Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frankfurtské polévce nedalo jméno město Frankfurt, jak by se mohlo zdát, ale frankfurtské párky, které se do ní klasicky přidávají. To, že ji bez problémů můžete připravit i z jiných párků, a další užitečné informace se dozvíte v tomto článku.

Pokud máte rádi rychlé a chutné polévky, recept na frankfurtskou polévku si určitě zapamatujte. Nejenže je připravená za pár chvil, ale navíc na ni nepotřebujete mnoho surovin. Napadají vás však nějaké otázky ohledně této polévky? Tak pokračujte ve čtení, a třeba se na ně dozvíte odpověď.

1

Jak se dělá frankfurtská polévka

Nejprve se v hrnci udělá cibulová jíška, která se zasype mletou paprikou, přilije se voda nebo vývar, ochutí se a nechá vařit. Mezitím se párky nakrájejí na kolečka a očištěné brambory na kostičky. Brambory se přidají do polévky, párky osmahnou na pánvi a do polévky se přidají, když budou brambory téměř uvařenéNa závěr se polévka dochutí česnekem a bylinkami.

2

Co se dává do frankfurtské polévky

Na přípravu základní frankfurtské polévky budete potřebovat především párek, ideálně frankfurtský, ale nemusí být. Dále potřebujete brambory, cibuli a tuk na její osmahnutí, hladkou mouku, mletou červenou papriku, vývar nebo vodu, česnek a koření na dochucení.

3

Jaké párky jsou nejvhodnější pro frankfurtskou polévku

Frankfurtská polévka získala své jméno právě podle párků frankfurtských, nejvhodnějšími párky by tedy měly být ty frankfurtské. Polévka ale bude chutnat stejně dobře i s jinými párky nebo klobáskami. Avšak vzhledem k tomu, že se párek nakrájený na kolečka před přidáním do polévky krátce opéká na pánvi, nejsou vhodné párky se sýrem, který by z nich vytékal.

4

Jaké brambory do frankfurtské polévky

Do polévek obecně se nejvíce hodí varný typ brambor B. Čím déle se však brambory skladují, tím déle se poté vaří. Nové brambory tak budou uvařené dříve než brambory, které vytáhnete v zimě ze sklepa. A pokud vám zbylo v lednici pár brambor z oběda z minulého dne, nebojte se je přidat do polévky.

5

Jak dlouho vařit brambory ve frankfurtské polévce

Ve frankfurtské polévce se budou brambory vařit 15 až 30 minut, a to v závislosti na zvoleném varném typu brambor, a také na velikosti nakrájených kostiček. Uvařenou bramboru poznáte tak, že do ní píchnete vidličkou. Pokud bramborou vidlička projde bez odporu, je uvařená.

6

Jak dochutit frankfurtskou polévku

Ve frankfurtské polévce by neměla chybět mletá červená paprika. Tu však podle vašich preferencí můžete použít sladkou či pálivou nebo kombinaci obou. V receptech se pak nejčastěji objevuje kmín, libeček či tymián, a na konec se do polévky přidává česnek a petrželová nať, bazalka nebo majoránka. Využijete samozřejmě i základní koření, nesmí chybět sůl a pepř.

7

Jak správně zahušťovat frankfurtskou polévku

Frankfurtská polévka se zahušťuje cibulovou jíškou. Cibule se tedy nakrájí najemno, osmaží se na oleji do růžova, zasype se hladkou moukou a zamíchá se. Jakmile začne cibule zlátnout, přidají se další ingredience. Pokud by se vám i po uvaření zdála polévka moc hustá, jednoduše z ní vytáhněte pár brambor, rozmačkejte je vidličkou, a vraťte do polévky.

8

Jak ohřát frankfurtskou polévku

Nejrychlejší a nejpohodlnější způsob je jednoduše polévku přemístit na talíř a ohřát ji v mikrovlnné troubě. V tomto případě je potřeba polévku během ohřívání alespoň jednou promíchat, aby se ohřívala rovnoměrně. Další možností je ohřát polévku na sporáku v kastrole, opět za občasného míchání.

9

Jak zlepšit chuť frankfurtské polévky

Chuť polévky bude výraznější, pokud párky před přidáním do polévky krátce osmažíte na pánvi. Základní polévku si také můžete obohatit o další chutě tím, že do ní přidáte například fazole, kořenovou zeleninu nebo pořádnou hrst hub. Pro zjemnění pak můžete přilít trochu smetany. Je to jen na vás.

​​​​

10

Jak dlouho vydrží frankfurtská polévka v lednici

Frankfurtskou polévku umístěte do uzavíratelné nádoby ihned po jejím vychladnutí a v této nádobě ji vložte do lednice. Jak dlouho polévka bez vady v lednici vydrží, to záleží samozřejmě na použitých surovinách a také na teplotě v lednici, nicméně bude to přibližně tři dny.

Jak frankfurtskou polévku uvařit, jaké do ní přidat párky, jak ji dochutit, jak zahustit a mnoho dalších informací už nyní víte. Teď tedy nezbývá nic jiného, než se pustit do vaření, a to například podle následujícího videoreceptu:

 

Komentáře

Další tipy a triky