Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V dnešní době stále hledáme způsoby, jak si usnadnit každodenní vaření. Jedním z řešení je vaření na více dnů dopředu. Tímto způsobem ušetříme nejen čas, ale také peníze za energie. Navíc minimalizujeme plýtvání potravinami.

Aby bylo vaření na více dnů efektivní, je třeba plánovat si dopředu, co budeme vařit. Zaměřte se na takové pokrmy, které jdou snadno ohřát. Ideálně tedy polévky, omáčky, pečené maso, nákypy a další. Abyste se vyhnuli zbytečným cestám do obchodu, sepište si nákupní seznam.

1

Jak si uvařit na celý týden

Nejprve si sestavte plán jídel, měla by mezi nimi být i taková jídla, která můžete zmrazit. Nakupte si potřebné suroviny a o víkendu všechna jídla naráz uvařte. Do mrazáku uložte jídla, která budete jíst na konci týdne, zbytek vydrží v lednici.

2

Co k obědu na více dnů

Vycházíme z takových jídel, která lze snadno ohřát. Patří sem například sekaná, zapékané brambory či těstoviny, lasagne, plněné bramborové knedlíky, karbanátky, bramboráky, šunkofleky, různé guláše i omáčky, které mohou mít pokaždé jinou přílohu.

3

Co sladkého uvařit na více dnů

Jste-li raději na sladká jídla, i zde najdeme mnoho takových, které jdou snadno druhý den ohřát. Patří sem ovocné knedlíky, sladké nákypy, buchtičky s krémem, šišky  nebo nudle s mákem, ale třeba také povidlové taštičky sypané perníkem.

4

Jaké omáčky uvařit na více dnů

Pokud nemáme v plánu omáčky mrazit, můžeme připravit prakticky jakoukoli omáčku. Tu můžeme jíst i druhý a třetí den. Další konzumace však již není vhodná. Zamrazit můžeme kuře na paprice, rajskou omáčku nebo guláš. Před ohřevem je třeba nechat je pomalu rozmrznout v lednici. Pokud zhoustnou, rozředíme je vodou či vývarem a rozšleháme metličkou.

5

Jak skladovat jídlo na více dnů

Protože některá jídla snadno přejímají pachy, je dobré skladovat je odděleně či v uzavřených nádobách. Proto to, co patří do mrazáku, zamrazte ve vhodné uzavřené krabičce. Další jídla můžete skladovat v lednici v krabičkách a pro delší trvanlivost jim odsát vakuovačkou z krabiček vzduch.

6

Co není vhodné vařit na více dnů

Nevařte jídlo, o kterém víte, že rodině nebude příliš chutnat. Jednou ho ještě sní, ale následující den se budou bránit a na protest se spokojí s krajícem suchého chleba. Dobré nejsou ani ohřívané houby a proto třeba smaženici není vhodné připravovat do zásoby.

7

Jak vařit na více dnů

Využijte čas strávený v kuchyni efektivně a vařte víc jídel najednou. V průběhu přípravy jednoho jídla můžete začít s přípravou druhého pokrmu tak, aby jídla byla hotová v podobný čas. Vzájemně kombinujte suroviny, například si uvařte vývar, který následně zakomponujete do dalších jídel.

8

Co nám usnadní práci při vaření 

Investujte do kvalitního nádobí, díky kterému se připravované jídlo nebude připalovat. Výhodné jsou také multifunkční hrnce, protože je můžeme vzájemně kombinovat. Práci nám ušetří i kuchyňský robot a další kuchyňští pomocníci.

9

Jak si zachovat rozmanitost v jídle

Může se zdát, že tímto způsobem vaření máme stále stejné jídlo, ale opak je pravdou. Pokud si totiž jídelníček naplánujeme chytře, můžeme jíst pokaždé trochu jiný pokrm. Stačí k němu uvařit jinou přílohu či k předpřipravenému základu přidat novou surovinu a odlišné jídlo je hotové.

10

Zapojte do vaření celou rodinu

Věnujete-li jeden den o víkendu vaření, můžete si následující týden užívat více času společně. Zapojte proto do vaření nejen partnera, ale také děti, které mohou čistit zeleninu, strouhat či případně krájet potřebné suroviny. I společná příprava jídla může být zábavnou aktivitou.

Vaření na více dnů je praktickým a efektivním způsobem, jak zvládnout každodenní stravování s minimem námahy. Tato metoda vám může výrazně usnadnit život

 

 

 

Komentáře

Gregusa: Děkujeme za váš komentář a inspiraci pro ostatní. Máte to chytře vymyšlené a lety prověřené :-)

O tomto mám bohaté zkušenosti, protože jsem už několik let v důchodu a tak převážnou část roku přebývám na chatě, řeším toto často. Polévky, omáčky, ale i guláše uchovávám tak, že je naběračkou ještě vroucí, bublající na sporo, plním do Omnia sklenic, to jsou ty se šroubovacím víčkem a po naplnění je zavíčkuji a obrátím dnem vzhůru asi na pět minut. Tímto mi vznikne taková polokonzerva a mám za ta léta vyzkoušeno, že mi v pohodě v lednici vydrží i několik týdnů. Takže, když si třeba udělám do zásoby dvě, tři polévky (jedna sklenice jsou cca 2 porce), stačí mi vzít tři různé sklenice a mám na chatě polévky na týden a tím pádem obden jinou.<3:-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky