujeme potravinami obsahujícími vyšší množství vápníku: mlékem, tvarohem apod.
7
Co dělat z rebarbory?
Chuťově připomíná kyselá jablka, proto se nejlépe uplatní jako náplň závinů, knedlíků, kramblu (crumble), šátečků šneků a koláčů. Vyrábějí se z ní i výborné kompoty, džemy, sirupy, studené polévky. Hodí se i k masu, kde její nakyslost např. doplní chuťově nevýrazné drůbeží maso. V moučnících ji dobře doplní skořice a když ji předem spaříme, nemusíme tolik sladit, což je starý trik hospodyněk. Rebarbora je také výborná v kombinaci s jahodami nebo třešněmi.
8
Jak dlouho vařit rebarboru?
Rebarbora je vařená brzy. Pokud chceme zachovat celé kousky, vaříme ji jen několik minut. Na pyré ji můžeme zcela rozvařit.
9
Jak dlouho péct rebarboru?
Jak už jsme psali výše, rebarbora nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu. V zásadě lze říci, že je upečená tehdy, když je upečené těsto.
10
Jak dlouho vydrží rebarbora v lednici?
Sklizené řapíky lze skladovat zabalené v chladničce až 5 dní. Oloupanou a nakrájenou rebarboru můžeme zmrazit rozloženou na tácku, po zmrznutí ji sesypeme do krabičky nebo sáčku.
Komentáře