Deset otázek a odpovědí, které ještě potřebujete vědět, aby vaše polévky byly dokonalé
Horké polévky žaludek příjemně zahřejí a připraví na konzumaci dalšího chodu. Mohou být zeleninové nebo masové. Důležitou roli v nich hraje zahuštění.
Zahustit polévky můžeme mnoha způsoby - jíškou, těstovinami, knedlíčky nebo některou ze zavářek. V následujícím článku přinášíme deset odpovědí na nejčastější otázky na téma polévkové zavářky a vložky.
- Co jsou vložky a zavářky do polévek
- Jak udělat zavářku do polévky
- Jakou zavářku do uzené polévky
- Jak dlouho se vaří játrová zavářka
- Z jaké mouky se dělají nočky do polévky
- Jak připravit svítek
- Jak udělat strouhání do polévky
- Jak se dělají drožďové knedlíčky
- Co dát do polévky místo nudlí
- Jak připravit kapání do polévky
1
Co jsou vložky a zavářky do polévek
Zavářky a vložky zpestřují, zahušťují a ochucují polévky, doplňují je o některé výživové složky. Nejčastěji se přidávají do vývarů zeleninových nebo masových. Podrobněji se o jednotlivých druzích zavářek zmiňuje následující článek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
2
Jak udělat zavářku do polévky
Většinu klasických zavářek (kroupy, krupky, ovesné vločky, krupice apod.) nasypeme a rozmícháme ve vroucím vývaru. Povaříme do změknutí. Zavářky nedáváme mnoho, protože varem nabývá na objemu - jsme opatrní, aby nebyla polévka moc hustá. Suché zavářky můžeme osmahnout na trošce tuku a pak v polévce povařit, budou chutnější.
3
Jakou zavářku do uzené polévky
Do uzené polévky se tradičně zavářejí kroupy nebo krupky. Doporučujeme zkusit i kapání nebo krupičku s vejcem jako v našem videoreceptu dole pod článkem. K uzené chuti polévky se hodí také svítek nebo celestýnské nudle.
4
Jak dlouho se vaří játrová zavářka
Játrové nočky nebo knedlíčky připravíme podle článku. Ochutíme je česnekem a majoránkou. Připravené knedlíčky vhazujeme přímo do vroucí polévky, vaříme 3-5 minut. Játrovým nočkům stačí 2-4 minuty.
5
Z jaké mouky se dělají nočky do polévky
Nočky připravíme z hrubé mouky nebo jemné krupice. Díky tomu budou hezky nadýchané. Nočky připravíme jako hustší těsto na kapání. Těsto zahustíme postupně, aby nočky nebyly tvrdé.
6
Jak připravit svítek
Svítek je nadýchaný druh vaječné omelety. Rozdělíme vejce, z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky smícháme s moukou, můžeme okořenit muškátovým květem nebo bylinkami a nadlehčíme připraveným sněhem. Pečeme v pekáčku v předehřáté troubě nebo usmažíme na pánvi jako omeletu. Po zchladnutí svítek nakrájíme na kostičky a podáváme na misce, aby si každý stolovník mohl do polévky dát sám podle chuti.
7
Jak udělat strouhání do polévky
Strouhání připravíme z nudlového těsta, které podrobněji popisuje náš článek. Místo rozvalování a krájení těsto strouháme na struhadle a roztřásáme, aby se neslepilo. Vaříme zvlášť ve vroucí osolené vodě a vkládáme až do hotové polévky.
8
Jak se dělají drožďové knedlíčky
Na drožďové knedlíčky zpěníme na tuku drobně nakrájenou cibuli, pak přidáme droždí. Při smažení za stálého míchání droždí zpočátku zřídne, pak zhoustne, začne červenat a vonět po mase. V tomto okamžiku pánev odstavíme. Do zchladlého základu pak vmícháme vejce, osolíme, opepříme a zahustíme prosátou strouhankou. Z hmoty tvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu a zavaříme rovnou do vývaru.
9
Co dát do polévky místo nudlí
Místo nudlí do polévky můžeme zavařit strouhání (viz výše) nebo některou jinou zavářku podle chuti. Máme jich na webu velký výběr. Výborné a sváteční jsou celestýnské nudle z palačinkového těsta, které se vkládají do hotové polévky.
10
Jak připravit kapání do polévky
Na kapání do polévky rozšleháme vidličkou vejce se solí a pomalu zašleháme hrubou mouku nebo jemnou krupičku. Vznikne ne moc husté těstíčko, které přes vidličku kapeme do polévky a necháme provařit. Podrobněji o kapání psal jeden z našich článků.
Ať už připravíte jakékoliv zahuštění vaší polévky, přejeme, aby se podařila a všem chutnala. Jak připravit jednoduchou polévku s krupicí a vejcem, ukazuje náš názorný videorecept.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat domácí jíšku a vyhnout se chybám při její přípravě. Potřebujeme na ni kvalitní tuk. Pro pozdější využití ji snadno zmrazíme
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
Komentáře