Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Francouzské brambory jsou oblíbeným pokrmem, který není náročný na přípravu a nezašpiní mnoho nádobí. Každá rodina má svůj vlastní recept na tento vydatný pokrm, složení se ale často odvíjí podle surovin, které zbyly v lednici po předchozím vaření.

Ať už děláte zapékané brambory pravidelně, nebo se je chystáte připravit poprvé, během vaření vás možná napadne některá z nejčastějších otázek, které se k tomuto pokrmu vážou. Vybrali jsme proto pro vás 10 nejčastějších, na které odpovíme, abyste si mohli připravit ty nejlepší francouzské brambory

1

Jaké brambory jsou nejlepší na přípravu francouzských brambor

Nejlepší brambory na přípravu francouzských brambor jsou ty varného typu A, případně B. Jestliže budete brambory nejprve vařit, zvolte spíše varný typ A, protože jsou pevnější a při vaření se nerozpadají. Varný typ B, který je měkčí, je vhodnější, pokud budete do zapékací mísy rovnat brambory ještě syrové.

2

Co dát do francouzských brambor

Kromě brambor se do zapékaných brambor přidává různá zelenina, jako jsou například rajčata, cibule nebo paprika. Další ingrediencí je maso, a to nejčastěji uzenév některých receptech najdete i houby. Brambory se nakonec zalévají vejci smíchanými s mlékem nebo smetanou, a posypávají se sýrem.

3

Kolik vajec do francouzských brambor

Na jedno kilo brambor se většinou dávají dvě až čtyři vejce. Smíchané spolu se smetanou nebo mlékem se nalévají na brambory vyskládané v zapékací formě. Jednotlivé vrstvy brambor je ale možné proložit i natvrdo uvařenými vejci, opět zhruba třemi na kilo brambor.

4

Jaké koření na francouzské brambory

Podle vašich preferencí můžete francouzské brambory okořenit libovolným kořením, které vám chutná nejvíce. Dobré jsou jenom se solí a pepřem, v receptech se však často objevuje i muškátový oříšek, sušené bylinky, koření na pečené brambory nebo grilovací koření. 

5

Jaký sýr je vhodný na francouzské brambory

Na francouzské brambory jsou vhodné zejména sýry tvrdé a polotvrdé, například ementál nebo gouda. Můžete ale použít i plísňové sýry, a nemusíte se bát přidat i sýry různě kořeněné. Pokud nechcete, nemusíte do francouzských brambor samozřejmě dávat sýr vůbec.

​​​​​

6

Jakou smetanu na francouzské brambory

Nejlepší smetanou na přípravu francouzských brambor je smetana s vyšším obsahem tuku, která je na zapékání nejvhodnější, jelikož má lepší tepelnou stabilitu než smetany s nižším obsahem tuku, které by se při zapékání mohly srazit.

​​​​

7

Jaké maso použít do francouzských brambor

Do francouzských brambor se nejčastěji přidává moravské uzené maso. Použít ale můžete i pečené, mleté nebo různé klobásy. Skvěle do nich zpracujete zbytky masa z předešlého dne. Chutné zapékané brambory však uděláte i bez masové vložky.

8

Jak udělat francouzské brambory krémovější

Francouzské brambory uděláte krémovější, když na brambory v zapékací míse nalijete rozkvedlané vejce spolu s vysokoprocentní smetanou. Pro krémovější chuť můžete do vaječné směsi přimíchat nastrouhaný sýr, taktéž s vyšším obsahem tuku.

9

Jak dlouho péct francouzské brambory

Jak dlouho se v troubě zapékají francouzské brambory se odvíjí podle toho, zda pracujete se syrovými nebo uvařenými bramborami. Uvařené brambory se budou zapékat asi 25 minut, syrové brambory o něco déle, a to přibližně 45 minut.

10

Mohu francouzské brambory zmrazit

Francouzské brambory je jistě možné zmrazit. Zde je však nutné podotknout, že se jejich konzistence i chuť může mražením změnit, protože bramborám příliš pobyt v mrazáku nesvědčí. Pokud si je však zamrazit přejete, před následnou konzumací je nechte přes noc povolit v lednici a ohřívejte je v troubě.

Největší výhodou přípravy francouzských brambor je skutečnost, že do nich můžete zapracovat zbytky z předešlého oběda, a udělat tak úplně jiný pokrm s dobrým pocitem, že neplýtváte nesnězeným jídlem. A jak dokazuje i následující videorecept, s jejich přípravou nestrávíte v kuchyni celé dopoledne.

 

Komentáře

Další tipy a triky