Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Palačinky milují děti i dospělí. Dají se připravit na různé způsoby, nasladko i naslano. Nejrychlejší je naplnit palačinky marmeládou a na talíři ještě dozdobit čerstvým ovocem a šlehačkou. Možností je ale daleko více.
- Jak připravit těsto na palačinky
- Z jaké mouky se dělají palačinky
- Z čeho se dělá těsto na palačinky?
- Jak má být husté těsto na palačinky?
- Jak smažit palačinky bez oleje?
- Jak dlouho a na jaké teplotě palačinky smažit?
- Kdy a jak otočit palačinku?
- Co se dává do palačinek?
- Jak udělat tenké palačinky?
- Jaké jsou zdravé varianty palačinek?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Jak připravit těsto na palačinky
Do mísy dáme suroviny na palačinky a umícháme z nich hladké těsto, mělo by být dostatečně tekuté, aby se palačinky daly snadno "rozlít" po pánvi nebo roztáhnout po palačinkovači.
- Těsto nejsnáze umícháme pomocí tyčového mixéru, bude pak pěkně hladké a bez hrudek.
- Pokud mixér nemáme, tak nejprve rozmícháme těsto, do kterého dáme pouze polovinu mléka, a až po důkladném rozmíchání přidáme zbytek mléka. Když bychom dali všechno mléko naráz, snadno by vznikaly hrudky, kterých bychom se těžko zbavovali.
- Připravené těsto necháme před smažením chvíli stát, aby mouka nabobtnala a těsto získalo správné vlastnosti.
- Palačinky smažíme na dobře rozehřáté pánvi s malým množstvím tuku nebo i bez tuku. Jakmile je jedna strana hotová, palačinku otočíme a osmažíme ještě na druhé straně.
- Užitečným pomocníkem při pečení palačinek je palačinkovač. Palačinky na něm připravíme snadno a zcela bez tuku.
2
Z jaké mouky se dělají palačinky
Na palačinky obvykle používáme hladkou mouku. Můžete vyzkoušet ale i mouku celozrnnou špaldovou nebo část pšeničné mouky nahradit moukou pohankovou (tzn. jemně pomletou pohankou). Palačinky z celozrnné mouky se velmi dobře připravují na palačinkovači.
3
Z čeho se dělá těsto na palačinky?
Základní těsto na palačinky se připravuje z mléka, hladké mouky, vajec a špetky soli. Kdo chce, přidá i trochu cukru. Stačí ho málo, aby se palačinky nepřipalovaly, ale získaly křehkost. K plnění používáme obvykle sladké náplně, proto další přislazování těsta není nutné.
4
Jak má být husté těsto na palačinky?
Palačinky připravujeme z litého polotekutého těsta, které snadno rozlijeme po celé pánvi. Díky tomu jsou palačinky tenké a dobře se propečou.
5
Jak smažit palačinky bez oleje?
Palačinky smažíme na kvalitní pánvi se silným rovným dnem. Na některých pánvích se dá smažit bez tuku, často však dáme alespoň před první palačinkou trochu tuku. Pánev by měla být dobře rozehřátá. Často se stane, že první palačinka se trhá, ale další už se peče a obrací krásně. Na palačinkovači (elektrický přístroj) můžeme připravovat palačinky zcela bez tuku.
6
Jak dlouho a na jaké teplotě palačinky smažit?
Těsto na palačinky lijeme na dobře rozehřátou pánev. Jakmile je první strana hotová, tak palačinku otočíme. Pokud se palačinky smaží příliš rychle, nebo se dokonce začínají připalovat, teplotu snížíme a nastavíme střední nebo nižší teplotu. Palačinky smažíme do jemného zezlátnutí po obou stranách.
7
Kdy a jak otočit palačinku?
Jakmile je palačinka z jedné strany opečená dozlatova, otočíme ji. Podebereme ji z jedné strany obracečkou a opatrně ji obrátíme, aby se opekla i z druhé strany. Pak ji přemístíme z pánve na velký talíř nebo kulatý tác.
8
Co se dává do palačinek?
Do palačinek můžeme dávat různé náplně, častěji sladké, ale i slané. Ze sladkých náplní je nejjednodušší použít marmeládu. Výborná je tvarohová náplň, se kterou palačinky můžeme dokonce zapékat. Dále můžeme použít různé ovocné náplně a palačinky ještě dozdobit ovocem, ořechy, šlehačkou nebo jogurtem. Pokud připravujeme palačinky naslano, tak výbornou možností je špenátová náplň. Dále jsou výborné žampiony, plodová zelenina, cukrová kukuřice a různé sýry.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
9
Jak udělat tenké palačinky?
Nadýchané palačinky usmažíme, když do těsta přidáme trochu cukru, případně sníh. Pokud pod palačinky dáme trochu tuku, získají při smažení krásně zlatavou barvu. A pokud si přejeme hodně tenké palačinky, musí být těsto dostatečně řídké, aby se snadno dalo rozlít po celé pánvi.
10
Jaké jsou zdravé varianty palačinek?
Palačinky se dají připravovat z mouky celozrnné (např. špaldové) nebo pohankové. Můžeme je péct s minimálním nebo dokonce žádným množstvím tuku. Po upečení je dozdobíme chutnými náplněmi, mohou být z ovoce a jogurtu nebo tvarohu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
5 zaručených vychytávek, jak připravit tenké a nadýchané palačinky jako z francouzské cukrárny. Pomůže i máslo nebo sodovka
Jak péct palačinky zdravě a úsporně. Díky palačinkovači odpadne čištění sporáku a pánve
Jak na křupavé palačinky. Obvykle je připravujeme jemné a vláčné, pouze s malým množstvím tuku, ale jde to i jinak
Komentáře