Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Papriky jsou oblíbenou letní plodovou zeleninou, plnou minerálů a vitamínů. Jsou velmi chutné čerstvé v zeleninových salátech, ale v kuchyni se často používají i na vaření, pečení či grilování. Možnosti jejich využití jsou velmi široké a proto by na vaší zahradě neměl tento druh zeleniny určitě chybět.

I přesto, že z obchodu známe papriky hlavně v balení po třech kusech, seřazené jako semafor, jejich nabídka je velmi široká. Ať už v množství barev, tak v počtu odrůd které existují, nás mohou papriky překvapit. Nejčastěji používané papriky jsou papriky bílé nazývané také zeleninové, tlustostěnné, červené kapie nebo neméně známé chilli papričky. Papriky často dělíme na pálivé a nepálivé.

 

1

Jak nejlépe uchovat papriky

Nejlepší způsob uchování paprik je v suchém a chladném prostředí, nejlépe při teplotě kolem 8 °C. Pokud máte velkou úrodu paprik, tak nejvhodnější způsob pro dlouhodobé uchování je zavařování nebo mražení. U mražení postačí, když papriky zbavíte stonků a semínek, nakrájíte na menší kousky a dáte do mrazicího sáčku.

2

Jak se zavařují papriky

Papriky můžete zavařit několika způsoby. Buď jako samostatné papriky pokrájené na kolečka v olejovém nálevu nebo zavařené v celku, které se plní například zelím. U paprik pokrájených na kousky se většinou nejčastěji využívá kapie, která po sterilizaci udrží svůj tvar a neměkne. Plněné papriky se používají nejčastěji bílé, zeleninové.

3

Jak dlouho sterilizovat papriky

Aby papriky i po zavaření zůstaly stále křupavé a úplně nezměkly, zavařují se běžně na 80 °C na zhruba 20–30 minut. U zavařovaných kapií se do připraveného láku navíc přidává olej, papriky díky tomu získají svou typickou chuť. Využít je pak lze do studené kuchyně například na ozdobu chlebíčků.

4

Jak zmrazit papriky

Na mražení paprik můžeme využít dva způsoby. U obou je základem očistit papriky od stopek a semínek, pak pokrájet na stejnoměrná kolečka či kousky. Můžete si vybrat, zda papriky vložíte ihned do mrazicího sáčku a uložíte do mrazničky, nebo nejprve papriky budete blanšírovat (přelijete horkou vodou a necháte je v ní 2–3 minuty) a poté zchladíte ve studené vodě. Takto připravené papriky vám v mrazničce zaberou méně místa.

5

Jak zavařit pálivé kozí rohy

Kozí rohy je název pro dlouhé kroucené papriky, které mohou být jak sladké, tak i pálivé. Jen tak čerstvé se běžně do žádného pokrmu nepoužívají, nejlepší jsou totiž zavařené. Tato příloha se pak hodí k pečenému či grilovanému masu. K nakládání papriček se používá univerzální lák, který se skládá pouze ze 4 surovin - 1 l vody, 250 ml octa, 50 g krupicového cukru a 30 g soli. Nálev svařte a kozí rohy zalévejte ještě dokud je horký. Kozí rohy ve sklenicích prokládejte proužky cibule a malou lžičkou hořčičného semínka. Zavařte na 85 °C po dobu 20 min.

6

Jak sušit chilli papričky 

Chilli papričky jsou druhem paprik, které se nejčastěji uchovávají formou sušení. Velmi často se používá zavěšení na niti, kdy jednotlivé papričky propíchneme jehlou s navlečenou nití a zavěsíme je do větrané místnosti. U tohoto způsobu si dejte velký pozor na plíseň. Často se stává, že papričky začnou plesnivět zevnitř a vy byste si tak plíseň mohli zanést i do jídla. A to určitě nechcete. Nejšetrnější a nejspolehlivější způsob sušení je bezpochyby sušení za pomoci sušičky. Nastavíte si na ní teplotu zhruba okolo 35 °C. Papričky se budou sušit i dva dny, ale je lepší mít teplotu nižší, abyste nepřišli o cenné látky v nich obsažené.

7

Jak oloupat papriku

Způsob přípravy papriky spařením nebo loupáním se používá zejména tam, kde chceme použít papriky bez slupky. Za čerstvého stavu by se paprika loupala velmi těžko. Papriky se dají loupat různými způsoby. Nejjednodušší způsob je papriky vložit na 1 minutu do vroucí vody. Poté je ihned zchlaďte ve studené vodě a slupka vám půjde lehce dolů. Dalším způsobem je dát papriky do mikrotenového sáčku a vložit do mikrovlnné trouby, kterou zapnete na 2 minuty. Poté slupku snadno sloupnete.

8

Jak naložit papriky

Jak již bylo uvedeno výše, papriky můžete nakládat různými způsoby. Můžete si vybrat klasický nálev, který se skládá z vody, octa, cukru, soli, hořčičného semínka a dalšího koření. Nebo do něj lze přidat trochu oleje a vznikne vám rázem olejový nálev, který zachová paprikám jejich typickou chuť. Nakládat se dají i pálivé papričky, na které použijete stejný nálev. Navíc k nim můžete přidat ještě další zeleninu, jako je třeba cibule, mrkev, česnek nebo oloupaný křen.

9

Jak uchovat papriky v lednici

Paprika je druhem zeleniny, která má pro své uchování ráda suché a chladné prostředí, nejlépe okolo 8 °C. Uložení do chladničky tedy není úplně nejvhodnější. Chladný vzduch zastaví proces dozrávání a papriky ztrácejí svou typickou chuť i vůni. Pokud nemáte jinou možnost, papriky do chladničky uložte nejlépe v mikrotenovém sáčku a zpracujte do několika dnů.

10

Co udělat z paprik

Pokrmů z paprik je celá řada. Mezi typická letní jídla, do kterých upotřebíte nejen papriky, ale i rajčata a cuketu, je lečo. Dalším velmi oblíbeným pokrmem jsou plněné papriky, můžete je naplnit směsí šunky a sýra nebo mletým masem a uvařit k nim rajskou omáčku. Výbornou letní delikatesou jsou i grilované papriky, ze kterých je skvělý salát nebo je lze použít do pomazánek.

Plněné papriky podle babičky

Domácí, poctivý a neotřelý recept na papriky plněné mletým masem určitě stojí za vyzkoušení. Když připravíte papriky podle receptu, který používaly již vaše babičky, tak si jistě celá vaše rodina pochutná. Jako příloha se k nim hodí knedlík, rýže nebo těstoviny. Přípravu receptu můžete zhlédnout v našem video-receptu. Přejeme vám dobrou chuť.

Jaké ověřené recepty připravujete z paprik vy? Budeme rádi, když se s námi o ně podělíte v komentáři pod článkem.







 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky